Ενέργεια

Κόκκινος συναγερμός στην Ευρώπη για την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών μετά τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream

Κόκκινος συναγερμός στην Ευρώπη για την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών μετά τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας των κρίσιμων υποδομών την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel

Σχετικά Άρθρα
Σε «κόκκινο συναγερμό» έχει τεθεί η Ευρώπη όσον αφορά την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών της εν μέσω της κρίσης της προσφοράς εξαιτίας των κυρώσεων στα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας και τις εκτόξευσης των τιμών του φυσικου΄αερίου.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας των κρίσιμων υποδομών την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, μετά τις διαρροές που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική και οι οποίες αποδίδονται σε πράξη δολιοφθοράς.
«Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream συνιστά απειλή για την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τις κρίσιμες υποδομές μας.
Οι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν το θέμα στην προσεχή σύνοδο κορυφής στην Πράγα», δήλωσε ο Charles Michel στο Twitter έπειτα από τις συνομιλίες του με την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen.

Τα ύποπτα περιστατικά

Οι πολλαπλές εκρήξεις κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα και η κατάρρευση του συστήματος διέλευσης φυσικού αερίου μέσων αγωγών Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία φαίνεται να είναι «δολιοφθορά», δήλωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα.
Μια τέταρτη διαρροή επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 στους αγωγούς, καθώς οι χώρες της ΕΕ επιχειρούν να ενισχύσουν την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών .
«Το κύριο μήνυμα που στέλνεται από αυτή την πράξη, που περιγράφεται ως ''δολιοφθορά'', είναι η ευπάθεια όλου αυτού του εξοπλισμού», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Phuc-Vinh Nguyen, ερευνητής ενέργειας στο think tank Institut Jacques-Delors Paris.
Ο Nguyen προειδοποίησε, «αν τέτοια «ατυχήματα» συνέβαιναν σε έναν αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Νορβηγίας και Ευρώπης ή Αλγερίας και Ευρώπης, για παράδειγμα, θα ήταν πραγματικά προβληματικό».
Nord Stream: Οι διαρροές εντοπίστηκαν σε πεδίο που ελέγχεται από τις  μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ – Τι λέει η Ρωσία - ΤΑ ΝΕΑ
Τα μέτρα ασφάλειας και τα μυστηριώδη drones

Σε ολόκληρη την ΕΕ, η δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου από «ιδιαίτερα αποτελεσματικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς» ανάγκασε αρκετές χώρες να ενισχύσουν την ασφάλεια των ζωτικών ενεργειακών υποδομών αυτήν την εβδομάδα.
Αρχικά αναφέραμε τη Νορβηγία, τον κορυφαίο πλέον προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης (μετά τη Ρωσία), κήρυξε κατάσταση συναγερμού σε σε σημαντικές ενεργειακέ υποδομές, τερματικούς σταθμούς ξηράς και πλατφόρμες στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα.
Η αρμόδια αρχή για την ασφάλεια των υποδομών της χώρας προειδοποίησε ότι υπήρξαν αναφορές για μυστηριώδη drones που ιπτανται επάνω από τις υπεράκτιες πλατφόρμες.
Drones έχουν επίσης εντοπιστεί στις υπεράκτιες εξέδρες TotalEnergies της Γαλλίας στη Βόρεια Θάλασσα της Δανίας, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι κάποια πρόσωπα ή ακόμη και κρατικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να προκαλέσουν ολέθριο πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή βιομηχανία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το μυστηριώδες drone εντοπίστηκε την Τετάρτη (28/9) κοντά στο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Halfdan B, δήλωσε η TotalEnergies, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει αυξήσει την «επαγρύπνηση γύρω από την ασφάλεια για όλα τα υπεράκτια περιουσιακά μας στοιχεία και τις χερσαίες εγκαταστάσεις μας».
«Ελπίζω απλώς να μην επεκταθεί ο πόλεμος πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας στη Βόρεια Θάλασσα μέσω των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanne, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Τεράστια η διαρροή μεθανίου από τον Nord Stream με υπόνοιες σαμποτάζ -  Unboxholics.com

Tο βρετανικό υπουργείο Άμυνας

Η Offshore Energies UK αυξάνει επίσης την ασφάλεια των υπεράκτιων και χερσαίων υποδομών
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η προστασία των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας εμπίπτει στις αρμοδιότητές του.
«Το Υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί συνεχώς τους τομείς ευθύνης και συμφερόντων του, αυτό περιλαμβάνει την προστασία ζωτικής σημασίας υποδομών, όπως υποβρύχια καλώδια και υπεράκτιες υποδομές», δήλωσε εκπρόσωπος.

Ιταλία: Ανάπτυξη υποβρύχιων drones από το στρατό

Η Ιταλία είναι μια άλλη χώρα που λαμβάνει άμεσα μέτρα για την προστασία των ενεργειακών πόρων.
Το Bloomberg ανέφερε ότι οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις πρόκειται να αυξήσουν τις περιπολίες ασφαλείας στους διαμεσογειακούς αγωγούς φυσικού αερίου.
Ο υπουργός Άμυνας Lorenzo Guerini και άλλοι αξιωματούχοι αποφασίζουν να αναπτυχθούν υποβρύχια drones για την παρακολούθηση των αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα των αγωγών διέλευσης από τη βόρεια Αφρική.

Υψηλή προτεραιότητα

Η ΕΕ και οι κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες σε ολόκληρο το μπλοκ έλαβαν το μήνυμα ότι η διασφάλιση των ηγετών της ενεργειακής υποδομής ενόψει του χειμώνα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm  προειδοποίησε την Πέμπτη (29/9) ότι οι μεταφορείς LNG που κατευθύνονται προς την Ευρώπη χρειάζονται αυξημένη ασφάλεια.
Να υπενθυμίσουμε ότι η CIA προειδοποίησε τη Γερμανία εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις στους αγωγού Nord Stream.
Το σαμποτάζ σε Nord Stream 1 και 2 σημειώθηκε σε ζώνη ελέγχου του ΝΑΤΟ και  ΗΠΑ –
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης