Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ευρώπη: Νέο ρεκόρ στις τιμές του φυσικού αερίου – Στα 241 ευρώ η Mwh, ενδεκαπλάσια η τιμή από το 2021

Ευρώπη: Νέο ρεκόρ στις τιμές του φυσικού αερίου –  Στα  241 ευρώ η Mwh, ενδεκαπλάσια η τιμή από το 2021
Το καύσιμο γίνεται απαγορευτικά δαπανηρό για τη οικιακή και την βιομηχανική κρίση – Σκέψεις να κλείσουν οι μονάδες παραγωγής
Σχετικά Άρθρα

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του φυσικού αερίου επέκτειναν τα κέρδη τους σε ύψος – ρεκόρ κατά την εκκαθάριση των συναλλαγών, καθώς η κρίση στον ενεργειακό εφοδιασμό συνέχισε να πλήττει την περιοχή, εν μέσω ενδείξεων ότι το καύσιμο καθίσταται πολύ δαπανηρό για βιομηχανική χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022.
Το συμβόλαιο αναφοράς διαμορφώθηκε κατά 6,7% υψηλότερα στα 241 ευρώ την μεγαβατώρα, πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ στις αρχές Μαρτίου, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ στις αγορές.

Εκτός λειτουργίας μονάδες παραγωγής

Οι τιμές είναι περίπου 11 φορές υψηλότερες από εκείνες που είναι συνήθως για την εποχή του έτους, με το κόστος να αυξάνεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών.
Η Ευρώπη έχει ήδη χάσει περίπου το ήμισυ της ικανότητας τήξης ψευδαργύρου και αλουμινίου κατά το περασμένο έτος λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, και περισσότερες μονάδες παραγωγής.

Το σοκ στην προσφορά

Η Ευρώπη βυθίζεται σε μια ενεργειακή κρίση που πυροδοτείται από τις περιορισμένες προμήθειες από τη Ρωσία, καθώς και από την αυξημένη ζήτηση εν μέσω ανάκαμψης από την πανδημία και ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι που έχει αυξήσει την ανάγκη για ψύξη.
Τα έθνη σκιαγραφούν σχέδια για εξοικονόμηση φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, τοποθετώντας όσο το δυνατόν περισσότερο αέριο σε χώρους αποθήκευσης, αλλά εξακολουθούν να προετοιμάζονται για τον κίνδυνο περιορισμού της ενέργειας.

Άρχισαν οι ελλείψεις - Περιορισμοί στην κατανάλωση

Αν και «δεν χρειάζεται απαραίτητα να συμβεί πανελλαδική έλλειψη φυσικού αερίου», η Γερμανία αναμένει ότι «θα μπορούσαν σίγουρα να υπάρξουν ελλείψεις φυσικού αερίου σε περιφερειακό επίπεδο», δήλωσε ο Klaus Mueller, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων BNetzA, σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο t-online.
«Οι περιορισμοί θα ήταν πιθανότατα προσωρινοί στην αρχή και θα μπορούσαν να λήξουν ξανά ή να εμφανιστούν πολλές φορές», είπε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής.
«Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το φυσικό αέριο μεταφέρεται με ασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα».
2fc03381cd8ff23d25ee18750a529e6a.jpg
Η χρήση των αποθεμάτων

Η Ευρώπη πιθανότατα θα αξιοποιήσει επιθετικά τα αποθέματά της εάν οι περιορισμένες ροές από τη Ρωσία συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που θα σήμαινε χαμηλά αποθέματα στο τέλος της περιόδου θέρμανσης και έναν νέο κύκλο αναπλήρωσης των εγκαταστάσεων το καλοκαίρι.
«Είναι ακόμη πιο σημαντικό να καταλαβαίνουν όλοι: Δεν πρόκειται μόνο για έναν χειμώνα, αλλά για τουλάχιστον δύο», είπε ο Mueller.
«Και ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο δύσκολος».
 " />
Αγώνας δρόμου για την προμήθεια LNG

Καθώς πλησιάζει η χειμερινή κρίση εφοδιασμού, η Ευρώπη θα πρέπει να ανταγωνιστεί την Ασία για τις διαθέσιμες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, ειδικά από τις ΗΠΑ.
Παρακολουθώντας τις ευρωπαϊκές τιμές, οι ασιατικές τιμές spot LNG ήταν λίγο κάτω από τα 60 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.
 
H ζήτηση από την Ασία και η λειψυδία

«Μια αύξηση της ζήτησης από την Ασία καθώς οι αγοραστές προετοιμάζονται για το χειμώνα θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των αμερικανικών φορτίων που προορίζονται για την περιοχή τους επόμενους μήνες», έγραψε σε σημείωμα η Lujia Cao, αναλυτής του BloombergNEF.
Κατά τα άλλα, η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο αναμένεται να ανέβει προσωρινά τις επόμενες ημέρες λόγω των βροχοπτώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την κρίση που περιόρισε τη μεταφορά με φορτηγίδες στο νερό. Ωστόσο, ο ποταμός εξακολουθεί να είναι ιστορικά χαμηλός.
Η κατάσταση στον Ρήνο έχει επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης