Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H μετάλλαξη Omicron πιέζει την τιμή του μαύρου χρυσού - Πέφτουν οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης

H μετάλλαξη Omicron πιέζει την τιμή του μαύρου χρυσού - Πέφτουν οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης
Στις μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, η αρχική μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο 1,15 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Φθηνότερο γίνεται το πετρέλαιο θέρμανσης για τους καταναλωτές έναντι του φυσικού αερίου για θέρμανση χάρη στην αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Από τα υψηλά των 86 δολαρίων το βαρέλι η τιμή του έχει υποχωρήσει στα 71 δολάρια πιέζοντας την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε πιο χαμηλά επίπεδα.
Στις μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, η αρχική μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο 1,15 ευρώ και νέα μέση τιμή έχει υποχωρήσει στο 1,12 χάρη στη πτώση του «μαύρου χρυσού» στην ζώνη των 70 ευρώ ανά βαρέλι.
Η αποκλιμάκωση των τιμών οφείλεται στο γεγονός της μετάλλαξης του κορωνοϊου σε Omicron από τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ που ήταν μέχρι πρότινος.
Η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας έβαλε σε καθοδική τροχιά τις τιμές του πετρελαίου όχι όμως και τις τιμές του φυσικού αερίου που παραμένουν στα επίπεδα των 100 δολαρίων στην Ευρώπη εξαιτίας βασικών λαθών της Ε.Ε.
Ανάμεσα στα άλλα ήταν να αφήσει άδειους τους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Πέρυσι η τιμή του φυσικού αερίου προσφέρονταν προς 10 δολάρια ανα Mwh αλλά οι αντίστοιχες εταιρείες της Ε.Ε δεν φρόντισαν αγοράσουν ποσότητες με συνέπεια οι εξελίξεις να τους διαψεύσουν εξαιτίας και της αύξησης της ζήτησης σε ΦΑ και των περιορισμών που έθεσε η Ρωσία, με συνέπεια η τιμή του ΦΑ να εκτοξευθεί στα ύψη.
Οι εγχώριοι καταναλωτές ΦΑ με το συνολικό τους αριθμό να διαμορφώνεται σε 500.000, λόγω της βίαιης ανόδου της τιμής θα «φοβηθούν» να το χρησιμοποιήσουν για θέρμανση διότι η τιμή έχει πενταπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.
Ειδικά τα βόρεια προάστια στην περιοχή της Αττικής όπως είναι τα Μελίσσια , τα Βριλήσσια, ο Γέρακας, και άλλες περιοχές επένδυσαν στην αντικατάσταση του καυστήρα της πολυκατοικίας ή επέλεξαν την εγκατάσταση φυσικού αερίου με αυτόνομο καυστήρα. Τα στοιχεία του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι μόλις το 30% των νοικοκυριών έχουν στη διάθεση του καυστήρα πετρελαίου.
Η κατηγορία των πολιτών που …ξέμενε με τους καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης θα νοιώθει …τυχερή που δεν ακολούθησε και σήμερα προσδοκά στην περαιτέρω υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Η τάση στη διεθνή αγορά είναι το πετρέλαιο είναι να προσεγγίσει προς τα 60 δολάρια το βαρέλι διότι κάτω από αυτή την τιμή βγαίνει εκτός η αγορά της Αμερικής που αντλεί ποσότητες από σχιστολιθικό πετρέλαιο.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου υποστηρίζει ότι η υποχώρηση των τιμών φέρνει πελάτες προς το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς γίνεται πιο φθηνό σε σχέση με την τιμή εκκίνησης Εκτιμά ότι μπορεί να δούμε και το 1,05 ευρώ το λίτρο αν συνεχιστεί η πτώση των διεθνών τιμών.
Το πετρέλαιο θέρμανσης ανά μετρικό τόνο πριν τους φόρους έχει υποχωρήσει στα 606 δολάρια αποτυπώνοντας το κόστος αγοράς τα κόστη διυλιστηρίου και το κέρδος της μονάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για ένα μετρικό τόνο απαιτούνται 7,5 βαρέλια άρα το κόστος αγοράς σήμερα είναι 535 δολάρια που αντιπροσωπεύει την αξία της πρώτης ύλης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης