Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι γίγαντες της «βρώμικης ενέργειας» γέμισαν τα ταμεία τους και αναζητούν πράσινες ενεργειακές εταιρείες προς εξαγορά

Οι γίγαντες της «βρώμικης ενέργειας» γέμισαν τα ταμεία τους και αναζητούν πράσινες ενεργειακές εταιρείες προς εξαγορά
Με γεμάτα τα ταμεία τους οι μεγάλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές αρχίζουν να σχεδιάζουν deals και επενδύσεις στις ΑΠΕ
Σχετικά Άρθρα

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχουν υψηλά έσοδα χάρη στην άνοδο των τιμών, και αναζητούν τρόπους να περιορίσουν το ειδικό βάρος των ρυπογόνων δραστηριοτήτων τους μέσα από εξαγορές μεγάλων παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Shell, η Total και η Equinor, σύμφωνα με το Bloombrg, συγκαταλέγονται στις εταιρείες που έχουν αξιολογήσει την καταλληλότητα αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, ώστε να προχωρήσουν σε εξαγορές, λένε οι πηγές.
Οι πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν ορισμένους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, όπως οι Iberdrola, Orsted και SSE Renewables.
Αντίστοιχη βολιδοσκόπηση κατά καιρούς δεν έχει καταλήξει σε αποτέλεσμα, κυρίως επειδή οι εταιρείες-στόχοι ήταν ακριβές.
Αλλά η άνοδος των κερδών των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών το τελευταίο εξάμηνο θα μπορούσε πλέον να καταστήσει εφικτές τις εξαγορές.

«Οι εταιρείες έχουν υπερεπάρκεια σε μετρητά τώρα και πολύ ισχυρότερους ισολογισμούς», δήλωσε ο Christyan Malek, επικεφαλής ενεργειακής στρατηγικής της JP Morgan.

Κεφαλαιοποίηση εταιρειών πετρελαίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Σύμφωνα με τον Bernard Looney, διευθύνοντα σύμβουλο της BP, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει μετατραπεί σε «ταμειακή μηχανή». Ακόμη και μετά από πτώση άνω του 10% αυτόν τον μήνα λόγω φόβων για ύφεση, το αργό πετρέλαιο brent εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι και επίσης τα κέρδη από τη διύλιση είναι υψηλά.
Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να εισρέουν μετρητά. Η Shell αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο να ξεπεράσει τα κέρδη-ρεκόρ 9,13 δισ. δολαρίων του πρώτου τριμήνου. Η Total Energies και η BP αναμένεται επίσης να ωφεληθούν.
Παραδοσιακά, ταμειακές ροές τέτοιας κλίμακας θα έδιναν το έναυσμα στην Big Oil να διοχετεύσει χρήματα σε μεγάλα έργα ορυκτών καυσίμων.
Ωστόσο, οι μεγάλοι παραγωγοί της Ευρώπης έχουν δεσμευτεί να μετακινηθούν από τις βασικές δραστηριότητές τους προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Μέχρι στιγμής, η βιομηχανία έχει υιοθετήσει μια βαθμιαία προσέγγιση, επεκτείνοντας τα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας έργο ανά έργο. Η Shell σχεδιάζει να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη πράσινη μονάδα υδρογόνου της Ευρώπης, η BP επενδύει σ' έναν μεγάλο κόμβο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αυστραλία και η Total συνέπραξε πρόσφατα με ινδικό όμιλο που θα επενδύσει έως και 50 δισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια σε αιολική, ηλιακή ενέργεια και υδρογόνο.
Κατά το αποκορύφωμα της πανδημίας, όμως φάνηκε ότι η κεφαλαιοποίηση της Iberdrola, ισπανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας με μεγάλη εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ξεπέρασε τις κεφαλαιοποιήσεις της BP και της Total.
Φέτος, όμως οι πετρελαϊκοί κολοσσοί επανήλθαν ξανά στην κορυφή, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που οδήγησε σε εκπληκτικό ράλι τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τις ίδιες σε υψηλά κέρδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης