Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυστρία: Η Gazprom γνώριζε εδώ και μήνες τις αλλαγές στους κανόνες διέλευσης του φυσικού αερίου – Στόχος οι ιταλικές προμήθειες

Αυστρία: Η Gazprom γνώριζε εδώ και μήνες τις αλλαγές στους κανόνες διέλευσης του φυσικού αερίου – Στόχος οι ιταλικές προμήθειες

Η κίνηση της Gazprom φαίνεται να στοχεύει αποκλειστικά την Ιταλία, η οποία λαμβάνει το φυσικό αέριο από έναν αγωγό που διέρχεται αποκλειστικά από την Αυστρία

Σχετικά Άρθρα

Σε ένα ακόμη κεφάλαιο του ακήρυχτου «πολέμου» για το φυσικό αέριο ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανέστειλε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 την παράδοση φυσικού αερίου στην Ιταλία σε μια πρωτοφανη αντιπαράθεση για το ρυθμιστικό πλαίσιο της διέλευσης φυσικού αερίου Αυστρία, πυροδοτώντας ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Η κίνηση φαίνεται να στοχεύει μόνο την Ιταλία, η οποία λαμβάνει το φυσικό αέριο της Gazprom από έναν αγωγό που διέρχεται από την Αυστρία.
Ο Andreas Rinofner, εκπρόσωπος της OMV, η οποία εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο στην Αυστρία, δήλωσε ότι περισσότερες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου διατέθηκαν πρόσφατα στην OMV AG με έδρα τη Βιέννη.
Αν και η Ιταλία «απογαλακτίζεται» από το ρωσικό φυσικό αέριο λόγω των σχέσεων με παραγωγούς χώρές της Αφρικής, η εξέλιξη του Σαββάτου (1/10) υπογραμμίζει πόσο ευάλωτα είναι τα ευρωπαικά κράτη στις επανειλημμένες κινήσεις του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα… των ορυκτών καυσίμων στη Γηραιά Ηπειρο.

Η αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο

Η Gazprom εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι ανέστειλε πλήρως τις προμήθειες στην Ιταλία αφού η αυστριακή εταιρεία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την «εγγραφή των διελεύσεων του φυσικού αερίου» μετά τις ρυθμιστικές αλλαγές που τέθηκαν σε ισχύ στην Αυστρία στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το Υπουργείο Ενέργειας της Αυστρίας δήλωσε ότι η Gazprom δεν υπέγραψε αλλαγές στις συμβάσεις που συνήθως αφορούν προσαρμογές τεχνικών κανόνων που γίνονται στην αρχή κάθε οικονομικού έτους για την προμήθεια φυσικού αερίου (το Σεπτέμβριο).
Η αυστριακή ρυθμιστική αρχή E-Control ανέφερε σε tweet ότι η Gazprom, όπως και άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά, γνώριζε τις αλλαγές εδώ και μήνες.
Η εν γένει χαλάρωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων  συνοδεύτηκε από διαφωνίες σχετικά με συμβατικές ρήτρες και τους κανονισμούς διέλευσης του φυσικού αερίου , καθώς ο Putin συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. .
Η Gazprom δηλώσε ότι συνεργάζεται με Ιταλούς αγοραστές για την επίλυση του ζητήματος.
Η Spa επιβεβαίωσε τη διακοπή και είπε ότι ευθύνεται η Gazprom.
Η αυστριακή κυβέρνηση είπε επίσης ότι εργάζεται για το θέμα σε τεχνικό επίπεδο.
Εκπρόσωπος της εταιρείας εκμετάλλευσης αγωγών Trans Austria Gasleitung GmbH αρνηθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.
SNAM Natural gas for decarbonisation – 2016 Sustainability Report - Gas  routes and energy security
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης