Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι επιδιώκει η Πολωνία στηρίζοντας την Ουκρανία - H κόντρα με τη Νορβηγία και η «γραμμή Kurzon»

Τι επιδιώκει η Πολωνία στηρίζοντας την Ουκρανία - H κόντρα με τη Νορβηγία και η «γραμμή Kurzon»

Ο Πολωνός πρωθυπουργός αποκαλεί τη Νορβηγία… μικρό κράτος και απαιτεί να… επιστρέψει τα επιπλέον έσοδα από φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Σχετικά Άρθρα

Τον ρόλο της… ντουντούκας της Ουκρανίας και το μακρύ χέρι των ΗΠΑ στην Ευρώπη διεκδικεί – και μάλλον επιτυχώς – η Πολωνία.
Υπερθεματίζει για την λήψη όλων και σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αλλά υπογείως… δεν θα έλεγε όχι στην προσάρτηση μέρους της δυτικής Ουκρανίας - της περιοχής του Lviv – εάν ετίθετο θέμα διάλυσης της χώρας αυτής… Άλλωστε δεκαετίες τώρα «υπερπατριώτες» Πολωνοί έθεταν ακριβώς αυτό το θέμα…
Οι Πολωνοί αποθρασύνθηκαν τόσο ώστε να αξιώνουν ακόμη και από τη… Νορβηγία να… μοιραστεί τα έσοδα της από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου με τους… υπόλοιπους!..
Η Νορβηγία αποκομίζει τεράστια κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και πρέπει να μοιραστεί τα έσοδά της. Αυτό ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki και μάλιστα είπε ότι η Νορβηγία… «παχαίνει έμμεσα» από τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και «θα πρέπει να το μοιραστούν». 
Ο Morawiecki αποκάλεσε τη Νορβηγία… «μικρό κράτος» και ισχυρίστηκε ότι «το πλεονάζον κέρδος  - από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο , που υπερβαίνει τον ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων ετών - του μικρού κράτους πέντε εκατομμυρίων της Νορβηγίας θα ξεπεράσει τα 100 δισεκ. ευρώ».
Άμεση ήταν η νορβηγική απάντηση:
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Eivind Vad Petersson με γραπτή του δήλωση διευκρίνισε ότι αν και τα έσοδα από το πετρέλαιο έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η αξία του Νορβηγικού Κρατικού Ταμείου Συντάξεων, το οποίο χρηματοδοτείται ακριβώς από τα πετρελαϊκά έσοδα έχει μειωθεί… 
563px-Curzon_line_en.svg_1111111111.png
Ο Petersson διευκρίνισε ότι μιλάμε για μείωση κατά περίπου 550 δισεκ. νορβηγικές κορώνες (56 δισεκ δολάρια περίπου , εν μέρει λόγω της πτώσης του χρηματιστηρίου) και πρόσθεσε ότι η νορβηγική οικονομία και οι Νορβηγοί καταναλωτές έχουν επίσης επηρεαστεί από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και βενζίνης
Μια δήλωση του Πολωνού προέδρου προκάλεσε ερωτήματα:
«Ακούστηκαν φωνές ότι η Ουκρανία έπρεπε να υπακούσει στις απαιτήσεις του Putin. 
Αλλά μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει κάτι για το μέλλον της. 
Τίποτα για σένα χωρίς εσένα δεν είναι μια σιδερένια αρχή», είπε ο Andrzej Duda. 
Αυτά ειπώθηκαν με φόντο μια σειρά δημοσιεύσεων στα δυτικά μέσα ενημέρωσης που αφορούσαν τις προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Πριν λίγες μέρες οι The New York Times έγραψαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα πρέπει να καταστήσει σαφές στον πρόεδρο Vladimir Zelensky και τον λαό του ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο μακριά θα φτάσουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Είναι επιτακτική ανάγκη οι αποφάσεις της ουκρανικής κυβέρνησης να βασίζονται σε μια ρεαλιστική αξιολόγηση των μέσων της και πόση ακόμη καταστροφή μπορεί να αντέξει η Ουκρανία», σημειώνεται στο άρθρο.
Νωρίτερα, η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico σημείωνε ότι οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας άρχισαν να μιλούν για τη σημασία μιας κατάπαυσης του πυρός και μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Ευρώπη «η σοβαρή ανησυχία είναι ότι μια ουκρανική νίκη θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία, να την καταστήσει ακόμη πιο απρόβλεπτη και την εξομάλυνση των ενεργειακών δεσμών ακόμη πιο ανέφικτη».
Ωστόσο η Ουάσιγκτον συνεχίζει να λέει ότι θέλει μια «στρατηγική ήττα της Ρωσίας» στην Ουκρανία.  Το δε  Λονδίνο, εκπροσωπούμενο από τη Βρετανίδα Υπουργό Εξωτερικών συμπλέει με τις ΗΠΑ… όπως βέβαια και η Πολωνία. 
Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Πολωνίας δείχνουν να… «ξεχνούν» ηθελημένα ότι τα ανατολικά σύνορα της χώρας τους μπορεί να οριστικοποιήθηκαν με τη λήξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, αλλά είχαν προδιαγραφεί από τον…. Βρετανό υπουργό Εξωτερικών George Kurzon όταν έληξε ο… πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και οι «σκέψεις» για αλλαγή συνόρων, για ενσωμάτωση μέρους της δυτικής Ουκρανίας είναι… επικίνδυνος αναθεωρητισμός….

Αν.Π.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης