Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νορβηγία: Απετράπη την τελευταία στιγμή απεργία στην παραγωγή πετρελαίου που θα εκτόξευε τις τιμές

Νορβηγία: Απετράπη την τελευταία στιγμή απεργία στην παραγωγή πετρελαίου που θα εκτόξευε τις τιμές

Η απεργία θα πάγωνε την παραγωγή στα εννέα κοιτάσματα τις χώρας που θα μείωνε την παγκόσμια προσφορά

Σχετικά Άρθρα

Σε νέα μισθολογική συμφωνία κατέληξαν οι νορβηγικές εταιρείες πετρελαίου και οι εργαζόμενοι, αποφεύγοντας προς το παρόν μια απεργία σε εννέα κοιτάσματα που θα μπορούσαν θα πλήξουν την παραγωγή πετρελαίου της χώρας, σε μια δύσκολη συγκυρία για τον ενεργειακό κλάδο της Ευρώπης εν γένει.
Δύο από τα τρία συνδικάτα που διαπραγματεύτηκαν με εταιρείες πετρελαίου θα ζητήσουν έγκριση από τα μέλη τους προτού εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία, δήλωσε στο Reuters το λόμπι που εκπροσωπεί τους εργοδότες και δύο ηγέτες συνδικάτων.
«Συμφωνία.
Όχι απεργία.
Αλλά οι Lederne και Safe (συνδικάτα) στέλνουν τα αποτελέσματα σε δημοψήφισμα (των) μελών τους», δήλωσε εκπρόσωπος του νορβηγικού λόμπι πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Θα πρέπει να απαντήσουν (έως) τις 30 Ιουνίου».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Περίπου 845 εργαζόμενοι από τους περίπου 7.500 εργαζομένους σε υπεράκτιες πλατφόρμες είχαν προγραμματίσει απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 12 Ιουνίου, εάν οι διαπραγματεύσεις για τις ετήσιες αποδοχές με τους εργοδότες αποτύγχανε, ανέφεραν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Safe, Industri Energi και Lederne.

Οι διαπραγματεύσεις

Το μεγαλύτερο από τα τρία συνδικάτα, η Industri Energi, συμφώνησε σε συμφωνία μισθών και δεν θα ζητήσει έγκριση από τα μέλη του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Ο ηγέτης του συνδικάτου Safe είπε ότι θα ζητήσει το πράσινο φως των μελών του πριν εγκρίνει τη συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί.
«Η Safe κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ρωτήσουμε τα μέλη μας προτού υπογράψουμε ή κάνουμε απεργία», είπε η Hilde-Marit Rysst στο Reuters.
Ο αρχηγός του τρίτου συνδικάτου, Lederne, επιβεβαίωσε αργότερα στο Reuters ότι θα έκανε το ίδιο με το Safe.

Πλήγμα στις εξαγωγές

Το λόμπι της βιομηχανίας πετρελαίου, η Norwegian Oil and Gas Association (NOG), είχε πει ότι μια απεργία «θα μπορούσε να επηρεάσει» την παραγωγή, αλλά αρνήθηκε να πει πόσο.
Και τα τρία εργατικά συνδικάτα είχαν δηλώσει ότι θα επιδίωκαν, τουλάχιστον αρχικά, να αποτρέψουν μια περικοπή στις εξαγωγές φυσικού αερίου της Νορβηγίας σε μια εποχή στενής προσφοράς στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης