Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rystad Energy: Στα 240 δολάρια ανά βαρέλι το πετρέλαιο το καλοκαίρι

Rystad Energy: Στα 240 δολάρια ανά βαρέλι το πετρέλαιο το καλοκαίρι
Και η Goldman Sachs προβλέπει ότι «η παγκόσμια αγορά πετρελαίου κινδυνεύει να μείνει χωρίς απόθεμα ασφαλείας»
Σχετικά Άρθρα
Στα 240 δολάρια ευρώ το βαρέλι μπορεί να εκτοξευθεί η τιμή του αργού πετρελαίου το καλοκαίρι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 η Νορβηγική εταιρεία ενεργειακής έρευνας και επιχειρηματικής ευφυΐας, Rystad Energy.
Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο σενάριο να ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Δύσης το παράδειγμα της Αμερικής και «μαζικά» να απαγορεύσουν το ρωσικό πετρέλαιο.
«Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε μια «τρύπα» 4,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως, η οποία απλά δεν μπορεί να αντικατασταθεί γρήγορα από άλλες πηγές εφοδιασμού», αναφέρει η Rystad.
Να θυμίσουμε ότι σχετική έκθεση της Goldman Sachs αναφέρει ότι η κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας θα μπορούσε να αποσυνδέσει περίπου 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
«Εάν αυτό διατηρηθεί», λέει η επενδυτική τράπεζα, «θα αντιπροσωπεύει την πέμπτη μεγαλύτερη διαταραχή ενός μήνα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πίσω μόνο από το εμπάργκο αραβικού πετρελαίου το 1973, την Ιρανική επανάσταση το 1978, τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ το 1980 και τον πόλεμο Ιράκ-Κουβέιτ το 1990».
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση για να αντισταθμιστεί η απώλεια ρωσικού πετρελαίου "συμφωνούν" Goldman Sachs και Rystad.
Ακόμη και μετά την έκτακτη απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου, την υψηλότερη παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και την πιθανή άρση των κυρώσεων στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, η Goldman Sachs προβλέπει ότι «η παγκόσμια αγορά πετρελαίου κινδυνεύει να μείνει χωρίς απόθεμα ασφαλείας», γεγονός που θα οδηγούσε σε «καταστροφή λόγω υψηλότερων τιμών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης