Ενέργεια

Νέο φιάσκο με τις κυρώσεις στη Ρωσία – Η ΕΕ εκλιπαρεί Κίνα και Ινδία να δεχθούν τις ανώτατες τιμές στο ρωσικό πετρέλαιο

Νέο φιάσκο με τις κυρώσεις στη Ρωσία – Η ΕΕ εκλιπαρεί Κίνα και Ινδία να δεχθούν τις ανώτατες τιμές στο ρωσικό πετρέλαιο
Τα κράτη της ομάδας των G 7 ανακοίνωσαν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την επιβολή καθορισμένης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευρισκόμενη σε απόλυτο αδιέξοδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ζήτησε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου από την Κίνα και την Ινδία να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία G-7 για την εφαρμογή ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, με το επιχείρημα ότι είναι άδικο οι χώρες να αγοράζουν ακριβά ενεργειακά προϊόντα  από τη Μόσχα εν μέσω του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Τα κράτη της G-7 ανακοίνωσαν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την επιβολή καθορισμένης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο (αυτό που ακολουθεί τις θαλάσσειες διαδρομές).
Η πολιτική έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τα κέρδη που αποκομίζει η Ρωσία από την πώληση πετρελαίου και λειτουργεί ως ακόμη ένα τιμωρητικό μέτρο κατά του Κρεμλίνου για την επίθεσή του στην Ουκρανία.

Το σχέδιο και τα.. προβλήματα

Λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το ανώτατο όριο τιμών εξακολουθούν να έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά οι ενεργειακοί αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με αυτό το σχέδιο, ιδίως για το αν θα συμμετάσχουν βασικοί παγκόσμιοι καταναλωτές όπως η Κίνα και η Ινδία.
Η Κίνα και η Ινδία έχουν αυξήσει τις αγορές τους ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, επωφελούμενες από τις μειωμένες τιμές που προσφέρει η Μόσχα στις «φιλικές χώρες» που δεν συμμετέχουν στην ομοβροντία των κυρώσεων της Δύσης.
Όταν ρωτήθηκε εάν η ΕΕ αναμένει από την Κίνα και την Ινδία να βοηθήσουν με το προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμών, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson επθισήμανε: «Νομίζω ότι θα έπρεπε».
Μιλώντας στο CNBC το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 στο περιθώριο της ενεργειακής συνάντησης των G-20 στην Ινδονησία, ο Simson είπε ότι η Κίνα και η Ινδία «είναι πρόθυμες να αγοράσουν ρωσικά προϊόντα πετρελαίου, ενώ δικαιολογούνται ότι αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλεια του εφοδιασμού τους.
Αλλά είναι άδικο να πληρώνονται υπερβολικες τιμές στη Ρωσία».
«Έτσι, ένα ανώτατο όριο δίνει επίσης στους αγοραστές που δεν έχουν ενταχθεί στις κυρώσεις μας την ευκαιρία να λάβουν πετρέλαιο σε δίκαιη τιμή, μια τιμή όπου δεν προστίθεται ένας παράγοντας πολέμου», είπε ο Simson.
Χωρίς βέβαια να ξεκαθαρίσει ποια θα μπορούσαν να είναι τα κίνητρα για την αποδοχή του αιτήματος από την Κίνα και την Ινδία, καθώς η μείωση των τιμών είναι μάλλον ένας θολός στόχος ενώ τα κέρδη που έχουν οι εν λόγω χώρες για να συμμετάσχουν σε ένα μέτωπο με τη Ρωσία είναι απτά και πολλαπλά.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ινδία για το θέμα, σύμφωνα με το Reuters, ενώ η Κίνα φέρεται να ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι το ανώτατο όριο τιμών ήταν ένα «πολύ περίπλοκο ζήτημα».

Τεράστια πίεση χρόνου

Το ανώτατο όριο τιμών αναμένεται να επιβληθεί  πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ξεκινήσουν οι κυρώσεις της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού.
Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να περιμένουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές επίπεδο του ανώτατου ορίου.
«Το αρχικό ανώτατο όριο τιμής θα καθοριστεί σε επίπεδο που βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί πριν από την εφαρμογή σε κάθε δικαιοδοσία.
Το ανώτατο όριο τιμής θα κοινοποιηθεί δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο», ανέφερε η G-7 σε κοινή δήλωση.
Ο επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ δεν είπε πότε θα παρουσιαστούν οι τελικές λεπτομέρειες, αλλά πρόσθεσε ότι οι τεχνικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. «Είμαστε κάτω από τεράστια πίεση χρόνου», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό συνήθως σημαίνει ότι τέτοια βήματα γίνονται «κάλιο αργά παρά αργότερα».

Η απάντηση της Ρωσιας

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν όριο τιμής.
Επιπλέον, στον απόηχο της ανακοίνωσης της G-7, ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας Gazprom δήλωσε ότι δεν θα επανεκκινήσει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Ο αγωγός Nord Stream 1, που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, επρόκειτο να ανοίξει εκ νέου το Σάββατο 3 Σεπτρμβρίου 2022 μετά από τρεις ημέρες τεχνικών εργασιών.
«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό πετρέλαιο», λέει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ σχετικά με την έκκληση των ΗΠΑ για ανώτατο όριο τιμής του πετρελαίου στη Ρωσία -
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, λέει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέκριναν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολεμικό όπλο, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνείται.
973e71d751f8b1d8c48e595fa5a5d4e7.jpg

Αναποτελεσματικό (;) το μέτρο, θα πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία

Εν τω μεταξύ, αναλυτές της ενεργειακής αγοράς συνεχίζουν να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν το ανώτατο όριο τιμών θα είναι αποτελεσματικό στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο.
«Ο κύριος αντίκτυπος του ανώτατου ορίου των τιμών του πετρελαίου της G-7 θα είναι η περαιτέρω μετατόπιση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας από την Ευρώπη στην Ινδία, την Τουρκία, την Κίνα και άλλα ασιατικά κράτη», δήλωσε ο Chris Weafer, διευθύνων σύμβουλος της Macro-Advisory, σε ένα email προς τους πελάτες. .
«Η Ρωσία δεν θα πουλάει πετρέλαιο στα λεγόμενα μη φιλικά δυτικά έθνη, αλλά θα συνεχίσει να πουλά στα ασιατικά έθνη σε έκπτωση σε σχέση με την παγκόσμια τιμή», πρόσθεσε, οπότε τα κίνητρα των χωρών αυτών για συμμετοχή στις δυτικές κυρώσεις είναι ανύπαρκτα.

Bruno Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Μεγάλος κίνδυνος αποτυχίας των κυρώσεων εάν αφορούν μόνο της Δύση

Την ιδια ΄ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε το Σάββατο ότι οι προσπάθειες των χωρών της G-7 να εισαγάγουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο θα απαιτούσαν δέσμευση από την ευρύτερη διεθνή κοινότητα για να είναι επιτυχείς.
«Χρειάζεστε μια προσέγγιση γιατί δεν θέλουμε αυτό το μέτρο να είναι μόνο ένα δυτικό μέτρο», είπε ο Le Maire στον Steve Sedgwick του CNBC στο Ambrosetti Forum στην Ιταλία.
«Δεν πρέπει να είναι ένα δυτικό μέτρο κατά της Ρωσίας, θα πρέπει να είναι ένα παγκόσμιο μέτρο κατά του πολέμου», πρόσθεσε
Περισσότερο από αυτό, ωστόσο, ο Le Maire είπε ότι η πολιτική θα απαιτούσε τη συμμετοχή άλλων μεγάλων παγκόσμιων οικονομιών καθώς χωρίς συμμετοχή των άλλων μεγάλων οικονομιών είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει, όπως επισημαίνουν αναλυτές του ενεργειακού κλάδου

Η Ευρώπη… «τρίτη παγκόσμια υπερδύναμη».

Ο Paolo Gantiloni, Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, δήλωσε το ότι το μπλοκ είναι «έτοιμο να αντιδράσει» στην απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην περιοχή.
Ο Γάλλος Le Maire επισήμανε ότι η σταθερή αντίθεση της Ευρώπης στη Ρωσία, συγκεκριμένα μέσω οικονομικών κυρώσεων και διεθνούς διπλωματίας, ήταν απόδειξη της ανερχόμενης θέσης της περιοχής ως «τρίτη παγκόσμια υπερδύναμη».
«Τα πράγματα αλλάζουν ριζικά.
Η Ευρώπη γίνεται υπερδύναμη, όχι μόνο από οικονομική άποψη αλλά και από πολιτική άποψη», είπε ο Le Maire.
«Πραγματικά πιστεύω ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε η Ευρώπη να παίξει ρόλο στον 21ο αιώνα μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.
Europe's changing energy landscape | ORF
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης