Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ευρώπη είναι εθισμένη στο ρωσικό LNG - Η αποτυχία των κυρώσεων ανεβάζει τις τιμές

Η Ευρώπη είναι εθισμένη στο ρωσικό LNG - Η αποτυχία των κυρώσεων ανεβάζει τις τιμές
Το κύριο πλεονέκτημα του LNG είναι η κινητικότητα. Τα τάνκερ πάνε σε όλο τον κόσμο. Και για τη Ρωσία, υπό τις συνθήκες αδράνειας αγωγών αερίου, αυτή η επιχείρηση είναι πολλά υποσχόμενη.
Σχετικά Άρθρα
Οι ρωσικές εξαγωγές LNG στην ΕΕ έχουν αυξηθεί μιάμιση φορά - αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Παλαιός Κόσμος (Ευρώπη) αντισταθμίζει την έλλειψη προμηθειών.
Ωστόσο, η βιαστική ζήτηση έκανε την Ασία νευρική: ο ανταγωνισμός εντείνεται στην παγκόσμια αγορά και οιι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των τιμών.

Βρέθηκε εναλλακτική

Σε τρία τρίμηνα του τρέχοντος έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG από τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τιμ ΜακΦί.
Για σύγκριση: για ολόκληρο το 2021, οι Ευρωπαίοι αγόρασαν 53 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων το 20% είναι Ρωσικό.
Ήταν απαραίτητη η εισαγωγή φυσικού αερίου με δεξαμενόπλοια λόγω της απότομης μείωσης της άντλησης μέσω αγωγών.
Από τον Απρίλιο, η Μόσχα δεν έχει πουλήσει ενεργειακούς πόρους σε χώρες που αρνήθηκαν να αγοράσουν για ρούβλια.
Τον Ιούνιο προέκυψαν προβλήματα με την κύρια διαδρομή, το Nord Stream.
Η Gazprom μείωσε τις προμήθειες στα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, στη συνέχεια στα 67.
Τον Ιούλιο, ο αγωγός έκλεισε για προγραμματισμένες επισκευές, μετά την οποία ξεκίνησε μόνο το 40% της χωρητικότητάς του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και υπήρχαν λίγες εναλλακτικές λύσεις

Η πράσινη ενέργεια είναι ακόμη υπανάπτυκτη, η πυρηνική ενέργεια έχει παγώσει.
Η Νορβηγία, το Κατάρ και η Αλγερία, φυσικά, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή. Αλλά η πλήρης αντικατάσταση της Ρωσίας, η οποία παρείχε στην Ευρώπη 40%, εξακολουθεί να μην είναι ρεαλιστική.
«Στο πλαίσιο μιας σοβαρής έλλειψης ενεργειακών πόρων, ο Παλαιός Κόσμος επεκτείνει τις αγορές του LNG, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο», δήλωσε ο Mark Goykhman, επικεφαλής οικονομολόγος στο κέντρο πληροφοριών και ανάλυσης TeleTrade.
Το LNG έρχεται επίσης από το Κατάρ, την Αλγερία, τη Νιγηρία, την Παπούα Νέα Γουινέα και την Αυστραλία.
Η Ισημερινή Γουινέα, το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο έχουν πλέον προσχωρήσει.

Νέα άνοδος των τιμών

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό.
«Οι εισαγωγές αγωγών έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, αλλά η ΕΕ συνεχίζει να ξοδεύει χρήματα για LNG από τη Ρωσία, που παραδίδεται από γιγάντια πλοία, αρκετά ήρεμα», εξοργίζεται η Wall Street Journal.
Τα δεξαμενόπλοια δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. Οι ρωσικές εξαγωγές τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 41% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα έγινε ο δεύτερος προμηθευτής LNG στην ΕΕ. "Δεν υπάρχει εξάρτηση από τις χώρες διέλευσης. Σε αντίθεση με τους αγωγούς, οι αγοραστές πληρώνουν για το LNG όχι σε ρούβλια, αλλά σε νομίσματα που τους βολεύουν. Είναι πιο κοντά από τη Βαλτική και την Αρκτική παρά από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή", εξηγεί ο Mark Goykhman .
Το κύριο πλεονέκτημα του LNG είναι η κινητικότητα. Τα τάνκερ πάνε σε όλο τον κόσμο. Και για τη Ρωσία, υπό τις συνθήκες αδράνειας αγωγών αερίου, αυτή η επιχείρηση είναι πολλά υποσχόμενη.
Ωστόσο, ο όγκος της παραγωγής είναι περιορισμένος - τώρα περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι ετησίως. Από αυτά, περίπου 27 και μισή παρέχονται από τους τερματικούς σταθμούς μεγάλης χωρητικότητας

Μέχρι το 2035, σχεδιάζουν να αυξήσουν την ικανότητα σε 80-140 εκατομμύρια τόνους. Πριν από τις κυρώσεις, αυτό ήταν αρκετά εφικτό. Τώρα υπάρχουν προβλήματα με εξοπλισμό για νέες εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, μέχρι το 2026, αναμένεται να λειτουργήσουν τουλάχιστον δύο εγκαταστάσεις παραγωγής μεγάλης κλίμακας, οι οποίες θα διπλασιάσουν την παραγωγή.
Για ορισμένα έργα, καταφέραμε να αγοράσουμε και να εγκαταστήσουμε εξοπλισμό. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να ασχοληθούν με την υποκατάσταση των εισαγωγών.
Εν τω μεταξύ, το LNG αγοράζεται όχι μόνο από Ευρωπαίους. Εν όψει του χειμώνα, οι Κινέζοι αναπληρώνουν εντατικά τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου.
Κυρίως αγοράζουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, οι κινεζικές εταιρείες που έχουν υπογράψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια μεταπωλούν το πλεόνασμα, κερδίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ανά παρτίδα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Μεταξύ των κύριων πελατών είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ενεργειακή ασφάλεια πολλών χωρών παραμένει εύθραυστη.
Εάν ο ανταγωνισμός μεταξύ ΕΕ και Ασίας για φυσικό αέριο συνεχίσει να εντείνεται, αυτό θα οδηγήσει σε νέα άνοδο των τιμών στην παγκόσμια αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης