Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Από 30% - 50% η επιδότηση για αντικατάσταση έως 3 ηλεκτρικών συσκευών σε 200.000 νοικοκυριά

Σκρέκας: Από 30% - 50% η επιδότηση για αντικατάσταση έως 3 ηλεκτρικών συσκευών σε 200.000 νοικοκυριά
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ανέφερε ο Κ. Σκρέκας

«Όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» , τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, κάνοντας παράλληλα εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών που θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα αφορά 200.000 νοικοκυριά.
Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «θα χορηγηθούν 100 εκατομμύρια ευρώ σε 200.000 νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη δράση είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών».

Το πρόγραμμα

Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών και μάλιστα, τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές.
Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, ενώ για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
Πάντως, προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.

Ο τρόπος

Τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των πολιτών θα αξιολογεί το πληροφοριακό σύστημα με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.
Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών, η τοποθέτηση των οποίων θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση.
Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων που θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.
Με το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν πάνω από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές, ενώ η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης