Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το φυσικό αέριο «αγγίζει» τα 250 ευρώ ενώ υποχωρεί η χονδρεμπορική τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας - Πώς εξηγείται;

Το φυσικό αέριο «αγγίζει» τα 250 ευρώ ενώ υποχωρεί η χονδρεμπορική τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας - Πώς εξηγείται;

Η εγχώρια παραγωγή ενέργειας εξαρτάται από το φυσικό αέριο σε ποσοστό έως 50% ανά ημέρα

Σχετικά Άρθρα

Πτώση 12,83% σημείωσε η τιμή της MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και υποχώρησε στα 391,52 ευρώ για το Σάββατο 20 Αυγούστου.
Η πορεία της χονδρεμπορικής τιμή δεν συμβαδίζει με το ράλι ανόδου που σημειώνει η τιμή του φυσικού αερίου που έφτασε στα 249 ευρώ ανά MWh.
Την ίδια στιγμή η εγχώρια παραγωγή ενέργειας εξαρτάται από το φυσικό αέριο σε ποσοστό έως 50% ανά ημέρα ενώ δεν ακολουθεί τις αντίστοιχες τιμές της Ευρώπη που κινούνται υψηλότερα των 500 ευρώ αλλά και λίγο χαμηλότερα.
Η εξήγηση που δίνεται για την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής στη εγχώρια αγορά ενέργειας είναι ότι... περνά μέσα από την κατοχύρωση κερδών του τομέα της προμήθειας. Λόγω των υψηλών τιμών που έδωσαν οι προμηθευτές και σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση είναι μία καλή ευκαιρία να γράψουν μηνιαία κέρδη, όσο μειώνεται πέφτει η χονδρεμπορική τιμή ανά MWh.
Οι ισχυροί με τη ΔΕΗ να καρπώνεται τα περισσότερα οφέλη καθώς ελέγχει το 65% των νοικοκυριών που εντάσσονται στη χαμηλή τάση.
Ο αγώνας των παραγωγών και προμηθευτών δίνεται για να διαφυλαχθούν τα σημαντικά έσοδα μέσα από τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου όταν η μέση χονδρεμπορική τιμή της MWh είναι χαμηλότερη τουλάχιστον 150 ευρώ σε σχέση με τις τελικές τιμές των προμηθευτών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης