Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Σουρωτήρι» το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Η μεταπώλησή του εν πλω και η μετατροπή σε βενζίνη – Θα αποτύχουν οι κυρώσεις των G7

«Σουρωτήρι» το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Η μεταπώλησή του εν πλω και η μετατροπή σε βενζίνη – Θα αποτύχουν οι κυρώσεις των G7
Το πλαφόν θα ισχύει μόνο κατά την πρώτη πώληση του πετρελαίου σε αγοραστή στην ξηρά, αλλά δεν θα ισχύει για τη μεταπώληση του ίδιου φορτίου, ούτε για φορτίο αργού που μετατρέπεται σε βενζίνη, διευκρινίζουν πληροφορίες της Wall Street Journal -  Η 5η Δεκαμβρίου η κρίσιμη ημερομηνία
Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους συμφώνησαν να επιβάλλουν μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμής (πλαφόν τιμής) στο ρωσικό πετρέλαιο που εξάγεται, πληροφορίες που φέρει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Wall Street Journal, δείχνουν πώς μπορεί να παρακαμφθεί η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του ορυκτού καυσίμου.
Όπως διευκρινίζουν, το πλαφόν θα ισχύει μόνο κατά την πρώτη πώληση του πετρελαίου σε αγοραστή στην ξηρά, αλλά δεν θα ισχύει για τη μεταπώληση του ίδιου φορτίου, ούτε για φορτίο αργού που μετατρέπεται σε βενζίνη, παρά το γεγονός ότι οι ενδιάμεσες πωλήσεις και οι συναλλαγές ρωσικού πετρελαίου που πραγματοποιούνται στη θάλασσα θα πρέπει να υπόκεινται και αυτές στο πλαφόν, σύμφωνα με πηγές.

Η προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, G7 και Αυστραλία εργάζονται για τον καθορισμό των λεπτομερειών του πλαφόν πριν την 5η Δεκεμβρίου, οπότε και τίθεται σε ισχύ το embargo της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου δια θαλάσσης.
Η ομάδα G7 των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και η ΕΕ επιδιώκουν να εισάγουν πλαφόν ανώτατης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, με στόχο να μειώσουν τα έσοδα από το πετρέλαιο στην Ρωσία του Vladimir Putin ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.
Οι σύμμαχοι θα απαγορεύσουν τις θαλάσσιες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου εκτός εάν τα προϊόντα αγοράζονται σε, ή κάτω από ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο τιμής.
Αυτή την εβδομάδα προέκυψαν αναφορές ότι τα μέλη της G7 συμφώνησαν να ορίσουν μια σταθερή τιμή για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως ανώτατο όριο, αντί για μία έκπτωση σε συγκεκριμένη ποσότητα, που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς όπως γράφει το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Καθορισμός τιμής

Η ίδια η τιμή δεν έχει ακόμη καθοριστεί, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με την G7,
«Αυτό θα αυξήσει τη σταθερότητα της αγοράς και θα απλοποιήσει τη συμμόρφωση για να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση των συμμετεχόντων στην αγορά».
Νωρίτερα, ένα εύρος τιμών γύρω στα 60 δολάρια αναφέρθηκε ως πιθανός στόχος για το ανώτατο όριο, καθώς αντιπροσώπευε το εύρος στο οποίο διαπραγματευόταν το ρωσικό πετρέλαιο πριν από το τελευταίο ράλι τιμών.
Ενώ λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους ενός πλαφόν, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες ρωσικό αργό πετρέλαιο που φορτώθηκε σε πλοίο για θαλάσσια μεταφορά πριν από τις 5 Δεκεμβρίου δεν θα υπόκειται στον κανόνα του πλαφόν, εάν το πετρέλαιο εκφορτωθεί στο λιμάνι προορισμού πριν από τις 19 Ιανουαρίου 2023.

Οι εντατικές προεοιμασίες

Οι χώρες του G7 θα είναι έτοιμες με όλες τις πρακτικές λεπτομέρειες για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού που μεταφέρεται δια θαλάσσης έως τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, παρότι απομένουν ακόμη να διευθετηθούν πολλές λεπτομέρειες.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ James O'Brien που συντονίζει την επιτροπή για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είπε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να τελούν υπό συζήτηση για το θέμα της τιμής και της επιτήρησης του πλαφόν, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 .

Στόχος τα ρωσικά έσοδα

«Η ημερομηνία κλειδί είναι η 5η Δεκεμβρίου. Πιστεύω ότι το θέμα του πλαφόν έχει συζητηθεί αρκετά ούτως ώστε όλοι οι παίκτες της αγοράς να κατανοήσουν ότι πλησιάζει», ανέφερε.
Η επιβολή πλαφόν, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Ε.Ε., θα εμποδίζει τις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στα τάνκερ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, εκτός και εάν το πετρέλαιο πωλείται σε τιμή στην τιμή του πλαφόν ή χαμηλότερα από αυτό.
Η μέγιστη τιμή, η οποία δεν έχει ακίμη καθοριστεί από το G7, αναμένεται να είναι ελαφρώς υψηλότερη από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας ώστε να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις πετρελαίου και να μειώσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ασφάλιση των ναύλων

Ωστόσο οι ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες, ανήσυχες μήπως και παραβιαστεί το μελλοντικό πλαφόν στις τιμές και συνεπώς να μην υποστούν οι ίδιες δευτερογενείς κυρώσεις, διαμηνύουν ότι είναι ανάγκη να γνωρίζουν, μεταξύ άλλων στοιχείων, σε ποιό ακριβώς επίπεδο θα καταγράφεται η τιμή πώλησης, πώς θα γίνεται η επαλήθευσή του και τι θα συμβαίνει με το φορτίο όταν υπάρχουν ενστάσεις.
Το μόνο που απάντησε ο James O'Brien είναι ότι το συνολικό πακέτο θα είναι έτοιμο εγκαίρως στις 5 Δεκεμβρίου και θα καλύπτει όλα αυτά τα ερωτήματα και τις ανησυχίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης