Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Πιέσεις για άνοιγμα του Nord Stream 2 εν μέσω ενεργειακής κρίσης - «Ο Putin μας υποβάλλει στο μαρτύριο της… στρόφιγγας»

Γερμανία:  Πιέσεις για άνοιγμα του Nord Stream 2 εν μέσω ενεργειακής κρίσης  - «Ο Putin μας υποβάλλει στο μαρτύριο της… στρόφιγγας»

Η αποτυχία του σχεδίου υποκατάστασης του ρωσικού αερίου και η ένταση της ενεργειακής κρίσης ενόψει ενός σκληρού χειμώνα

Σχετικά Άρθρα

Η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και ο φόβος για έναν.. άγριο χειμώνα οδηγεί πολλούς παράγοντες τόσο της πολιτικής οσο και της οικονομίας στης Γερμανία να κάνουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να μην τεθεί σε λειτουργία o αγωγός Nord Stream 2 εν μέσω εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και της αποτυχίας εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών
Τηνν ίδια ώρα μακρινό… όνειρο όπως αποδεικνύεται αποτελεί η υποκατάσταση του φυσικού αερίου από «πράσινες» πηγές ενέργειας ενώ εκτοξεύται το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών μέσω της έντασης των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και κινδυνεύει να θέσει εκτός λειτουργίας λόγω υψηλού κόστους η μεταποιητική δραστηριότητα στην οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης.

Ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης

Σε δημοσίευμα του Σαββάτου 20 Αυγούστου το Bloomberg προειδοποιούσε ότι η καρδιά της βιομηχανικής Ευρώπης, η Γερμανία, κινδυνεύει από σταδιακή αποβιομηχάνιση, καθώς το ιλιγγιώδες κόστος της ενέργειας, που αυξάνεται αδιάκοπα σε καθημερινή βάση, μπορεί να οδηγήσει σε μαζική έξοδο επιχειρήσεων από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η ενεργειακή κρίση έχει πλήξει περισσότερο τη Γερμανία, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται ταχύτερα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και οι βιομηχανίες παραγωγής εξαρτημάτων αυτοκινήτων, χημικές βιομηχανίες και βιομηχανίες χάλυβα αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στο ιλιγγιώδες κόστος της ενέργειας.

Το «σωσίβιο» από Καναδά με εισαγωγές ακριβού LNG

Εναγώνια είναι επίσης η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθειών φυσικου΄αερίου.
«Σωσίβιο» στην εναγώνια αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα αναζητεί ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz λίγο πριν από το διήμερο ταξίδι του στον Καναδά, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί το ενδεχόμενο εισαγωγών LNG από τη χώρα της βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 20 Αυγούστου.
Ωστόσο, οι προκλήσεις για την εισαγωγή LNG από τον Καναδά είναι σημαντικές, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι σε Βερολίνο και Οτάβα.
Το κόστος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αλμπέρτα, στα δυτικά του Καναδά, στην Ανατολική Ακτή θα είναι υψηλό.
Θα χρειαστούν νέοι αγωγοί και η παγκόσμια στροφή από τα ορυκτά καύσιμα σημαίνει ότι η διάρκεια ζωής του τερματικού σταθμού θα είναι πολύ μικρή για να είναι κερδοφόρος, εκτός αν μετατραπεί σε τερματικό σταθμό υδρογόνου όταν μειωθεί η ζήτηση φυσικού αερίου.
What is Nord Stream 2 and how does it link to the Russia-Ukraine crisis? |  Euronews

Εκκλήσεις για εκλογίκευση

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 19 Αυγούστου από το δίκτυο (RND), ο αντιπρόεδρος του FDP (Φιλελεύθεροι) Wolfgang Kubicki τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα προκειμένου να γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου για το χειμώνα.
Η πρωτοβουλία απορρίφθηκε και στο δικό του κόμμα καθώς η κυβέρνηση υπερασπίζεται τόσο την πολιτική της «κλιματικής μετάβασης» όσο και τις κυρώσεις στο ρωσικό ενεργειακό τομέα – μέχρι βέβαια στο κόστος να γίνει κοινωνικά και οικονομικά απαγορευτικό.
αρχείο_λήψης_4_1.png
«Υποχώρηση» στον Putin

Την ανωτέρω  επικίνδυνη στάση επιβεβαιώνει η δήλωση ότι κατά την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Robert Habeck, θα σήμαινε υποχώρηση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ η διάνοιξη του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 .
Αυτό θα σήμαινε έμμεσα ότι ο Putin έχει δίκιο, προειδοποίησε ο πράσινος πολιτικός και αντικαγκελάριος σμερα κατά τη διάρκεια της ανοικτής ημέρας στο υπουργείο του στο Βερολίνο.
Ο Habeck ρωτήθηκε τι διαφορά έχει αν η Γερμανία λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1, όπως κάνει σήμερα, ή μέσω του Nord Stream 2, οποίος ενώ έχει ολοκληρωθεί σε έχει τεθεί σε λειτυοργία.
Η γερμανική κυβέρνηση είχε αναστείλει τη διαδικασία έγκρισής του τον Φεβρουάριο, λίγο πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Το μαρτύριο της... στρόφιγγας

Ο Habeck δήλωσε ότι η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1, παρόλο που ο αγωγός είναι «πλήρως λειτουργικός».
Ο Habeck προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποδειχθεί αναξιόπιστη όταν ο Nord Stream 2 τεθεί σε λειτουργία, όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα με τον Nord Stream 1.
«Και αν κερδίσει το παιχνίδι μαζί μας εκεί, ποιος μας δίνει την εγγύηση ότι δεν θα κάνει το ίδιο με τον Nord Stream 2;»
  German Power Prices Hit Fresh Record as Gas Continues to Surge - BNN  Bloomberg

«Όχι» στην παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών

Επίσης ο Habeck απέκλεισε σήμερα την παράταση της διάρκειας ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της χώρας για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου, λέγοντας ότι αυτό θα εξοικονομούσε το πολύ 2% της χρήσης φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters.
Η εξοικονόμηση αυτή δεν επαρκεί για να αξίζει να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την έξοδο από την πυρηνική ενέργεια, δεδομένης της συναίνεσης επί του θέματος, δήλωσε.
Τα εργοστάσια πρόκειται να κλείσουν έως το τέλος του έτους βάσει της νομοθεσίας που εισήγαγε η κυβέρνηση της πρώην καγκελαρίου Merkel μετά την τήξη του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011.
«Είναι η λάθος απόφαση δεδομένης της μικρής εξοικονόμησης που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγγελάριος.

«Παράθυρο» για παράταση στη Βαυαρία

Ωστόσο, ο Habeck δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στην παράταση της διάρκειας ζωής ενός πυρηνικού σταθμού στη Βαυαρία, εάν ένα stress test δείξει ότι αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η τροφοδοσία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα, όπως είπε.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Το νότιο κρατίδιο και κόμβος παραγωγής εξαρτάται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο και διαθέτει λίγες μονάδες καύσης άνθρακα και χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας.
Το γεγονός ότι η Γερμανία αναγκάζεται να προμηθεύει τη Γαλλία με ηλεκτρική ενέργεια λόγω της μείωσης της πυρηνικής παραγωγής είναι ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο.

Το λάθος της εξάρτησης


Η Γερμανία έκανε ένα λάθος να εξαρτήσει την οικονομίας της υπερβολικά από το ρωσικό αέριο, επισήμανε ο αντικαγγελάριος.
Όποιος θέλει να το αναγνωρίσει αναγνωρίζει «ότι η ρωσική κυβέρνηση υπό τον Putin θεωρεί τη δημοκρατία εχθρό, καταπατά την ελευθερία του Τύπου, χρησιμοποιεί τη δολοφονία ως πολιτικό μέσο και περιφρονεί το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο υπουργός.
Εάν τώρα αυξήσουμε την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, θα έχουμε ξεχάσει όλα τα μαθήματα των τελευταίων μηνών.

Πολιτική αποτυχία

«Σε αυτή την περίπτωση, νομίζω ότι το βραχυπρόθεσμο κέρδος χωρίς αμφιβολία - άνοιγμα του Nord Stream 2,  προμήθεια αερίου σε μεπερκίες ποσότες για τον χειμώνα - θα ήταν μια δραματική πολιτική αποτυχία. επισήμανε ο Habeck
Αντίθετα, «η Γερμανία πρέπει να αναπτύξει νέες πηγές ενέργειας» επισήμανε ο Habeck αφήνοντας με την θέση που διατύπωση την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας έκθετη σε ενεργειακούς και γεωπολιτικούς κινδύνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης