Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εμπόδια για το πλαφόν στο αέριο - Νέα επιστολή της Κομισιόν - Μια ανάσα από τα 100 ευρώ η τιμή

Εμπόδια για το πλαφόν στο αέριο - Νέα επιστολή της Κομισιόν - Μια ανάσα από τα 100 ευρώ η τιμή
Η Κομισιόν προειδοποιεί για το πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - Συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας σήμερα (25/10)
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Νέος κύκλος επαφών και συζητήσεων για το πλαφόν στο φυσικό αέριο ανοίγει στην ΕΕ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα που άναψε το πράσινο φως για τη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, οι αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν άμεσα, παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας πλησιάζει απειλητικά και το σενάριο ο πόλεμος στην Ουκρανία να τερματιστεί άμεσα, αποκλείεται.
Χωρίς να υπάρχει στο τραπέζι κάποια νομική πρόταση για το ανώτατο όριο τιμής, οι υπουργοί Ενέργειας συναντιούνται στο Λουξεμβούργο να συζητήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσε ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο στην ΕΕ, καθώς και πιθανά μειονεκτήματα.
«Αλλά το κόστος του φυσικού αερίου έχει πέσει τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω ήπιου καιρού και καθώς οι χώρες έχουν γεμίσει τις αποθήκες. Ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ πρότειναν ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη δυναμική για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους, αλλά άλλοι είπαν ότι απαιτείται ακόμη ένα ανώτατο όριο για την προστασία από πιθανές αυξήσεις των τιμών καθώς η Ευρώπη οδεύει προς τον χειμώνα» μεταδίδει το Reuters.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα ζήτησε την έγκριση των χωρών για την κατάρτιση πρότασης για όριο τιμών στις συναλλαγές στο ολλανδικό TTF, το οποίο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εάν οι τιμές αυξηθούν.
Λίγες ημέρες αργότερα, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ ζήτησαν «συγκεκριμένες αποφάσεις» από τους υπουργούς τους και τις Βρυξέλλες σχετικά με αυτή την ιδέα.
Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν στο Reuters ότι οι σημερινές συνομιλίες θα μπορούσαν να δώσουν στην Επιτροπή το πράσινο φως για αυτήν την πρόταση, αλλά ορισμένες χώρες αναζητούσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσε ένα ανώτατο όριο τιμών.
«Μου λείπουν πολλά πράγματα στην πρόταση... η Επιτροπή θα πρέπει να μας δώσει και τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ» δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Jozef Sikela, ο οποίος προεδρεύει της σημερινής συνεδρίασης.
«Είμαι ελαφρώς απογοητευμένος που δεν προχωράμε όσο πιο γρήγορα γίνεται», πρόσθεσε.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε οι Βρυξέλλες θα κάνουν μια συγκεκριμένη πρόταση για ανώτατο όριο τιμών. Οποιαδήποτε πρόταση θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τις χώρες της ΕΕ, πιθανώς με στόχο την έγκρισή της σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας τον Νοέμβριο.

Νέα... εμπόδια για το πλαφόν

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν προειδοποίησε πως οποιοδήποτε πλαφόν στο φυσικό αέριο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα συγκράτησης της ζήτησης και αποφυγής επιχορήγησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ξένους καταναλωτές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τη σχετική προειδοποίηση πριν από σχετική συνάντηση των αρμόδιων υπουργών των 27 την Τρίτη, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση του ζητήματος τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως σημειώνει η Κομισιόν, ένα τέτοιο όριο τιμής (πλαφόν) θα πρέπει να επεκταθεί και σε χώρες - εισαγωγείς ενέργειας όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό, ανέφερε μία εκ των πηγών.
Σε άλλη περίπτωση, η ΕΕ θα πρέπει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε μεγαλύτερες τιμές έναντι του εσωτερικού εμπορίου, κίνηση η οποία απαγορεύεται από διεθνείς συμφωνίες με τους εταίρους της, τόνισε η πηγή. Η γνωμοδότηση της Κομισιόν έχει ως στόχο να "ζυγίσει" τα συν και τα πλην μιας απόφασης για ένα τέτοιο πλαφόν.

Εσθονία: Καμία απόφαση σήμερα (25/10)

Από την πλευρά της, η υπουργός Ενέργειας της Εσθονίας, Riina Sikkut, δήλωσε πως σήμερα (25/10/2022) δεν θα ληφθούν αποφάσεις. Αλλά ένας συμβιβασμός θα είναι ευκολότερος τώρα που οι τιμές του αερίου έχουν υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Εσθονίας.
«Θα λάβουμε τις αποφάσεις… όχι σήμερα» δήλωσε η Riina Sikkut προσερχόμενη στη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο.

Σκρέκας: Θα συνεργαστούμε για να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας

«Θα χτίσουμε πάνω στα σημαντικά θεμέλια της συμφωνίας των αρχηγών κρατών» και «θα συνεργαστούμε για να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας», δήλωσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.
Όπως ανέφερε, «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αρχηγοί κρατών έθεσαν τα θεμέλια μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτά και θα συνεργαστούμε για να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει τώρα ένα σαφές μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στη φάση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην επείγουσα ανάγκη να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα των ευρωπαίων πολιτών».
«Είμαστε ικανοποιημένοι που η τελική συμφωνία περιλαμβάνει δύο πτυχές των ελληνικών προτάσεων», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Επιστρέφει στα 100 ευρώ η τιμή

Πάντως, η τιμή του φυσικού αερίου έχει περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες των προηγούμενων ημερών (είχε φτάσει σε χαμηλό 4 μηνών) και πλέον βρίσκεται μια ανάσα από τα 100 ευρώ.
Ειδικότερα, το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου υποχωρεί κατά 0,33% στα 99,5 ευρώ.
Aerio_4.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης