Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φινλανδία: Έκοψε το φυσικό αέριο η Ρωσία - Deal με αμερικανική εταιρεία για LNG

Φινλανδία: Έκοψε το φυσικό αέριο η Ρωσία - Deal με αμερικανική εταιρεία για LNG
Σε αναστολή των ροών φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία θα προχωρήσει η ρωσική Gazprom από το πρωί του Σαββάτου 21/5
Σχετικά Άρθρα
Σε αναστολή των ροών φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία θα προχωρήσει η ρωσική Gazprom από το πρωί του Σαββάτου 21/5, όπως ανακοίνωσε η φινλανδική κρατική εταιρεία πώλησης φυσικού αερίου Gasum.
Υπενθυμίζεται ότι από το προηγούμενο Σάββατο, η Ρωσία διέκοψε τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία.
H Gasum είχε ήδη προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο διακοπής των ροών φυσικού αερίου, λόγω της διαμάχης για τον τρόπο πληρωμής.
«Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαΐου, η Gazprom Export ενημέρωσε την Gasum ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας της Gasum θα διακοπούν το Σάββατο 21 Μαΐου στις 04:00 (GMT)», ανακοίνωσαν οι Φινλανδοί.
Η εταιρεία θα συνεχίσει να προμηθεύει αέριο σε Φινλανδούς πελάτες από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector, όπως αναφέρει το Reuters.
Η Gasum έχει αρνηθεί να πληρώσει την Gazprom Export σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες η Ρωσία.
Η Φινλανδία είναι η τρίτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μένει χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η Μόσχα έχει κλείσει ήδη τις στρόφιγγες για Πολωνία και Βουλγαρία.
Το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόλις το 5% του ενεργειακού μείγματος της σκανδιναβικής χώρας.

Φινλανδία:Deal με αμερικανική εταιρεία για LNG

Εν τω μεταξύ, η φινλανδική Excelerate Energy Inc. υπέγραψε 10ετή συμφωνία για τη μεταφορά πλοίου που αποθηκεύει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στη Φινλανδία, επιτρέποντας στη χώρα και τη γειτονική της Εσθονία να τερματίσουν ακόμη και από τον χειμώνα του 2023 τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Κατά τη διάρκεια τελετής στο Ελσίνκι, ο κρατικός διανομέας φυσικού αερίου Gasgrid Finland Oy συμφώνησε την Παρασκευή να ναυλώσει τη χρήση ενός εξειδικευμένου δεξαμενόπλοιου από την Excelerate, γνωστό ως πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ή FSRU.
Τα εν λόγω πλοία χρησιμοποιούνται ως υπεράκτιοι τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG.
Η συμφωνία έρχεται μετά από την συνάντηση των Φινλανδών και Σουηδών ηγετών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden στον Λευκό Οίκο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης