Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ελλάδα και Κύπρος συζητάνε εναλλακτικό σενάριο για τερματικό αγωγό LNG στην Κύπρο από Ισραήλ

Ελλάδα και Κύπρος συζητάνε εναλλακτικό σενάριο για τερματικό αγωγό LNG στην Κύπρο από Ισραήλ
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο την Παρασκευή είχε έντονο γεωπολιτικό αλλά και αποτύπωμα
Σχετικά Άρθρα

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο την Παρασκευή είχε έντονο γεωπολιτικό αλλά και αποτύπωμα, αφού πραγματοποιήθηκε σε μία χρονική στιγμή μεγάλης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Μητσοτάκης - Αναστασιάδης συζήτησαν ιδιαίτερα για την ευρύτερη τουρκική προκλητικότητα, αλλά και ειδικά στην Κύπρο που φαίνεται και από τις κινήσεις στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων όπως επίσης και στη νέα επίσημη τουρκική θέση, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, για την εγκαθίδρυση δύο κρατών στη Μεγαλόνησο.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν, επίσης, και τις νέες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νεκρός ο Eastmed για Αθήνα-Λευκωσία – Συζητιούνται εναλλακτικά σενάρια

Ωστόσο το πιο σημαντικό κεφάλαιο που συζητήθηκε και έμεινε κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας ήταν τα νέα ενεργειακά προτζεκτ που ετοιμάζουν από κοινού Αθήνα-Λευκωσία τα οποία θεωρούνται συμπληρωματικά ή εναλλακτικά του Eastmed. Και λέμε εναλλακτικτά, διότι ανεπισήμως ο Eastmed είναι νεκρός για Αθήνα και Λευκωσία απλά επισήμως δεν λέγεται κάτι αυτή τη στιγμή για λόγους ισορροπιών. 
Να θυμίσουμε ότι συνοδεία του Πρωθυπουργού βρέθηκε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Στην ατζέντα βρέθηκε, κυρίως, το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Εuroasia Interconnector) το οποίο έχει εξασφαλίσει και χρηματοδότηση από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τα υπόλοιπα πρότζεκτ των τριμερών σχημάτων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

To κρυφό πρότζεκτ για τερματικό σταθμό LNG στην Κύπρο

Ωστόσο, ένα ενναλακτικό σενάριο που σύμφωνα με πληροφορίες συζητάνε πλέον Αθήνα και Λευκωσία αφορά την δημιουργία τερματικού σταθμού LNG (υγροποιημένου αερίου) στην Κύπρο όπου θα υγροποιεί και επαναεριοποιεί το φυσικό αέριο των κοιτασμάτων Λεβιάθαν που θα εισέρχονται στην Κύπρο από υποθαλάσσιο αγωγό.
Στην συνέχεια από τον τερματικό σταθμό θα μπορούν να παραλαμβάνουν το LNG καράβια και να το μεταφέρουν στην Ελλάδα, στους τερματικούς σταθμούς της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι, αποφεύγονται τα μεγάλα κόστη του Eastmed και η Ευρώπη δεν το βλέπει με αρνητικό μάτι. Ίσα ίσα που θέλει με οποιονδήποτε τρόπο για χάρη της ενεργειακής ασφάλειας της γηραιάς ηπείρου.

Σωτήρης Πίκουλας

sotirispikoulas@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης