Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αιχμάλωτοι των παρόχων ενέργειας οι καταναλωτές με σφραγίδα Σκρέκα

Αιχμάλωτοι των παρόχων ενέργειας οι καταναλωτές με σφραγίδα Σκρέκα
Ο Κανονισμός Προμήθειας Ενέργειας που ο Κώστας Σκρέκας αρνείται να αλλάξει
Σχετικά Άρθρα

Αιχμάλωτοι του νόμου εν καιρώ πολέμου στην ενέργεια είναι τα ελληνικά νοικοκυριά. Παραδομένα αμαχητί στους προμηθευτές και παραγωγούς ενέργειας ενώ ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παραμένει θεατής στην καλοστημένη παγίδα των παρόχων ενέργειας.
Οι αυθαιρεσίες των προμηθευτών έναντι καταναλωτών επισφραγίζονται μέσα από συμβόλαια τα οποία κατοχυρώνουν μόνο τις εταιρείες.
Η πηγή του κακού είναι ο Κανονισμός Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.
Έδωσε δικαιώματα στους παρόχους ενέργειας ενώ οι υποχρεώσεις πέφτουν μόνο στις πλάτες των ανυποψίαστων καταναλωτών

Ο εμπνευστής του Κανονισμού Ασημάκης Παπαγεωργίου

Ο εμπνευστής του Κανονισμού Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι ο τεχνοκράτης υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου που επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, έβαλε την υπογραφή του στο τερατούργημα που πλέον είναι νόμος του κράτους.
Έφερε την ρήτρα αναπροσαρμογής χωρίς όρια και προϋποθέσεις .
Μεταξύ άλλων συμπεριέλαβε δύο άρθρα φωτιά για τους καταναλωτές καθιστώντας τα συμβόλαια εργαλείο πίεσης κατά των καταναλωτών .
Πιο συγκεκριμένα το νομοθετικό τερατούργημα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 832/9.04.2013.

Το άρθρο 30 λέει :
Τροποποίηση όρων Σύμβασης Προμήθειας:
Μονομερής τροποποίηση του περιεχομένου της Σύμβασης από τον Προμηθευτή είναι δυνατή μόνο εφόσον τούτο προβλέπεται εκ της κείμενης Νομοθεσίας ή έχει ρητώς συμφωνηθεί στη Σύμβαση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 18 παρ. 2 ια του παρόντος.
Για την τροποποίηση όρων της Σύμβασης Προμήθειας.
Με το ίδιο άρθρο προσδιορίζεται πως θα γίνει ατομική ενημέρωση και προτρέπει χωρίς όμως να υποχρεώνει τις εταιρείες να στέλνουν επιστολή.
Ο τεχνοκράτης υφυπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δίνει εναλλακτικές λύσεις.
Αναφέρει το άρθρο 30:
Δύναται να υλοποιείται με εναλλακτικούς τρόπους (ενδεικτικά αναφέρονται: τηλεφωνικά, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέσω σύντομης ειδοποίησης η οποία περιλαμβάνεται στο Λογαριασμό Κατανάλωσης ή αποστέλλεται ηλεκτρονικά, παραπέμποντας στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή για πλήρη ενημέρωση επί του περιεχομένου της τροποποίησης), εφόσον έχει συναινέσει σε τούτο ο Πελάτης. Σε περίπτωση που ο Πελάτης αποδέχεται ως μοναδικό τρόπο επικοινωνίας τη συστημένη αλληλογραφία, ο Προμηθευτής δύναται να επιβάλει χρέωση για την υπηρεσία αυτή.
Ο τεχνοκράτης υφυπουργός στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το 2013 έφτιαξε στον Κανονισμό στα μέτρα των εταιρειών αγνοώντας κάθε δικαίωμα στους καταναλωτές .

Τι θα κάνει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας με το νομοθετικό τερατούργημα

Ο Κανονισμός Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι σε ισχύ διότι ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δεν προτίθεται να αλλάξει ο Κανονισμός σε μια κρίσιμη περίοδο για τα νοικοκυριά τα οποία διαπιστώνουν ότι οι πάροχοι ενέργειας έχουν βάλει το χέρι τους στην τσέπη τους.

Σφίγγει η θηλιά της ενέργειας για τα νοικοκυριά

Κατά 80 ευρώ αυξήθηκε το κόστος της Mwh σε μία μέρα στην εγχώρια ενεργειακή αγορά παρότι τα συμβόλαια φυσικού αερίου εμφάνισαν οριακή πτώση υποχωρώντας στα 167 ευρώ ανά Mwh για τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF.
Επιπλέον το κόστος ρύπων μειώθηκε στα 63,87 ευρώ ο τόνος CO2 έναντι 86,90 ευρώ που ήταν στις 25 Φεβρουαρίου. Η άνοδος ανά Mwh ήταν συνολική στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας.
Σήμερα το κόστος ανά Mwh για τα νοικοκυριά εκτινάχθηκε στα 362,22 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 28,56% όταν οι καταναλώσεις της Τετάρτης τιμολογήθηκαν προς 281,75 ευρώ. Δηλαδή οι kwh που θα καταναλωθούν θα τιμολογηθούν προς 0,37 ευρώ ανά Kwh. Παράδειγμα σήμερα ένα νοικοκυριό ξοδέψει 25 Kwh θα πληρώσει 9,25 ευρώ όταν πέρυσι για τη ίδια κατανάλωση ενέργειας πλήρωσε 1,5 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης