Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Πόλεμος» Ρωσίας - ΕΕ για το φυσικό αέριο - Κλειστός ο Nord Stream έως 1/9 - Το χειρότερο σενάριο για ολική άρση και κρύο φθινόπωρο

«Πόλεμος» Ρωσίας - ΕΕ για το φυσικό αέριο -  Κλειστός ο Nord Stream έως 1/9 - Το χειρότερο σενάριο για ολική άρση και κρύο φθινόπωρο
Νέα προσωρινή αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του Nord Stream
Σχετικά Άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο «πόλεμος» για το ρωσικό φυσικό αέριο, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin να υποβάλλει την Ευρώπη στο... μαρτύριο της σταγόνας.
Η ανησυχία των Ευρωπαίων για τις προθέσεις της Ρωσίας βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς ουδείς γνωρίζει αν ο αγωγός θα επανεκκινήσει τη λειτουργία του μετά την 1η Σεπτεμβρίου.
Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η πλήρης διακοπή της ροής του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την επιδείνωση του καιρού το φθινόπωρο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος, δελτίο αλλά και κοινωνική αναταραχή.

Τέλος οι ροές προς τη Γερμανία

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream σταμάτησαν πλήρως νωρίς σήμερα το πρωί λόγω εργασιών συντήρησης, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom.
Οι εργασίες «στον έναν σταθμό συμπίεσης αερίου έχουν ξεκινήσει», επεσήμανε η ρωσική εταιρεία σε ανακοίνωσή της που ανήρτησε στο Telegram.
Η Gazprom είχε προειδοποιήσει για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream για «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως το Σάββατο το πρωί.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν «όπλο».
Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.

Γερμανία: Είμαστε προετοιμασμένοι

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανική ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, τον Klaus Mueller, το Βερολίνο είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένο για την αναστολή των παραδόσεων μέσω του Nord Stream καθώς τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας έχουν γεμίσει κατά σχεδόν 85%.
«Τον χειμώνα μπορούμε να πάρουμε αέριο από τα αποθέματα, κάνουμε οικονομία στο αέριο (και πρέπει να συνεχίσουμε!), έρχονται οι τερματικοί σταθμοί του υγροποιημένου φυσικού αερίου και χάρη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία (και σύντομα τη Γαλλία) το αέριο ρέει», τόνισε στο Twitter.
Η Gazprom είχε προειδοποιήσει για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream για «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν «όπλο».
Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.

Zakharova (Ρωσία): Η Γερμανία κάνει ότι μπορεί για να κόψει τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία

Την θέση πως η Ρωσία δεν στοχεύει στην κατάρρευση της Ευρώπης διατύπωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova με αφορμή την πλήρη αναστολή παραδόσεων φυσικού αερίου στη Γερμανία, καθώς τέθηκε εκτός λειτουργίας ο αγωγός Nord Stream για λόγους συντήρησης.
Ο αγωγός θα μείνει κλειστός από σήμερα 31/8 και για τις επόμενες τέσσερις ημέρες.
«Δεν στοχεύουμε στη διάσπαση της Ευρώπης.
Δεν ήταν ποτέ αυτός ο στόχος μας.
Εάν στοχεύουμε σε κάτι, αυτό είναι η επιστροφή της κοινής λογικής στις διεθνές σχέσεις» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Sputnik η Zakharova, η οποία υποστήριξε ότι η γερμανική κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να διακόψει τους ενεργειακούς δεσμούς της με τη Ρωσία.

Διακοπή παραδόσεων και στη Γαλλία

Σημειώνεται ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναστέλλει πλήρως από την Πέμπτη τις παραδόσεις φυσικού αερίου στον γαλλικό όμιλο Engie, λόγω της αθέτησης πληρωμής για τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο.
«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Engie για την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών για τις παραδόσεις», ανέφερε ο ρωσικός όμιλος σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στον λογαριασμό του στο Telegram.
Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη Μαρτίου, «απαγορεύεται η παράδοση φυσικού αερίου σε ξένο αγοραστή που δεν έχει καταβάλει πληρωμή εντός της καθορισμένης περιόδου που προβλέπεται στη σύμβαση». Επικαλούμενη το διάταγμα, η Gazprom υπογραμμίζει ότι δεν έλαβε σήμερα το σύνολο της οφειλής για τις παραδόσεις του Ιουλίου.
Η διοίκηση της γαλλικής Engie δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) για σχολιασμό.
Η γαλλική εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Γαλλία: Μπορούμε και χωρίς το ρωσικό αέριο

Για επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου διαβεβαιώνει η επικεφαλής της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, Emmanuelle Wargon, μία ημέρα αφού ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, Gazprom, ανακοίνωσε ότι σταματά τις παραδόσεις αερίου στη Γαλλία κι ενώ ο αγωγός Nord Stream 1 έκλεισε για τέσσερις ημέρες.
Ειδικότερα, η Wargon δήλωσε ότι η Γαλλία έχει επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για να περάσει τον ερχόμενο χειμώνα, αλλά πρόσθεσε ότι λόγω διακοπών στον πυρηνικό αντιδραστήρα μπορεί να χρειαστεί να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια κατά καιρούς. «Δεν ανησυχούμε πολύ για την ικανότητά μας να λαμβάνουμε επαρκές αέριο, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να περάσουμε αυτόν τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο», είπε στην τηλεόραση LCI.
Πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα δει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της να γεμίζουν στο 100% μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης