Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται το φιάσκο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Μέσω Κίνας η Ευρώπη αγοράζει ρώσικο φυσικό αέριο

Συνεχίζεται το φιάσκο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Μέσω Κίνας η Ευρώπη αγοράζει ρώσικο φυσικό αέριο

Η Ευρώπη υποχρεώνεται να πληρώνει διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές φυσικού αερίου

Σχετικά Άρθρα
Συνήθως τα στοιχεία λένε την αλήθεια.

Και σε όλους τους αναλυτές προκάλεσε σοβαρή εντύπωση το γεγονός ότι εν μέσω της στεγαστικής κατάρρευσης και της οικονομικής ύφεσης, η Κίνα απορροφά περισσότερο ρωσικό φυσικό φυσικό αέριο μέχρι στιγμής φέτος, ενώ οι εισαγωγές από τις περισσότερες άλλες πηγές μειώθηκαν.
Τον Ιούλιο, η SCMP ανέφερε ότι σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία, τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η Κίνα αγόρασε συνολικά 2,35 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) – αξίας 2,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο όγκος των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 28,7% σε ετήσια βάση, με την αξία να αυξάνεται κατά 182%.
Αυτό σήμαινε ότι η Ρωσία έχει ξεπεράσει την Ινδονησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Κίνας μέχρι στιγμής φέτος!
Αυτό, φυσικά, δεν πρέπει να συγχέεται με το φυσικό αέριο του αγωγού, όπου η Gazprom ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι ημερήσιες προμήθειες στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia είχαν φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό (η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας μετά το Τουρκμενιστάν), και νωρίτερα αποκάλυψε ότι η προμήθεια φυσικού αερίου από ρωσικό αγωγό στην Κίνα είχε αυξηθεί κατά 63,4% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τι συμβαίνει;

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την παράξενη αύξηση των εισαγωγών LNG από τη Ρωσία;
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ η Κίνα εισάγει πάνω από το ήμισυ του φυσικού αερίου που καταναλώνει, με περίπου τα δύο τρίτα με τη μορφή LNG, η ζήτηση φέτος είχε μειωθεί απότομα εν μέσω οικονομικών αντίξοων συνθηκών και εκτεταμένων lockdown.
Με άλλα λόγια, γιατί υπήρξε αύξηση του ρωσικού LNG όταν i) η εγχώρια ζήτηση απλώς δεν υπάρχει και ii) σε βάρος όλων των άλλων;
«Η αύξηση του ρωσικού LNG θα μπορούσε να είναι μια μετατόπιση φορτίων που πηγαίνουν στην Ιαπωνία ή τη Νότια Κορέα λόγω κυρώσεων ή ασθενέστερης ζήτησης εκεί», δήλωσε ο Michal Meidan, διευθυντής του κινεζικού προγράμματος ενέργειας στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.
Ένα πράγμα ήταν ξεκάθαρο: η Κίνα ήθελε να διατηρήσει όσο το δυνατόν σε πιο ασαφή όρια τις συναλλαγές της για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία, γι' αυτό η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας σταμάτησε να δημοσιοποιεί την κατανομή του όγκου εμπορίου φυσικού αερίου αγωγών από την αρχή του έτους.
Το αποτέλεσμα;
Η Κίνα μεταπωλούσε αθόρυβα το ρωσικό LNG στο ένα μέρος που το χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Την Ευρώπη... και φυσικά, χρεώνει σημαντικές προσαυξήσεις...

Ο λευκός ιππότης.... η Κίνα

Όπως ανέφεραν πρόσφατα οι FT, «οι φόβοι της Ευρώπης για ελλείψεις φυσικού αερίου προς τον χειμώνα μπορεί να έχουν παρακαμφθεί, χάρη σε έναν απροσδόκητο λευκό ιππότη: την Κίνα».
Οι εκδόσεις που ανήκουν στη Nikkei σημειώνουν περαιτέρω ότι "ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο μεταπωλεί ορισμένα από τα πλεονάζοντα φορτία LNG λόγω της χαμηλής ζήτησης ενέργειας στο εσωτερικό. Αυτό παρείχε στην αγορά spot με άφθονη προσφορά που έχει αξιοποιήσει η Ευρώπη, παρά την υψηλότερες τιμές».
Οι λεπτομέρειες είναι σαφείς: με τον ρωσικό αγωγό αερίου προς την Ευρώπη ουσιαστικά να έχει κλείσει, οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 60% σε ετήσια βάση τους πρώτους έξι μήνες του 2022, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Kpler.
Βέβαια, ενώ η Ευρώπη θα μπορούσε να αγοράσει ρωσικό LNG στην τιμή Χ, αντ' αυτού πρέπει να πληρώσει 2Χ, 3Χ ή περισσότερο, απλώς για να δώσει το μήνυμα στον κόσμο ότι δεν θα χρηματοδοτήσει το καθεστώς του Putin, ενώ στην πραγματικότητα πληρώνει επιπλέον τόσο στον Xi όσο και στον στον Putin, ο οποίος εισπράττει μια τιμή premium χάρη στη συνολική σπανιότητα της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης