Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Το τέλος φυσικού αερίου θα τριπλασιάσει τους λογαριασμούς θέρμανσης - Κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών

Γερμανία:  Το τέλος φυσικού αερίου θα τριπλασιάσει τους λογαριασμούς θέρμανσης  - Κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών

Κίνδυνος για κοινωνικές αναταράξεις εάν δεν στηριχθούν τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Marcel Fratzscher, πρόεδρο του DIW, του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών

Σχετικά Άρθρα

Η Γερμανία σχεδιάζει να εισαγάγει τέλος σε όλες τις καναλαλώσεις φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει ένα κύμα κατάρρευσης εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας φυσικού αερίου εν μέσω εκτόξευσης των τιμών φυσικού αερίου, σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο το οποίο αποκάλυψε το Reuters.
Η Ρωσία μειώνει περαιτέρω τις ροές μέσω του Nord Stream 1 αυτή την εβδομάδα, σε μόλις 20% της χωρητικότητας του αγωγού, ημέρες - μετά την επανεκκίνηση της σύνδεσης στο 40% μετά από τακτική συντήρηση.

Η διάσωση της Uniper

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη παρέμβει για να σώσει από κατάρρευση ον ενεργειακό όμιλο Uniper, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της Ρωσίας στη Γερμανία.
Η Uniper —και άλλες επιχειρήσεις που δταστηριοποιούνται στον κλάδο του φυσικού αερίου— αντιμετωπίζουν τη μειωμένη ρωσική προσφορά και την άνοδο των τιμών μη ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Γερμανία και η Uniper συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα πακέτο διάσωσης 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού της γερμανικής κυβέρνησης στο 30% της εταιρείας και της διάθεσης περισσότερων γραμμών ρευστότητας και πιστώσεων στον όμιλο.

Το νέο τέλος

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, θα πρέπει να πληρώσουν μια πρόσθετη εισφορά/τέλος, η οποία θα διατεθεί για τη στήριξη των γερμανικών εταιρειών εισαγωγής φυσικού αερίου, οι οποίες αγωνίζονται με την έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου και τις υψηλές τιμές των μη ρωσικών εναλλακτικές.
Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα.
Germany: Stockpiling wood in fear of gas shortage | Business | Economy and  finance news from a German perspective | DW | 26.07.2022
Έως το 2024

Τα νοικοκυριά και οι βιομηχανικοί καταναλωτές αναμένεται να πληρώσουν το τέλος μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με το προσχέδιο που είδε το Reuters.
«Δεν γνωρίζει κανείς πόσο ακριβώς θα κοστίσει (αέριο) τον Νοέμβριο, αλλά τα πικρά νέα είναι ότι είναι σίγουρα μερικές εκατοντάδες ευρώ ανά νοικοκυριό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck, σύμφωνα με το Reuters.

Επιβάρυνση για τα νοικοκυριά

Ο Marcel Fratzscher, πρόεδρος του DIW, του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, δήλωσε στην εφημερίδα Rheinischen Post του Ντίσελντορφ ότι τα γερμανικά νοικοκυριά θα πρέπει να προετοιμαστούν για τουλάχιστον τριπλάσιο κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο.
Η εισφορά θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα πακέτο ελάφρυνσης για τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, διαφορετικά η νέα επιβάρυνση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κοινωνικές αναταραχές», πρόσθεσε ο Fratzscher.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης