Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία – SPD: Προτείνει τεράστιο πακέτο στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης υπό το φόβο κοινωνικής έκρηξης

Γερμανία – SPD:  Προτείνει τεράστιο πακέτο στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης υπό το φόβο κοινωνικής έκρηξης

Τι προτείνουν για το τέλος στο φυσικό αέριο – Παροχή ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σχετικά Άρθρα
Οι συμμετέχοντες στην τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (SPD) θα προτείνουν περαιτέρω μέτρα, ένα τρίοτ πακέτο μέτρων, προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες τους να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου μειωμένου εισιτηρίου εθνικών μεταφορών, ανέφερε η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμά της την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022.

Τα ειδικό τέλος στο φυσικό αέριο

Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν υπερβολικά υψηλό ενεργειακό κόστος καθώς οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού έχουν εκτοξευθεί, αφού ο φορέας εκμετάλλευσης της γερμανικής αγοράς φυσικού αερίου καθόρισε ένα ειδικός τέλος από τον Οκτώβριο για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καλύψουν το κόστος υποκατάστασης των ρωσικών προμηθειών.

Τα δύο πακέτα μέτρων

Με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση έχει ήδη εισαγάγει δύο πακέτα μέτρων φέτος, συμπεριλαμβανομένου ενός εισιτηρίου μεταφοράς 9 ευρώ (8,96 δολ) που επιτρέπει τα ταξίδια οπουδήποτε στη Γερμανία που λήγει τον Αύγουστο.

Οι προτάσεις

Ένα τρίτο πακέτο μέτρων θα περιλάμβανε ένα παρόμοιο εισιτήριο, αλλά με μικρότερη έκπτωση (49 ευρώ το μήνα), ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη κείμενο του κόμματος.
Προβλέπονται επίσης άμεσες καταβολές για νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, μέτρα για την προστασία των ενοικιαστών από εξώσεις εάν δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και αλλαγές στο επίδομα στέγασης ώστε να συμπεριλάβουν το κόστος θέρμανσης.

Ανώτατο όριο στις τιμές

Το SPD θέλει επίσης να συζητήσει τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αν και οι όροι δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Το κόμμα θα προτείνει επίσης μια αναπροσαρμογή του τέλους φυσικού αερίου που θα τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο, έτσι ώστε οι εταιρείες ενέργειας που πραγματοποιούν κέρδη να μην επωφελούνται επίσης από αυτήν, ανέφερε η Sueddeutsche Zeitung.

Οι αντιδράσεις για το πρόσθετο τέλος

Το πρόσθετο τέλος για το φυσικό αέριο, το οποίο  αναμένεναι να τεθεί σε ισχύ από 1ης Οκτωβρίου οι καταναλωτές στη Γερμανία με στόχο την στήριξη κυρίως των ενεργειακών εταιρειών-εισαγωγέων φυσικού αερίου προκαλεί σύγχυση, τριβές, αλλά και νομικά προβλήματα πριν καλά-καλά αρχίσει να εφαρμόζεται.
Στο μεταξύ έντονη είναι η κριτική που ασκείται από μέλη της αντιπολίτευσης, κοινωνικούς φορείς και ενώσεις καταναλωτών για αδιαφανή -ακόμη τουλάχιστον- κριτήρια ως προς το ποιες ακριβώς εταιρείες ενέργειας δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα για να επωφεληθούν από την κρατική ενίσχυση μέσω του νέου τέλους.
Ο Γερμανός υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Robert Habeck -στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα ζητήματα αυτά- δήλωσε πρόθυμος να επανεξετάσει τα κριτήρια χορήγησης του σημαντικού αυτού κρατικού βοηθήματος, κυρίως τους όρους εκείνους που προβλέπουν κίνδυνο χρεοκοπίας μιας εταιρείας για την υπαγωγή της σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης από το «βαρύ χαράτσι» που θα κληθούν να πληρώσουν οι Γερμανοί καταναλωτές.

Επανεξέταση προς αποφυγή μιας άνισης κατανομής βαρών

To θέμα τέθηκε και στην κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο με τον εκπρόσωπο του καγκελαρίου και ο καγκελάριος Olaf Scholtz θεωρεί «δικαιολογημένη» την επανεξέταση των όρων, βάσει των οποίων ενεργειακοί φορείς μπορούν να κάνουν χρήση της ενίσχυσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης