Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης η επιδότηση στο ρεύμα από τον Ιούλιο

Σκρέκας: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης η επιδότηση στο ρεύμα από τον Ιούλιο
Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας που έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια συνολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ανέφερε ο Κ. Σκρέκας

Από τον Ιούλιο η Κυβέρνηση διευρύνει τη στήριξη των καταναλωτών ενέργειας με δυο τρόπους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, γνωστοποιώντας ότι θα είναι σημαντικά αυξημένες οι επιδοτήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς θα αφορούν όλες τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς όρια στη μηνιαία κατανάλωση.
Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε για τις επιδοτήσεις από τον Ιούλιο τα εξής:

  • Οικιακή κατανάλωση: οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Σε όλες τις κατοικίες η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης. Οι συνολικές επιδοτήσεις για το κόστος ενέργειας του Ιουλίου ανέρχονται σε 722 εκατ. ευρώ,  αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
  • Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) , αυξάνεται η  επιδότηση σε 192 ευρώ/MWh απορροφώντας έως και το 82% της αύξησης
  • Για τα αγροτικά, η επιδότηση ανέρχεται στα 213 ευρώ/MWh απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης.
  • Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva,η επιδότηση ανέρχεται στα 148 ευρώ / MWh.
  • Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, η επιδότηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 30 ευρώ/ MWh.
Ο κ. Σκρέκας επιπλέον ανέφερε ότι «παρέχουμε τη δυνατότητα στους πολίτες, να γνωρίζουν εγκαίρως, και με διαφάνεια τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού από τον Αύγουστο αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ενημερώνουν κάθε φορά για τις τιμές του μεθεπόμενου μήνα και οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν αζημίως».

Όπως τόνισε ο υπουργός, «η πολιτική μας αυτή έρχεται ως συνέχεια των παρεμβάσεων μας από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, οπότε άρχισε η κρίση. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα και η μοναδική στην Ευρώπη που ίδρυσε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Ενώ έχουμε διαθέσει πάνω από 5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Και τώρα που η κρίση βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», διευρύνουμε τη στήριξή μας ώστε να καλύψουμε το σύνολο των πολιτών εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, προκειμένου να προστατεύσουμε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε όλοι μαζί».

Περί ενεργειακής ασφάλειας

Κάνοντας αναφορά στο "μέτωπο" της ενεργειακής ασφάλειας ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι η νέα πλωτή δεξαμενή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Ιουλίου, αλλά και πως τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ,  Πτολεμαϊδα 5.
«Ζούμε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Η οικονομική και η κοινωνική επιβάρυνση είναι δυσβάσταχτη. Τον τελευταίο καιρό, στις αλματώδεις αυξήσεις της ενέργειας προστέθηκε και η επιλεκτική μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Πρόκειται για απολύτως αρνητική εξέλιξη που έχει εκτινάξει σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές Φυσικού Αερίου. Το μείγμα είναι εκρηκτικό και δικαίως κάνει τους ευρωπαίους πολίτες αλλά και τους ευρωπαίους ηγέτες να ανησυχούν βαθιά. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αποτελεί ιστορική πρόκληση η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να απαντήσει έγκαιρα, συντεταγμένα και αποτελεσματικά. Έχει και τη δύναμη και την ικανότητα για να το πετύχει.
Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές τοπίο η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας που έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια συνολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία».
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας:

  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαίδα 5.
  • Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, και της αλληλεγγύης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Φυσικου Αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης