Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Shell πουλάει Ρωσία - Η CNOOC πουλάει Δύση - Ανατέλλει ο γεωπολιτικός διαχωρισμός στην εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων

Η Shell πουλάει Ρωσία - Η CNOOC πουλάει Δύση  - Ανατέλλει ο γεωπολιτικός διαχωρισμός στην εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων

Η Shell βρίσκεται σε κοινές συνομιλίες με τις κινεζικές κρατικές εταιρείες πετρελαίου CNOOC, CNPC και Sinopec προκειμένου να τους πουλήσει το 27.5% της συμμετοχής της στο project του υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-2 που είχε με τη Gazprom

Σχετικά Άρθρα

Ο ενεργειακός κολοσσός της Shell έχει αρχίσει συνομιλίες με ορισμένες κινεζικές εταιρείες για να πουλήσει το μερίδιό του σε ένα μεγάλο ρωσικό έργο φυσικού αερίου από το οποίο αποφάσισε να αποχωρήσει μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, ανέφερε η εφημερίδα The Telegraph.
Η εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία βρίσκεται σε κοινές συνομιλίες με τις κινεζικές κρατικές εταιρείες πετρελαίου CNOOC, CNPC και Sinopec προκειμένου να τους πουλήσει το 27.5% της συμμετοχής της στο project του υγροποιημένου φυσικού αερίου  Sakhalin-2, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.
Το Sakhalin-2 ελέγχεται και λειτουργεί από τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom.
Άλλα ενδιαφερόμενα μέρη στο έργο περιλαμβάνουν την ιαπωνική Mitsui & Co και Mitsubishi Corp.
Οι συζητήσεις με τις κινεζικές εταιρείες αφορούν την πιθανή πώληση του μεριδίου της Shell σε μία, δύο ή και τις τρεις εταιρείες, ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η Shell θα είναι ανοιχτή και σε πιθανούς αγοραστές εκτός Κίνας.
Η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ενώ η Sinopec, η CNOOC και η CNPC δεν απάντησαν σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Η Shell τον Φεβρουάριο είχε ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει όλες τις ρωσικές της δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου Sakhalin-2 LNG, μετά την αυστηροποίηση των κυρώσεων στη Μόσχα, ενώ αργότερα ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό ότι και η CNOOC, που αποτελεί την κορυφαία εταιρεία παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τις δραστηριότητές της στη Βρετανία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των ανησυχιών της κινεζικής κυβέρνησης ότι η ίδια η εταιρεία και τα περιουσιακά στοιχεία θα πέσουν θύμα δυτικών κυρώσεων.
'Εκτοτε η κινέζικη CNOOC έχει βγει στην αγορά αναζητώντας κοιτάσματα και μερίδια προς σε άλλες περιοχές του κόσμου, εκτός δυτικής επιρροής.
Η ίδια η CNOOC που από τον περασμένο μήνα, έχει προσλάβει την Bank of America για να προετοιμάσει την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων στη Βόρεια Θάλασσα, έχει ανακοινώσει ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει κοιτάσματα στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική.
Με δεδομένο ότι η Κίνα δεν συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και μάλιστα δηλώνει ότι τη θεωρεί «στρατηγικό της σύμμαχο», ήταν ίσως αναμενόμενο η Shell να προσεγγίσει τις τρεις μεγαλύτερες κινέζικες πετρελαϊκές εταιρείες, προκειμένου να τους πουλήσει τη συμμετοχή της στο ρωσικό κοίτασμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης