Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Rystad Energy: Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» - Αναμένουμε τριπλασιασμό των τιμών φυσικού αερίου για την Ευρώπη

Rystad Energy: Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» - Αναμένουμε τριπλασιασμό των τιμών φυσικού αερίου για την Ευρώπη
Αν διακοπούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι τιμές της Ευρώπης θα τριπλασιαστούν ως το τέλος του 2022
Σχετικά Άρθρα

Μια κορυφαία ερευνητική εταιρεία της αγοράς εμπορευμάτων στη Νορβηγία προειδοποίησε ότι έρχεται η «τέλεια καταιγίδα», και ότι η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια επιδεινώνεται πλέον δραματικά διότι ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας σε συνδυασμό με τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, μπορεί να οδηγήσει στον τριπλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου.
«Απλώς δεν υπάρχει αρκετό LNG για να καλύψει τη ζήτηση. Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα καταστήσει πολύ δύσκολη τον φετινό χειμώνα για την Ευρώπη.
«Για τους παραγωγούς, όλα αυτά υποδηλώνουν πως κάποια στιγμή θα έχουμε έκρηξη της παραγωγής LNG, αλλά θα έρθει πολύ αργά για να ανταποκριθεί στην απότομη άνοδο της ζήτησης.
Πάμε για μια περίοδο όπου θα έχουμε μόνιμα περιορισμένη προσφορά, υψηλές τιμές, ακραία αστάθεια, ανοδικές αγορές και αυξημένα γεωπολιτικά παίγνια με το LNG», έγραψε ο Kaushal Ramesh, ανώτερος αναλυτής για το φυσικό αέριο και το LNG στη Rystad Energy.
Η Rystad Energy είπε ότι η ΕΕ έχει τον «φιλόδοξο στόχο να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο κατά 66% εντός του τρέχοντος έτους – που όμως έρχεται σε σύγκρουση με τον στόχο της να αναπληρώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου στο 80% της χωρητικότητας των αποθηκών της έως την 1η Νοεμβρίου».
Η εταιρεία πρόσθεσε ότι η επιλογή για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο αποσταθεροποιεί ολόκληρη την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, που βρίσκεται ήδη σε αναταραχή από τους τελευταίους μήνες του 2021, όταν οι τιμές της Ευρώπης εκτοξεύθηκαν τα ύψη.
Η ΕΕ στην παρούσα φάση περιορίζει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και σχεδιάσει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Οι επιλογές αυτές όμως θα οδηγήσουν σε περισσότερα προβλήματα για την ΕΕ και θα αυξήσουν περαιτέρω τις ήδη υψηλές τιμές.

2022-05-15_12-15-11.jpg

Σύμφωνα με την έκθεση GasMarketCube της Rystad Energy, 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού natgas εισέρρευσαν στην Ευρώπη το 2021, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 31% των προμηθειών φυσικού αερίου της ηπείρου.
«Η αντικατάσταση ενός σημαντικού μέρους από αυτές τις εισαγωγές θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, με εκτεταμένες συνέπειες για τον πληθωρισμό, την οικονομία της Ευρώπης και τον ρόλο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση της περιοχής», σημείωσε η Rystad Energy.
Σε ένα αποκαλυπτικό σενάριο, η ενεργειακή εταιρεία προειδοποίησε για τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η πιθανότητα πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου.
Είπε ότι θα έρθει μια στιγμή που τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης (έχει πληρότητα μόνο κατά 35%) θα εξαντληθούν ως τα τέλος του έτους, με αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό των τιμών φυσικού αερίου από τα τρέχοντα επίπεδα στα 100 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu).
unnamed_89.jpg

Μια παρόμοια δραματική κίνηση στις τιμές του φυσικού αερίου θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς μεταξύ των άλλων θα οδηγούσε σε διακοπές στη «λειτουργία των εργοστασίων», τόνισε η Rystad Energy, ενώ «στο ακραίο σενάριο ενός έντονα κρύου χειμώνα, ούτε ο οικιακός τομέας, δηλαδή τα νοικοκυριά, θα ήταν ασφαλή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης