Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακή κρίση: «Σπάει» το μέτωπο της ΕΕ - Η Ιταλία κόβει το TTF και ορίζει δικό της σύστημα για το φυσικό αέριο

Ενεργειακή κρίση: «Σπάει» το μέτωπο της ΕΕ - Η Ιταλία κόβει το TTF και ορίζει δικό της σύστημα για το φυσικό αέριο
Τι σημαίνει η απόφαση της Ιταλίας να αποσυνδέση το φυσικό αέριο από το ολλανδικό TTF
Σχετικά Άρθρα

Τη χειρότερη ενεργειακή της κρίση αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το κοινό μέτωπο να «σπάει», καθώς η Ιταλία κόβει τους δεσμούς με το ολλανδικό TTF και εισάγει δικό της σύστημα για τις τιμές του φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, οι τιμές και η έκθεση στη διαταραχή του ρωσικού εφοδιασμού διαφέρουν από χώρα σε χώρα και το χάσμα μπορεί να διευρυνθεί, αφού η Ιταλία ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των λογαριασμών των καταναλωτών.
Από τον Οκτώβριο, δεν θα βασίζονται πλέον στο σημείο αναφοράς της ΕΕ, το οποίο διαπραγματεύεται στο Title Transfer Facility (TTF) του Χρηματιστήριου της Ολλανδίας, και αντ' αυτού θα συνδέονται με ιταλικές συμβάσεις φυσικού αερίου, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, γνωστή ως ARERA.

Αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου;

Η αιφνιδιαστική κίνηση μπορεί να δημιουργήσει μια προσδοκία ή τουλάχιστον μια ελπίδα, ότι η τιμή των δύο συμβολαίων φυσικού αερίου μπορεί να αποσυνδεθεί, ανέφεραν αναλυτές της Citigroup Inc. σε ενημερωτικό σημείωμά τους.
Η ταχεία συσσώρευση αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ιταλία τον περασμένο μήνα και η πιθανότητα για περαιτέρω υψηλές ενέσεις στην αποθήκευση τον Αύγουστο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σύντομη αύξηση της προσφοράς αερίου στη χώρα.
Αυτό θα «βελτίωνε ουσιαστικά το κλίμα για τις χειμερινές προοπτικές του φυσικού αερίου στην Ιταλία και έτσι θα δημιουργούσε διακυμάνσεις στις ιταλικές τιμές του φυσικού αερίου», σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα.
italy_5.JPG

Η αλληλεγγύη της Ευρώπης αμφισβητήθηκε φέτος, καθώς η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ήπειρο σε προφανή αντίποινα για τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Το συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο, που διαπραγματεύεται στο Άμστερνταμ, έχει υπερδιπλασιαστεί μέχρι στιγμής φέτος, αντανακλώντας τους συνολικούς κινδύνους για την ήπειρο αυτόν τον χειμώνα.
Ορισμένα μέλη της ΕΕ, όπως η Ιταλία, έχουν περισσότερες εναλλακτικές πηγές αντί της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου και των ροών από την Αλγερία.
Άλλες χώρες, ιδίως στα ανατολικά, εξαρτώνται περισσότερο από τον εφοδιασμό αγωγών από τη Ρωσία και δεν διαθέτουν διασυνδέσεις με βασικούς τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG στα δυτικά.

Μικρό το ρίσκο για την Ιταλία

Τέλος, σύμφωνα με την Citigroup, το ρίσκο για την Ιταλία είναι μικρό τον φετινό χειμώνα.
Το επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας, περίπου 73%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Ωστόσο, η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες αγορές μη ρωσικού φυσικού αερίου, θα μπορούσε να βοηθήσει την Ιταλία να ξεπεράσει τον χειμώνα.
«Πιστεύουμε ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός για την Ιταλία υπό κανονικές καιρικές συνθήκες», δήλωσε η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης