Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ευρώπη κατακλύζεται από LNG - Γιατί δεν ενισχύεται η ζήτηση στην Ασία

Η Ευρώπη κατακλύζεται από LNG - Γιατί δεν ενισχύεται η ζήτηση στην Ασία
Περίπου το 68% του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εξήγαγαν οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα κατευθύνεται προς την Ευρώπη
Η Ευρώπη εξακολουθεί να κατακλύζεται από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), παρά την πτώση των τιμών αναφοράς, καθώς η ζήτηση στην Ασία παραμένει υποτονική.
Σύμφωνα με το Bloomberg, πριν από λίγες εβδομάδες, η παράδοση αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία έγινε πιο κερδοφόρα από ό,τι στην Ευρώπη, αλλά αυτό το ασφάλιστρο δεν ήταν αρκετό για να προσελκύσει φορτία.
Περίπου το 68% του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εξήγαγαν οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα κατευθύνεται προς την Ευρώπη, ενώ το 27% κατευθύνεται προς την Ασία, σύμφωνα με τη Laura Page, αναλύτρια της εταιρείας δεδομένων και αναλύσεων Kpler.

Γιατί δεν ανακάμπτει η ζήτηση στην Ασία

Παρά τις εικασίες ότι η ασιατική ζήτηση θα αυξηθεί μετά την κατάργηση των αυστηρών περιορισμών του Covid από την Κίνα, η επαναλειτουργία της χώρας ήταν ανώμαλη, τα κρούσματα αυξημένα και μπροστά μας βρίσκεται το σεληνιακό νέο έτος, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Κοιτάζοντας τις τιμές LNG για χρήση από φορτηγά στην Κίνα, οι οποίες είναι μια καλή ένδειξη της βιομηχανικής ζήτησης, δεν υπάρχει ακόμη ανάκαμψη της δραστηριότητας», δήλωσε ο Arun Toora, αναλυτής στην εταιρεία ερευνών BloombergNEF.
«Πρέπει πρώτα να περάσει η περίοδος των διακοπών στην Κίνα».
Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν συμβάλει στην ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης αυτόν τον χειμώνα, μετά την κατακόρυφη πτώση των ρωσικών προμηθειών μέσω αγωγών.
Αλλά ακόμη και όταν η ζήτηση είναι υποτονική η Ευρώπη θεωρείται εδώ και καιρό ως τελευταίο καταφύγιο, με τους traders να έχουν πολλές πιθανότητες να βρουν αγοραστές στην Ισπανία, τη Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπάρχουν εκτεταμένες υποδομές εισαγωγής και εμπορικοί κόμβοι.

Ο ρόλος του καιρού

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ασία – όπως και στην Ευρώπη – είναι επί του παρόντος επαρκή, ενώ ο καιρός δεν ήταν αρκετά ψυχρός ώστε να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης.
Πολλά εξαρτώνται από τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τους υπόλοιπους μήνες του χειμώνα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, καθώς και από τη βιομηχανική ζήτηση στην Κίνα που βγαίνει από το κύμα κορωνοϊού. Οι traders που εξετάζουν ένα ταξίδι τουλάχιστον 20 ημερών από τις ΗΠΑ προς την Ασία πρέπει να είναι σίγουροι ότι οι ποσότητες που αποστέλλουν εκεί, θα βρουν αγοραστές.
«Αν υπάρξει ξαφνικό κρύο στην Ασία, μια σημαντική ποσότητα φορτίων spot θα μπορούσε να εκτραπεί από την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Toora. «Δεν θα βλέπατε την ασιατική ζήτηση να αυξάνεται σημαντικά, εκτός αν οι τιμές πέσουν στα 15-18 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης