Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με άδεια… Σκρέκα παραγωγοί και προμηθευτές ενέργειας αυθαιρετούν και εμπαίζουν τους καταναλωτές

Με άδεια… Σκρέκα παραγωγοί και προμηθευτές ενέργειας αυθαιρετούν και εμπαίζουν τους καταναλωτές
«Φύκια και μεταξωτές κορδέλες» είναι τα τιμολόγια σταθερής χρέωσης
Σχετικά Άρθρα

«Ηλεκτρικές παγίδες» στήνουν οι παραγωγοί και προμηθευτές ενέργειας στα 7,5 εκατομμύρια των καταναλωτών με τη άδεια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος να σημειωθεί δεν εισακούει τις εισηγήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των εταιρειών ενέργειας.
Η ενεργειακή έκρηξη των τιμών ανέδειξε ότι δεν υπάρχει καταφύγιο για τους Έλληνες καταναλωτές χάρη στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και πεισματικά ο υπουργός Κώστας Σκρέκας αρνείται να προχωρήσει σε αλλαγές για την προστασία των καταναλωτών.

Οι παγίδες των προμηθευτών

«Φύκια και μεταξωτές κορδέλες» είναι τα τιμολόγια σταθερής χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς πρόκειται για marketing που παγιδεύει του καταναλωτές δίνοντας ένα πρόσκαιρο καταφύγιο, το οποίο σε λειτουργεί για λιγότερο έξι μήνες. Ο καταναλωτής με σταθερό τιμολόγιο ρεύματος διαπιστώνει ότι ο νέος λογαριασμός περιλαμβάνει εκ νέου τη ρήτρα αναπροσαρμογής απογειώνοντας στα ύψη τον λογαριασμό ρεύματος.

Η nrg καταργεί τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος

Αναγνώστης του ΒΝ έστειλε τους τελευταίους λογαριασμούς της nrg, διατυπώνοντας τη διαμαρτυρία του για την κατάργηση του σταθερού τιμολογίου που είχε εξασφαλίσει τον περασμένο Ιούλιο.
Η αρχική τιμή που είχε δώσει η εταιρεία στον πελάτη ήταν τα 0,090 ευρώ ανά Kwh (90 ευρώ ανά Mwh) .
Βέβαια το πρόγραμμα της εταιρείας FIX όπως το αποκαλούσε είχε μηνιαίο πάγιο 4 ευρώ καθιστώντας πιο ακριβό σε σχέση με τα άλλα προγράμματα της εταιρείας όταν η μέση τιμή της Kwh ήταν στα 0,065 ευρώ ανά Kwh.
Τα καλοπληρωμένα στελέχη της nrg δεν κατάλαβαν τι έρχεται στην ενέργεια και διατήρησαν το σταθερό πρόγραμμα ενώ ο καταναλωτής που το αγόρασε πληρώνοντας ακριβότερα την ενέργεια σε σχέση με τους άλλους πελάτες της εταιρείας, με την προοπτική να έχει μία προστασία έναντι των επικειμένων ανατιμήσεων στην ενέργεια.
Τα υψηλά αμειβόμενα στελέχη της nrg , όμως δεν ανησύχησαν διότι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ο πελάτης του σταθερού προγράμματος θα βρεθεί πολύ σύντομα με ρήτρα αναπροσαρμογής χάρη στην αδράνεια του υπουργού Κώστα Σκρέκα που δεν τροποποιεί τον Κανονισμό Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Τα ψιλά γράμματα της nrg

Ο αναγνώστης του ΒΝ έλαβε μέσα στα Χριστούγεννα ενημέρωση με πολύ ψιλά γράμματα στο λογαριασμό του , η οποία πέρασε απαρατήρητη διότι είχε επαναπαυθεί στο διετές συμβόλαιο που είχε στα χέρια του αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν …αέρας κοπανιστός.
Η εταιρεία πήρε πίσω την υπογραφή της και το πρόγραμμα αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τον καταναλωτή όπως και τους υπόλοιπους που είχαν το αντίστοιχο πρόγραμμα.
Η αποκάλυψη για την αλλαγή του συμβολαίου έγινε όταν ο λογαριασμός έγραφε ρήτρα αναπροσαρμογής όπως και το κόστος ξεπερνούσε τα 70 ευρώ.
Η αναζήτηση της αλλαγής τον έφερε σε ένα κατάστημα της nrg παρουσιάζοντας την ενημέρωση που του είχε γίνει με ψιλά γράμματα για την αλλαγή του συμβολαίου.

ΡΑΕ : Η αρμοδιότητα για τον Κανονισμό Προμήθειας ανήκει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου

Η αγανάκτηση του καταναλωτή έγινε αίτημα με τη μορφή παραπόνου στην ΡΑΕ αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της και ο Κανονισμός είναι Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ Αθανάσιος Δαγούμας είχε θέσει σε διαβούλευση τον αντίστοιχο Κανονισμό αλλά δεν απέδωσε διότι οι πάροχοι ενέργειας και προμηθευτές αντέδρασαν έντονα στις επικείμενες αλλαγές.
Ανάμεσα στις κατευθύνσεις της ΡΑΕ ήταν να μη σπάνε τα συμβόλαια των σταθερών τιμολογίων και οι πάροχοι να μην μεταφέρουν όλο το ρίσκο στον καταναλωτή.
Ο λαλίστατος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ Κώστας Σκρέκας και φιλοξενούμενος των τηλεοπτικών παραθύρων δεν βάζει θέμα αλλαγής του Κανονισμού , ο οποίος όπως όλα δείχνουν «δουλεύει» για τις εταιρείες ενώ ο καταναλωτής πληρώνει με το παραπάνω τους λογαριασμούς ρεύματος που στη συνέχεια γίνονται κέρδη για παραγωγούς ενέργειας που είναι και προμηθευτές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης