Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Lindner (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Η ενεργειακή κρίση θα προκαλέσει πληθωριστικό σοκ και κοινωνικές αναταραχές

Προειδοποίηση Lindner (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Η ενεργειακή κρίση θα προκαλέσει πληθωριστικό σοκ και κοινωνικές αναταραχές
Προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Σε περιδίνηση βρίσκεται η οικονομία της αποκαλούμενης «ατμομηχανής της Ευρώπης» η οποία φαίνεται να λυγίζει υπό το βάρος της ενεργειακή κρίσης καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας «με τον πιο επείγοντα τρόπο», καθώς κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος προειδοποίησε για ένα «τεραστίων διάστάσεων σοκ» που απειλεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 28 Αυγούστου, ο Lindner δήλωσε ότι απαιτείται ταχεία δράση, διαφορετικά «ο πληθωρισμός θα εκτινάσσεται σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Απόδέσμευση από το φυσικό αέριο


Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί έτσι ώστε οι τιμές να μην είναι πλέον συνδεδεμένες με το ολοένα και ακριβότερο φυσικό αέριο, δημιουργώντας κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ για τους διαχειριστές αιολικών, ηλιακών και ανθρακικών εγκαταστάσεων «εις βάρος των καταναλωτών», πρόσθεσε.

Διακοπές ρεύματος και κοινωνικές αναταραχές

Εν μέσω προειδοποιήσεων για διακοπές ρεύματος και κοινωνικές αναταραχές αυτόν τον χειμώνα, οι πολιτικοί ανά την Ευρώπη έχουν διαθέσει περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνουν τις συνέπειες της ακριβής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά η βοήθεια κινδυνεύει να επισκιαστεί από τις εξελίξεις σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Ο Sebastian Dullien, διευθυντής του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών IMK, δήλωσε ότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησης δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της απειλής, προειδοποιώντας ότι «η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα γιγαντιαίο μακροοικονομικό σοκ».

Επιπλέον βάρος 200 δισ. ευρώ – Έκτακτος φόρος στις ενεργειακέ εταιρείες

Σύμφωνα με μια «συντηρητική» εκτίμηση του ινστιτούτου που εδρεύει στο Ντίσελντορφ, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και το κράτος θα πρέπει να επωμιστούν ένα επιπλέον βάρος άνω των 200 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, ή περίπου 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ανέφερε ο Dullien την Παρασκευή 26/8 σε μια σειρά από tweets.
Η ενεργειακή κρίση θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα θα λάβει χώρα το διήμερο υπουργικό συμβούλιο έξω από το Βερολίνο, το οποίο θα ξεκινήσει την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός εξετάζει την επιβολή κάποιας μορφής έκτακτου φόρου στις ενεργειακές εταιρείες, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Παρασκευή 26/6 ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας του μπλοκ για να συζητήσουν πιθανές λύσεις για την κρίση.
Η εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αποτέλεσμα "αποτυχίας της αγοράς", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala και ζήτησε ένα μέτρο σε επίπεδο ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές.
Επιδιώκει την υποστήριξη της ιδέας αυτής από άλλα κράτη μέλη και σχεδιάζει να συζητήσει πιθανά όρια τιμών με τον Γερμανό Καγκελάριο σε συνομιλίες στην Πράγα τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022.

Εκκλήσεις για παρέμβαση

Ο Stephan Weil, πρωθυπουργός της περιφέρειας της Κάτω Σαξονίας και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του καγκελάριου Scholz, δήλωσε την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 ότι η κατάσταση είναι «ανησυχητική» και ζήτησε «ταχεία και αποφασιστική παρέμβαση του κράτους».
Εάν δεν μπορεί να συμφωνηθεί βραχυπρόθεσμα μια ευρωπαϊκή λύση, θα πρέπει να εξεταστεί η αναστολή της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσωρινή ρύθμιση των τιμών από το κράτος, ανέφερε  ο Weil οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του τον Οκτώβριο, σε δήλωσή  του.
Μακροπρόθεσμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Roberh Habeck επιθυμεί να αναθεωρήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή που πληρώνουν οι πελάτες από τις τιμές του φυσικού αερίου, ανέφερε την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 η εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη εκπρόσωπο του υπουργείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης