Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πικρές αλήθειες: Αδύνατη η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης – Το Ρωσικό φυσικό αέριο είναι ανταγωνιστικό για 11 λόγους

Πικρές αλήθειες: Αδύνατη η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης – Το Ρωσικό φυσικό αέριο είναι ανταγωνιστικό για 11 λόγους
Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια δεν μειώνουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο - Είναι απαραίτητες αλλά ασταθείς και διαλείπουσες εναλλακτικές επιλογές
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρώπη δεν πρόκειται να επιτύχει ανταγωνιστική ενεργειακή μετάβαση και απεξάρτηση με τις τρέχουσες παρεμβατικές πολιτικές αναφέρει ο ισπανός οικονομολόγος Daniel Lacalle.

Η Ευρώπη δεν εξαρτάται από το ρωσικό αέριο λόγω σύμπτωσης, αλλά λόγω μιας αλυσίδας εσφαλμένων πολιτικών.
Η απαγόρευση των πυρηνικών στη Γερμανία, η απαγόρευση της ανάπτυξης εγχώριων πόρων φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, προστέθηκε σε μια μαζική και δαπανηρή ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς τη δημιουργία αξιόπιστου εφεδρικού συστήματος.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια δεν μειώνουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Είναι απαραίτητες αλλά ασταθείς και διαλείπουσες εναλλακτικές επιλογές.
Χρειάζονται υποστήριξη για την ασφάλεια του εφοδιασμού από πυρηνικό, υδροηλεκτρικό και φυσικό αέριο.
Η εξάρτηση αυξάνεται σε περιόδους με χαμηλό άνεμο και λίγο ήλιο, ακριβώς τότε αυξάνονται και οι τιμές.

«Η ηλιακή ενέργεια πέφτει στο μηδέν για δώδεκα ώρες την ημέρα, και αυτό είναι εγγυημένο.
Ο άνεμος μερικές φορές είναι ισχυρός και μερικές φορές όχι, επίσης εγγυημένα.
Και οι δύο εξαρτώνται από τον καιρό, ο οποίος είναι 100% εκτός του ανθρώπινου ελέγχου», έγραψε κάποτε ένας πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού.

Ούτε οι μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας είναι επιλογή.
Είναι αδύνατο να κατασκευαστεί ένα βιομηχανικού μεγέθους δίκτυο τεράστιων μπαταριών, το κόστος θα ήταν απαγορευτικό και η εξάρτηση από την Κίνα που θα τις κατασκευάσει (λίθιο κ.λπ.) θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.
Σε τρέχουσες τιμές, ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταριών στο μέγεθος της Ευρώπης θα κόστιζε περισσότερα από 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του MIT ή Massachusetts Institute of Technology των ΗΠΑ.
Πολύ πιο ακριβό από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική.

Μόνο το πρόσθετο κόστος ενός δικτύου μπαταριών συν το δίκτυο διανομής και μεταφοράς θα έκανε τους οικιακούς λογαριασμούς να εκτοξευθούν προκαλώντας κοινωνικές εντάσεις και αποδοκιμασίες.

Ο πληθωρισμός ήταν ήδη εκτός ελέγχου στην Ευρώπη προτού την εισβολή στην Ουκρανία από την Ρωσία.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ισπανία ήταν 7,6%, στην Πορτογαλία ήταν 4,2% και στη Γερμανία 5,1%.
Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ ήταν 5,8%.

Ενόψει των επιπτώσεων στις τιμές και την ενέργεια από την εισβολή στην Ουκρανία, πρέπει να θυμόμαστε:

1) Η Ευρώπη βρισκόταν ήδη σε ενεργειακή κρίση από το 2020 και το 2021.
Το κόστος των αδειών CO2 εκτινάχθηκε στα ύψη και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ έως τον Δεκέμβριο του 2021.

2)Η Ευρώπη δεν «εξαρτάται από το ρωσικό αέριο».
Είναι αλληλοεξαρτώμενες.
Η Ρωσία χρειάζεται την Ευρώπη για εξαγωγές και η Ευρώπη δεν έχει φθηνότερη εναλλακτική.
Ας θυμηθούμε ότι το ρωσικό αέριο είναι πολύ φθηνότερο από οποιαδήποτε άλλη ρεαλιστική εναλλακτική.

Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με την Gazprom έχουν κλειδώσει σε τιμές που μπορεί να είναι έως και δέκα φορές χαμηλότερες από ορισμένες από τις τρέχουσες εναλλακτικές λύσεις.
Τα 150 εκατ κυβικά που εισάγει η Ευρώπη από τη Ρωσία μπορούν να αντικατασταθούν με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Νορβηγία και τη Βόρεια Θάλασσα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αλγερία, το Κατάρ ή το Ισραήλ, αλλά θα είναι πολύ πιο ακριβή λύση.

3)Η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην Ρωσία είναι να δείξουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαφοροποιημένες και φθηνές πηγές εφοδιασμού.
Εάν η Ρωσία δει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απαγορεύουν την πυρηνική ενέργεια, απαγορεύουν την ανάπτυξη εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου, παρεμβαίνουν στις εισαγωγές και προσθέτουν τεράστιους φόρους όπως το κόστος του CO2, οι ρωσικές αρχές γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστική εναλλακτική και ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι καταναλωτές θα καταρρεύσουν λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας

4) Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν σκληρή αυτοκριτική για τις λανθασμένες πολιτικές όταν η Ευρώπη έχει διασωθεί αυτόν τον χειμώνα από φυσικό αέριο που εισάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες που παράγεται με μια τεχνολογία, το fracking, η οποία έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη θέλει φθηνή και άφθονη ενέργεια, αλλά οι πολιτικοί δαιμονοποιούν τα πυρηνικά, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Όλες οι παρεμβατικές προτάσεις που διατυπώνονται από ευρωπαίους πολιτικούς συνεπάγονται υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.

5)Το φυσικό αέριο ρέει συνεχώς και είναι φθηνό και άφθονο.
Δεν μπορεί να αντικατασταθεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι διαλείπουσες, ασταθείς και απρόβλεπτες.
Το παράδειγμα της Γερμανίας είναι ξεκάθαρο.
Μετά τις μαζικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον διπλασιασμό των λογαριασμών για τους καταναλωτές, εξαρτάται περισσότερο από τον λιγνίτη - άνθρακα και το ρωσικό αέριο για τον εφοδιασμό της.
Η Γερμανία αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει εκ νέου εργοστάσια άνθρακα αφού ξόδεψε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις και κόστος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!

6)Όλες οι τεχνολογίες είναι απαραίτητες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι βασικές, αλλά δεν είναι η εναλλακτική γιατί χρειάζονται εφεδρικό φυσικό αέριο όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία, καθώς είναι ακόμη στα σπάργανα.
Ας μην ξεχνάμε ότι η μαζική εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιλαμβάνει τεράστιο κόστος στα δίκτυα.
Ποιος θα μειώσει τους λογαριασμούς εάν το πάγιο κόστος των δικτύων πολλαπλασιαστεί με τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια που υπολογίζουμε ότι χρειάζονται για την ενίσχυση των δικτύων διανομής και μεταφοράς;

7)Όλες οι «μαγικές» εναλλακτικές σημαίνουν ότι η Ευρώπη θα οδηγηθεί από την εξάρτηση από τη Ρωσία στην εξάρτηση από την Κίνα.
Πού θα βρούμε το πυρίτιο, το αλουμίνιο, τις σπάνιες γαίες, τον χαλκό, το λίθιο κ.λπ. που είναι απαραίτητα για αυτές τις τεράστιες ανακοινωμένες μαγικές επενδύσεις;

8)Η δαιμονοποίηση της πυρηνικής ενέργειας έχει αφήσει την Ευρώπη στα χέρια δαπανηρών και ασταθών εναλλακτικών λύσεων.
Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να εξεταστεί με κατανόηση της σημασίας της ασφάλειας του εφοδιασμού και της ανταγωνιστικότητας.
Χρειαζόμαστε όλες τις τεχνολογίες χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις.
Χρειαζόμαστε ηλιακή, αιολική ενέργεια, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικό, πετρέλαιο και πυρηνικά ή θα πάμε από κρίση σε κρίση και πάντα θα πληρώνουμε περισσότερα.

9) Είναι παράλογο να διατηρείται το κρυφό φορολογικό καθεστώς των εκπομπών CO2 κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου κρίσης
Οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτό το εισόδημα για να μειώσουν τον λογαριασμό των πολιτών.

10)Οι συνοριακοί φόροι στα προϊόντα πετρελαίου ή στο φυσικό αέριο δεν φορολογούν τους παραγωγούς, φορολογούν τους καταναλωτές στις ευρωπαϊκές χώρες.
Όποιος πιστεύει ότι οι φόροι που έχουν ανακοινωθεί θα πληρωθούν από το Κατάρ, τη Νιγηρία ή τη Βραζιλία, έχει σοβαρό πρόβλημα οικονομικής κατανόησης.

11)Μια πραγματική ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι ανταγωνιστική, αξιόπιστη και φθηνή, όχι μια μηχανή είσπραξης φόρων και λεηλασίας των εισοδημάτων των πολιτών.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις τεχνολογίες.
Περισσότερη βιομηχανία και λιγότερη πολιτική.
Περισσότερος ανταγωνισμός και λιγότερη ιδεολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης