Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ενεργειακές επιδοτήσεις, τα κλιμάκια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και τα bonus της εξοικονόμησης

Οι ενεργειακές επιδοτήσεις, τα κλιμάκια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και τα bonus της εξοικονόμησης
Το νέο σχήμα των επιδοτήσεων θα είναι κλιμακωτό, με υψηλότερη ενίσχυση στις χαμηλές καταναλώσεις και έξτρα έκπτωση για όσους επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 15%
Σχετικά Άρθρα

Πλέγμα παρεμβάσεων για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και τα κλιμάκια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα εφαρμοστούν από τον επόμενο μήνα, αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.
"Σε εθνικό επίπεδο θέτουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εξουδετέρωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά και της ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θα υπάρξει παρέμβαση στη αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης», δήλωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου.
Σατο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, μιλώντας την Κυριακή 18/9 στον ΣΚΑΙ επανέλαβε πως η Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να παρέχει οριζόντια ενίσχυση σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα για όλους.
Όπως είπε, "δεν σταματά αυτό, να είναι ήσυχος ο κόσμος. Θα εξακολουθεί να υπάρχει για όλους ενίσχυση στο ηλεκτρικό ρεύμα, με μια πριμοδότηση σε αυτούς που κάνουν εξοικονόμηση. Θα υπάρχει ενίσχυση για το φυσικό αέριο, αυξημένο το επίδομα θέρμανσης. Διατίμηση, πολύ πιθανόν, στο πέλλετ και στα ξύλα, για να βοηθήσουμε και τον κόσμο εκεί, δεδομένου ότι θα υπάρχει μια ανισορροπία στην αγορά. Κινούμαστε προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση στα διυλιστήρια, όπου εκεί θα επιδιώξουμε, ό,τι προκύψει, να πάει στον καταναλωτή. Να πέσει η τιμή στην αντλία και στο πετρέλαιο θέρμανσης".
Πάντως, τα κλιμάκια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν άμεσα, θα είναι διευρυμένα σε σχέση με πέρυσι.

Kλιμάκια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,

Μάλιστα, το νέο σχήμα των επιδοτήσεων θα είναι κλιμακωτό, με υψηλότερη ενίσχυση στις χαμηλές καταναλώσεις και έξτρα έκπτωση για όσους επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πηγές του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσδιορίζουν τις κλίμακες που θα εφαρμοστούν οι επιδοτήσεις από τον επόμενο μήνα αρκετά πάνω από τα κλιμάκια που ίσχυσαν πέρυσι, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής των επιδοτήσεων στο ρεύμα (ήταν 150-300 κιλοβατώρες το μήνα).
Είναι δεδομένο ότι θα εξακολουθήσουν να επιδοτούνται όλες οι κατηγορίες καταναλωτών (π.χ. και η δεύτερη κατοικία), αλλά όχι ενιαία το σύνολο της κατανάλωσης, όπως ισχύει σήμερα.
Αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, η επιπλέον έκπτωση θα χορηγείται αναδρομικά μετά την καταμέτρηση της κατανάλωσης ανά τετράμηνο.
Πάντως, τα ονομαστικά τιμολόγια του ρεύματος θα συνεχίσουν ενα ανακοινώνονται από τους προμηθευτές στο τέλος κάθε μήνα, όπως και οι κρατικές επιδοτήσεις (πλέον κλιμακωτές), από τις οποίες εξαρτάται η τελική χρέωση των καταναλωτών.
Σημειώνεται ότι το σύστημα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση από τον Ιούλιο (ανώτατες τιμές για τους ηλεκτροπαραγωγούς μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η αποσύνδεση του κόστους του ρεύματος από τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου και η ανάκτηση των υπερβολικών εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στην πηγή) υιοθετείται τώρα ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως λύση για τον περιορισμό των επιπτώσεων στους καταναλωτές όλης της ΕΕ.
Το ελληνικό σύστημα που επιβάλλει χαμηλότερες τιμές στους ηλεκτροπαραγωγούς από εκείνες που προτείνει η ΕΕ θα εξακολουθήσει να ισχύει, όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΕΝ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όμως θα ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις της Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι τιμές που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί αναθεωρούνται κάθε μήνα από τη ΡΑΕ με βάση τη διακύμανση των στοιχείων κόστους (καύσιμα και δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα).

Εξοικονόμηση ενέργειας

Το σχήμα για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας με βάση τις κατευθύνσεις που αναμένεται να οριστικοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι υπό διαμόρφωση.
Η πρόταση προβλέπει την υποχρέωση μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% κατά τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής της ζήτησης οι οποίες - λόγω θέρμανσης με κλιματιστικά και ηλεκτρικές συσκευές - στη χώρα μας εμφανίζονται τις βραδυνές ώρες του χειμώνα (αντίστοιχα οι θερινές αιχμές τα μεσημέρια λόγω χρήσης κλιματιστικών περιορίζονται εξαιτίας της διάσπαρτης παραγωγής των φωτοβολταϊκών).
Το «πακέτο» των μέτρων θα περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών και πιθανώς περικοπές έναντι ανταλλάγματος για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές. Δεδομένου ότι οι μονάδες φυσικού αερίου είναι οι ακριβότερες και μπαίνουν τελευταίες στο σύστημα, κάθε μεγαβατώρα εξοικονόμησης περιορίζει την εισαγωγή και χρήση φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης