Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EE – σαρωτική ενεργειακή κρίση: Ανεξέλεγκτες οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, πυροδοτούν ύφεση και πληθωρισμό

EE –  σαρωτική ενεργειακή κρίση: Ανεξέλεγκτες οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, πυροδοτούν ύφεση και πληθωρισμό
Εκτίναξη των ενεργειακών τιμών οδηγεί σε πληθωριστικό σοκ την οικονομία και δημοσιονομική κρίδη - Ανησυχίες για κοινωνικές αναταραχές
Σχετικά Άρθρα

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν φτάσει σε επίπεδα... στρατόσφαιρας, επισημαίνεται σε ανάλυση της η εφημερίδα Les Echos την Κυριακή 28 Αυγούστους
Στη ανάλυση επισημαίνεται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου 20πλαιάστηκαν στα 320 ευρώ ανά MWh, και του ρεύματος δεκαπλασιάστηκαν, στα 1.000 ευρώ.
Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλές και η γαλλική πυρηνική παραγωγή κινήθηκε σε ιστορικά χαμηλά ,,.
Το μέλλον φαίνεται ζοφερό για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, εν όψει ενός ιδιαίτερα δύσκολου χειμώνα σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας «με τον πιο επείγοντα τρόπο», ενώ κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος προειδοποίησε για ένα «τεραστίων διάστάσεων σοκ» που απειλεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και κινδυνεύει να μεταδοθεί παντού...
Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 28 Αυγούστου, ο Lindner δήλωσε ότι απαιτείται ταχεία δράση, διαφορετικά «ο πληθωρισμός θα εκτινάσσεται σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Ειρωνικό σχόλιο Dmitry Medvedev για τις τιμές του φυσικού αερίου: Προειδοποιώ για 5.000 ευρώ στην αγορά spot το 2022

Προς επίρρωση των παραπάνω ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev δήλωσε την Κυριακή 28 Αυγούστου ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μπορεί να φτάσουν τα 5.000 ευρώ στην αγορά spot πριν από το τέλος του έτους.
Απευθυνόμενος σε ιδιαίτερα ειρωνικό ύψος «στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ότι σε σχέση με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στα 3.500 ευρώ ανά χίλια κυβικά μέτρα, είμαι αναγκασμένος να αυξήσω την πρόβλεψη για την τιμή στα 5.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2022.
Με θερμούς χαιρετισμούς», επισήμανε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του στο Telegram.

Το μαρτύριο της στρόφιγγας από τον Nord Stream

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 θα σταματήσουν για τρεις ημέρες στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Στις ενεργειακές αγορές επικρατεί πανικός επί του σκάφους και σε όλα τα επίπεδα.
Μέρα με τη μέρα, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα σπάνε νέα ρεκόρ χωρίς κανείς να ξέρει πραγματικά πού θα σταματήσουν οι τιμές.
Στο Ρότερνταμ, η MWh φυσικού αερίου τιμολογείται πλέον στα 320 ευρώ, σε σύγκριση με περίπου 15 ευρώ πριν από την ενεργειακή κρίση.
¨οσον αφορά το ρεύμα, η MWh στη Γερμανία στη χονδρική αγορά για το 2023 εκτινάχθηκε στα 995 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής 28 Αυγούστου 2022 και στα 1.100 ευρώ στη Γαλλία, ενώ οι τιμές ήταν περίπου 85 ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Στην άλλη όχθη της Μαγχής

Καταγράφονται ακριβώς οι ίδιες τάσεις και τα ίδια επίπεδα τιμών Βρετανία, όπου επίσης υπάρχει έλλειψη φυσικού αερίου
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι έμποροι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανησυχούν πολύ για τον χειμώνα, όπως φαίνεται από την εβδομαδιαία ενημέρωση του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι Βρετανοί δεν πλέον σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας
Ενώ στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, είναι καθησυχαστικοί, οι λέξεις «έκτακτη ανάγκη», «κατάρρευση» ή «έλλειψη» συνεχίζουν να διατυπώνονται στην αγορά»


Πληθωρισμός


Στον απόηχο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Ρωσία συνεχίζει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ροές μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το 20% της χωρητικότητας, θα διακοπούν για τρεις ημέρες στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η αγορά αναρωτιέται ακόμη και αν θα ξαναρχίσουν.
Η Νορβηγία, ο άλλος σημαντικός προμηθευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγωνίζεται επίσης να παραδώσει επαρκείς όγκους λόγω μιας σειράς συντηρήσεων στις εγκαταστάσεις .
Europe electricity prices soar as tough winter looms – European Data News  Hub
Σε αδιέξοδο η παραγωγή

Καθώς ένα μέρος του ηλεκτρισμού παράγεται από το φυσικό αέριο αέριο, συμπαρασύρει τις τιμές στα ύψη
Οι εντάσεις είναι ακόμη πιο έντονες καθώς πολλοί γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες κλείνουν λόγω προβλημάτων διάβρωσης.
Η EDF, παραδοσιακά καθαρός εξαγωγέας, ανακοίνωσε ότι η επανεκκίνηση ορισμένων θα πραγματοποιηθεί αργότερα από το προγραμματισμένο.
Για τους βιομήχανους, η αύξηση της ενέργειας μετατρέπεται σε πονοκέφαλο.
Οι παραγωγοί λιπασμάτων, που παράγουν άζωτο με τη χρήση φυσικου αερίου, αναθεωρούν προς τα κάτω την παραγωγή τους.
Για τα νοικοκυριά, ο πληθωρισμός γίνεται αφόρητος.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ρυθμιστική αρχή αύξησε το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας κατά 80%.
Συγκεκριμένα, ένα μέσο νοικοκυριό θα μπορούσε να δει τον ετήσιο λογαριασμό του να πηγαίνει από 1.971 λίρες σε 3.549 λίρες.

Η οικονομία σε ύφεση

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει το σχεδιασμό για τη μείωση της κατανάλωσής τους.
Οι Γερμανοί δεν θα μπορούν να θερμάνουν τα γραφείο πάνω από 19 βαθμούς Κελσίου, θα στερηιύν τις θερμαινόμενες ιδιωτικές πισίνες.
Μικρά ντους και λιγότερες σάουνες για τους Φινλανδούς.
Έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες, πρόκειται να προτείνει τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας.
Μεταξύ του πληθωρισμού και της υποτονικής δραστηριότητας, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι αναπόφευκτη.
«Οι εθελούσιες μειώσεις της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την καταστροφή της ζήτησης λόγω των αυξανόμενων τιμών, όλα αυτά πιθανότατα θα βυθίσουν την ευρωζώνη σε ύφεση τα επόμενα τρίμηνα», προβλέπουν αναλυτές της Oxford Economics.

Απόδέσμευση από το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα στην γερμανία επιχειτούν να κάνουν διαχείριση των ζημιών.
Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί έτσι ώστε οι τιμές να μην είναι πλέον συνδεδεμένες με το ολοένα και ακριβότερο φυσικό αέριο, δημιουργώντας κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ για τους διαχειριστές αιολικών, ηλιακών και ανθρακικών εγκαταστάσεων «εις βάρος των καταναλωτών», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Lindner .

Διακοπές ρεύματος και κοινωνικές αναταραχές

Εν μέσω προειδοποιήσεων για διακοπές ρεύματος και κοινωνικές αναταραχές αυτόν τον χειμώνα, οι πολιτικοί ανά την Ευρώπη έχουν διαθέσει περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνουν τις συνέπειες της ακριβής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά η βοήθεια κινδυνεύει να επισκιαστεί από τις εξελίξεις σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Ο Sebastian Dullien, διευθυντής του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών IMK, δήλωσε ότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησης δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της απειλής, προειδοποιώντας ότι «η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα γιγαντιαίο μακροοικονομικό σοκ».
How Much Is Power in Europe? It's Now Equal to Oil at $1,000 a Barrel -  Bloomberg
Επιπλέον βάρος 200 δισ. ευρώ – Έκτακτος φόρος στις ενεργειακές εταιρείες

Σύμφωνα με μια «συντηρητική» εκτίμηση του ινστιτούτου που εδρεύει στο Ντίσελντορφ, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και το κράτος θα πρέπει να επωμιστούν ένα επιπλέον βάρος άνω των 200 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, ή περίπου 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ανέφερε ο Dullien την Παρασκευή 26/8 σε μια σειρά από tweets.
Η ενεργειακή κρίση θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα θα λάβει χώρα το διήμερο υπουργικό συμβούλιο έξω από το Βερολίνο, το οποίο θα ξεκινήσει την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός εξετάζει την επιβολή κάποιας μορφής έκτακτου φόρου στις ενεργειακές εταιρείες, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης