Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Novak (Ρωσία): Απρόβλεπτο το ύψος των τιμών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αν επιβληθεί εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια

Novak (Ρωσία): Απρόβλεπτο το ύψος των τιμών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αν επιβληθεί εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια
Αν επιβληθεί εμπάργκο στις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές, οι τιμές στις παγκόσμιες αγορές θα ξεφύγουν σε εκρηκτικά ύψη
Σχετικά Άρθρα

«Η απουσία του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από την παγκόσμια αγορά θα οδηγήσει σε μείζονα κρίση, σε απολύτως απρόβλεπτη άνοδος των τιμών της ενέργειας ενώ αντίθετα στη Ρωσία, οι τιμές της βενζίνης και ντίζελ στη χώρα δεν θα αλλάξουν καθόλου. Ταυτόχρονα, οι μεγάλες ρωσικές βιομηχανίες καυσίμων και ενέργειας προσαρμόζουν σταδιακά τη λειτουργία τους υπό καθεστώς κυρώσεων» είπε μιλώντας κρατική Δούμα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Novak.
Το TASS μετέφερε τις βασικές γραμμές των δηλώσεων του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Αύξηση της παραγωγής

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του έτους 2021, το μερίδιο του βιομηχανικού συμπλέγματος καυσίμων και ενέργειας στο ΑΕΠ της Ρωσίας ανήλθε σε 25,5%, το μερίδιο των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 75% σε απόλυτες τιμές σε 9,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια και το μερίδιό τους στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ανήλθε σε 36%, είπε ο Novak.
Ο όγκος των επενδύσεων στον κλάδο καυσίμων και ενέργειας ανήλθε σε τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Υποστήριξη της βιομηχανίας πετρελαίου

Στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου πίεσης με τις κυρώσεις που ασκείται στη Ρωσία, η πετρελαϊκή βιομηχανία χρειάζεται να στηριχτεί με μέτρα από το κράτος που η κυβέρνηση, επί του παρόντος επεξεργάζεται.
Συγκεκριμένα, θα γίνουν αλλαγές στους φόρους επί του πραγματικού κόστους πώλησης πετρελαίου και δεν θα συνυπολογιστεί η συναλλαγματική διαφορά κατά τον υπολογισμό των φόρων.
«Η μεταφορά των προστίμων για τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων και η προσαρμογή του μηχανισμού απόσβεσης», βρίσκονται επίσης υπό μελέτη, με το σχετικό νομοσχέδιο να βρίσκεται στην Κρατική Δούμα, είπε ο Novak.

Οι τιμές της βενζίνης στη Ρωσία

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ εντός της Ρωσίας «ουσιαστικά δεν έχουν αλλάξει».
«Η κυβέρνηση θα τους κρατήσει στο επίπεδο του πληθωρισμού σε μια κανονική κατάσταση.
Εάν υπάρξουν πλεονάσματα, θα έχουμε μια μάλλον αφύσικη κατάσταση για την εγχώρια αγορά.
Εδώ θα χρειαστεί να ληφθούν προσεκτικές αποφάσεις σχετικά με τη φόρτωση των διυλιστηρίων πετρελαίου.

Ευρώπη χωρίς ρωσικά καύσιμα

Σε περίπτωση εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, ενδεχόμενο το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή στη Δύση, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου θα καταρρεύσει.
«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενεργειακών πόρων στις παγκόσμιες αγορές, το μερίδιο των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας είναι περίπου 20%.
Είναι προφανές ότι χωρίς ρωσικούς υδρογονάνθρακες, οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές θα εκτοξευθούν στα ύψη με απρόβλεπτο τρόπο.

Οι αμφιβολίες της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο με πυρηνικούς σταθμούς.
Χρειάζονται όμως 15 χρόνια για την κατασκευή τους.
Η Ευρώπη έχει ήδη αντιμετωπίσει πρωτοφανείς τιμές φυσικού αερίου, στα 4.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.
«Και αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι το όριο.
Δεδομένου ότι ο τρέχων όγκος φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες αερίου είναι 26%, ενώ πέρσι στην ίδια μέρα ήταν 30,6%».
Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε ποτέ τους ενεργειακούς πόρους ως όπλο, και ακόμη και μπροστά στην «πιο δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση» συνεχίζει να «προμηθεύει αέριο σε ευρωπαίους καταναλωτές σύμφωνα με τις αιτήσεις και τις συμβάσεις, χρησιμοποιώντας το ουκρανικό σύστημα μεταφοράς αερίου σύμφωνα με τη σύμβαση μέχρι το 2024».

Η μοίρα του Nord Stream 2

Το έργο, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει στην Ευρώπη επιπλέον όγκους φυσικού αερίου, είναι τώρα ουσιαστικά θαμμένο.
«Η απαγόρευση της λειτουργίας του Nord Stream 2 είναι ένας απόλυτος παραλογισμός και μια παρανόηση των ενεργειακών ισοζυγίων».
Ο Novak υπενθύμισε την προειδοποίησή του ότι οι καταναλωτές στην Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.
«Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η πλήρης ανικανότητα των ευρωπαίων υπευθύνων λήψης αποφάσεων λόγω κακοσχεδιασμένων πολιτικών και έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Όπως και στην περίπτωση των ΗΠΑ, η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την κατάσταση και δεν συνέβαλε με κανέναν τρόπο στη μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού».

Επισκευές στις εγκαταστάσεις του Caspian Pipeline Consortium

Η CPC ανέστειλε τη λειτουργία δύο από τις τρεις TLU στον τερματικό σταθμό κοντά στο Novorossiysk λόγω της ανάγκης να πραγματοποιηθούν επισκευές.
Το TLU ήταν εκτός λειτουργίας μετά την καταιγίδα.
Οι επισκευές ενδέχεται να διαρκέσουν έως και δύο μήνες, διάστημα κατά το οποίο η CPC μπορεί να αναστείλει τις εξαγωγές πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.
«Αυτή η κοινοπραξία διευθύνεται από ξένους επενδυτές όπως η Chevron και άλλες εταιρείες.
Η συντήρηση παρέχεται επίσης από σχετικές ξένες εταιρείες.
Aπό την πλευρά μας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι η υποστήριξη παρέχεται το συντομότερο δυνατό, ώστε η λειτουργία της εγκατάστασης να μπορεί να αποκατασταθεί». Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση «θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την αγορά πετρελαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης