Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποια είναι η χώρα που αγοράζει ρωσικό αέριο στη χαμηλότερη τιμή και προσελκύει ξένους επενδυτές

Ποια είναι η χώρα που αγοράζει ρωσικό αέριο στη χαμηλότερη τιμή και προσελκύει ξένους επενδυτές
H σταθερότητα και η οικονομική αγορά των προμηθειών φυσικού αερίου προσελκύουν ξένους επενδυτές

Η Σερβία αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στα 420 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ η τιμή αγοράς είναι 1.300-1.400 δολάρια, δήλωσε ο Dusan Bajatovic γενικός διευθυντής της Srbijagas σε συνέντευξή του.
«Η μέση τιμή (του φυσικού αερίου που πωλείται στη Σερβία) είναι 353 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ η πραγματική τιμή στην αγορά είναι 1.300-1.400 δολάρια, που σημαίνει ότι θα είχαμε ήδη υπερπληρώσει 4 φορές σήμερα.
Λαμβάνουμε 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στα 420 δολάρια, που είναι η χαμηλότερη τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε ο Bajatovic.

Ξένοι επενδυτές

Σημείωσε ότι η σταθερότητα και η οικονομική αγορά των προμηθειών φυσικού αερίου προσελκύουν ξένους επενδυτές στη Σερβία.
«Το συζητήσαμε πριν, ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης παρείχαν αέριο στα νοικοκυριά σε βάρος της βιομηχανίας, αλλά αυτό θα οδηγήσει σε διακοπή της παραγωγής. Εμείς στη Σερβία παρέχουμε αέριο στη βιομηχανική παραγωγή όλη την ώρα και πολλοί ξένοι επενδυτές έρχονται στη χώρα.
«Η Σερβία έχει διασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια», είπε ο Bajatovic.

Πολικός ο επόμενος χειμώνας

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic δήλωσε ότι ο ερχόμενος χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι «κρύος» και ο επόμενος «πολικός».
Δεν απέκλεισε αύξηση των τιμών συναλλάγματος για το φυσικό αέριο στα 6.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (στα τέλη Οκτωβρίου έπεσε κάτω από τα 1.000 δολάρια και τώρα διαπραγματεύεται περίπου στα 1.400 δολάρια).
Τόνισε ότι μόνο οι έγκαιρες αγορές ρωσικού φυσικού αερίου έσωσαν τη Σερβία από καταστροφή και διακοπές ρεύματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης