Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η κυβέρνηση θεατής της κερδοσκοπίας στην ενέργεια - Καπέλο των παραγωγών έως 150 ευρώ ανά Mwh

Η κυβέρνηση θεατής της κερδοσκοπίας στην ενέργεια - Καπέλο των παραγωγών έως 150 ευρώ ανά Mwh
Πιθανόν σύμβουλοι του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου να του εισηγήθηκαν να κάνει κατά το κοινώς λεγόμενο την «πάπια»…
 
Σχετικά Άρθρα

Σιγή ιχθύος τηρεί η διοίκηση του Γιώργου Στάσση της ΔΕΗ για το δημοσίευμα του BN με τίτλο «Πως η διοίκηση Στάσση (ΔΕΗ), ληστεύει τα νοικοκυριά πουλώντας τον λιγνίτη προς 600 ευρώ ανά Mwh» και αναρτήθηκε στις 8 Μαρτίου.
Πιθανόν σύμβουλοι του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου να του εισηγήθηκαν να κάνει κατά το κοινώς λεγόμενο την «πάπια» διότι αν επιχειρούσε να διαψεύσει ότι βάζει τιμή προς 600 ευρώ για πώληση ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες, η επόμενη πρόσκληση για τον κ. Στάσση θα ήταν να αποκαλύψει σε ποιες τιμές πουλάει ενέργεια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, επιλέγοντας να σιωπήσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των παραγωγών ενέργειας στη ενδοημερήσια συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι επτασφράγιστο μυστικό.
Μόνο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει πρόσβαση κι όλες τις πληροφορίες που παραμένουν κλειδωμένες στο δικό της συρτάρι μέχρι να τις αναζητήσει κάποιος με διευρυμένες εξουσίες.

Ποιοι επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα

Η επιβεβαίωση του δημοσιεύματος του ΒΝ όμως ήρθε από τον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα που με ανακοίνωσή του, ως απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ , αποκαλύπτει ποιο είναι το μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών και των μονάδων φυσικού μονάδων της ΔΕΗ.
Mεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι «Ακόμα και σε απολύτως συγκρίσιμα νούμερα, όπως είναι το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού, οι πιο σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ (Αλιβέρι 5 και Μεγαλόπολη 5) έχουν σήμερα μεταβλητό κόστος 193 €/MWh, ενώ 3 από τις 6  διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες έχουν υψηλότερο μεταβλητό κόστος.
Όταν η  πρωτόγνωρη κρίση που εντείνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποκλιμακωθει, με τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, η ανταγωνιστικότητα των λιγνιτικών μονάδων θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.»
 
Tο κόστος των 200 ευρώ ανά Mwh

Το συμπέρασμα με την υπογραφή του υπουργού Κώστα Σκρέκα είναι ότι το κόστος διαμορφώνεται στα 200 ευρώ ανα Mwh αλλά η χονδρεμπορική τιμή της Mwh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ..πετάει πάνω από τα 300 ευρώ.
Χθες διαμορφώθηκε στα 313,24 ευρώ ανά Mwh και αφορά το κόστος των καταναλώσεων της Παρασκευής 11 Μαρτίου.

Ποιος καρπώθηκε λοιπόν τη διαφορά των 113 ευρώ ανά Mwh. Οι παραγωγοί ενέργειας φυσικά και κανένας άλλος.

Πάντως η κυβέρνηση παραμένει θεατής στα κερδοσκοπικά φαινόμενα σε βάρος των καταναλωτών καθώς θέλει έγκριση από την Ε.Ε για τον χειρισμούς στην υπόθεση.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του ΒΝ για τα 600 ευρώ.
Ο πρόεδρος Γιώργος Αδαμίδης σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι μεταξύ άλλων ότι
«Σε κάθε περίπτωση με την ανακοίνωση του Υπουργείου και τα στοιχεία που δίνει για κόστος των μονάδων Φυσικού Αερίου στα 193 €/MWh δεν εξηγείται η διπλάσια τιμή την ίδια ημέρα στις 19:00 μ.μ. και στις 20:00 μ.μ., αλλά και η εξωφρενική τιμή των 600 €/MWh κατά τις ίδιες ώρες την επόμενη ημέρα 08.03.2022, γεγονός που αποδεικνύει ξεκάθαρα τις αδιαμφισβήτητες στρεβλώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας που πιθανά υποκρύπτουν υπόγειες διαδρομές διαμόρφωσης και χειραγώγησης των τιμών.
Τέλος για λόγους διαφάνειας και για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών καλό θα ήταν το Υπουργείο να δημοσιεύει τα πλήρη στοιχεία μεταβλητού κόστους όλων των θερμικών μονάδων που δίνονται από τους παραγωγούς.»

Θα γίνουν έλεγχοι από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα λάβουν εντολή από την πολιτική ηγεσία να κινηθούν προς τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας για να διαπιστώσουν «ιδίοις όμασσι» αρχικά το περιθώριο μικτού κέρδους και στη συνέχεια να εξηγήσουν οι εταιρείες πως δικαιολογείται το «καπέλο των 100 και 150 ευρώ» ανά Mwh.
Η πρόσφατη διάταξη του Άδωνι Γεωργιάδη βάζει φρένο στην αισχροκέρδια αφού απαγορεύει την ποσοστιαία μεταβολή του περιθωρίου μικτού κέρδους μέχρι τα τέλη Ιούνιου.
Έτι το περιθώριο μικτό κέρδος από το 40% δεν μπορεί να ανέβει στο 41% αλλά η αύξηση του κόστους πώλησης ενός προϊόντος αφήνει περισσότερα κέρδη στον πωλητή. Παράδειγμα όταν η πώληση του προϊόντος γίνεται στα 20 ευρώ και το κόστος πώλησης είναι στα 18 ευρώ το περιθώριο μικτό κέρδος διαμορφώνεται στο 10% με το κέρδος να διαμορφώνεται στα 2 ευρώ ανά προϊόν.
Όταν η πώληση γίνεται στα 21 ευρώ και το κόστος παραμένει στα 18 το ταμειακό κέρδος ανεβαίνει στα 3 ευρώ χωρίς να αλλάζει το περιθώριο μικτό κέρδος.
Ο τομέας της ενέργειας είναι πεδίο δόξης λαμπρό για ελέγχους, όπως λένε αναλυτές καθώς τα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας απαιτούν και τη μεταβολή του περιθωρίου κέρδους για να επιτευχθούν .

Κερδοσκοπία διαπιστώνει και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ

Κερδοσκοπικά φαινόμενα στο φυσικό αέριο εντοπίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς. Η σχετική άποψη του διευθύνοντος συμβούλου έγινε με ανάρτησή του στο LinkedIn, λέγοντας με σαφήνεια σχετικά με την εκρηκτική άνοδο των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Οι πρόσφατες κατακόρυφες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην κερδοσκοπία και όχι στα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς. Δεν υπάρχει η παραμικρή διαφοροποίηση στη ζήτηση και την προσφορά, ούτε στη ροή φυσικού αερίου, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτές τις ανατιμήσεις. Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές Αρχές οφείλουν να παρέμβουν άμεσα για να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά, και πρωτίστως, να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τους κερδοσκόπους».

Τα νοικοκυριά ματώνουν από το κόστος της ενέργειας

Η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι η ακρίβεια εκτίναξε τον αριθμό των νοικοκυριών που αύξησαν τις δαπάνες τους για βασικά αγαθά. Το 65,1% των νοικοκυριών αύξησε τις δαπάνες του για λογαριασμούς σπιτιού (20%το αντίστοιχο ποσοστό το 2020), το 52,8% για είδη διατροφής (26,2% το 2020), το 51,9% για θέρμανση (12,9% το 2020) και το 34,7% για υγεία και φάρμακα (26% το 2020). Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν για 1 στα 2 νοικοκυριά την κατηγορία που έχει τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημα τους. Γενικά, οι συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν το 2021 κατά 12% (μεσοσταθμικά).

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης