Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Το σχέδιο Β΄ του OPEC υπό την απειλή νέων lockdowns και οι πιέσεις Biden

Πετρέλαιο: Το σχέδιο Β΄ του OPEC υπό την απειλή νέων lockdowns και οι πιέσεις Biden
Ο ΟPEC+ και οι σύμμαχοί του τείνουν όλο και περισσότερο να εγκαταλείψουν το σχέδιό τους για αύξηση της παραγωγής
Σχετικά Άρθρα

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος  Joe Biden  ανακοίνωνε ότι θα αποδεσμεύσει στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, προκειμένου να περιορίσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού» και η αντίδραση του OPEC ήταν άμεση: το πετρελαϊκό καρτέλ διεμήνυσε ότι δεν θα αφήσει «αναπάντητη» την πρόκληση αυτή.
Και από ό,τι όλα δείχνουν, τις επόμενες ημέρες θα αποκαλύψει τις προθέσεις του, ;όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021.

Ανατροπή των δεδομένων

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ο ΟPEC+ και οι σύμμαχοί του τείνουν όλο και περισσότερο να εγκαταλείψουν το σχέδιό τους για αύξηση της παραγωγής, στον απόηχο της μεγάλης βουτιάς στις τιμές την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2021.
Η ανησυχία για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής Omicron και οι επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αναμένεται να ανατρέψουν το σκεπτικό του ΟPEC.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Η συμμαχία των 23 εθνών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κλίνει προς την εγκατάλειψη ενός σχεδίου για μια μέτρια αύξηση της παραγωγής που έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο, όταν θα συνεδριάσει την 1η έως τις 2 Δεκεμβρίου.
«Η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του Covid που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα lockdown και ταξιδιωτικούς περιορισμούς είναι ακριβώς ο τύπος αλλαγής των συνθηκών της αγοράς που θα μπορούσε να αναγκάσει τους υπουργούς να παρεκκλίνουν από το αρχικό σχέδιο να προσθέσουν βαρέλια», δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy Group και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι εταίροι του έχουν ήδη αποφασίσει να προσθέσουν άλλα 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο.

Απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων

Ωστόσο, ήδη εξέταζαν το ενδεχόμενο να το σταματήσουν αφού ο πρόεδρος Joe Biden ενορχήστρωσε μια πολυεθνική απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου προκειμένου να δαμάσουν τις τις τιμές της βενζίνης και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.
To υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες αγορές αργού είναι έτοιμες να επιστρέψουν σε πλεόνασμα τον επόμενο μήνα και ότι η ζήτηση κινδυνεύει από την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Η UBS υποστηρίζει μάλιστα, ότι το καρτέλ θα μπορούσε να εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν μια τέτοια παύση θα λάβει πλήρη υποστήριξη από την ομάδα.

Το Ιράκ δεν έχει προσδοκίες για το αποτέλεσμα της συνάντησης

Το Ιράκ από την πλευρά του δεν έχει καμία προσδοκία για το αποτέλεσμα της συνάντησης των υπουργών του OPEC+ στις 2 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ, καθώς ο συνασπισμός 23 μελών πρόκειται να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της πτώσης της τιμής του πετρελαίου στις 26 Νοεμβρίου, μια νέα παραλλαγή COVID και τη συντονισμένη αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου από μεγάλους καταναλωτές.
Ορισμένα μέλη του συνασπισμού εξακολουθούν να ζητούν μια επιθετική απάντηση στη συντονισμένη απελευθέρωση των αποθεμάτων συνολικού ύψους 70 εκατομμυρίων βαρελιών, που ισοδυναμεί με περίπου δύο ημέρες παραγωγής του ΟPEC +.

Διαπραγματεύσεις

Από τον Ιούλιο, ο ΟPEC και οι σύμμαχοί του υπό την ηγεσία της Ρωσίας αυξάνουν τις ποσοστώσεις αργού κατά 400.000 b/d κάθε μήνα, ένας σταδιακός ρυθμός που τους επέτρεψε να υποστηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό το ράλι του πετρελαίου των ΗΠΑ υπό έλεγχο.
Πολλοί αναλυτές προειδοποιούν τώρα ότι η συνέχιση της αύξησης της παραγωγής θα προκαλέσει υπερπροσφορά τον Ιανουάριο, ειδικά εάν ο χειμώνας στο Βόρειο Ημισφαίριο επιφέρει περισσότερα lockdown για τον COVID-19.
Οι φόβοι για νέα lockdown λόγω της νέας παραλλαγής COVID-19 της Νότιας Αφρικής προκάλεσαν την κατάρρευση των τιμών του αργού στις 26 Νοεμβρίου.

Η ατζέντα

Οι συνομιλίες του ΟPEC + θα ξεκινήσουν με μια συνάντηση τεχνικής συμβουλευτικής επιτροπής σε επίπεδο αντιπροσώπων στις 29 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει η υπουργική επιτροπή παρακολούθησης της οποίας συμπροεδρεύουν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία που θα συγκληθεί στις 30 Νοεμβρίου.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί του ΟPEC+ θα συναντηθούν την 1η Δεκεμβρίου, πριν καλέσουν τη Ρωσία και εννέα άλλους εταίρους στον συνασπισμό του ΟPEC+ σε συνομιλίες στις 2 Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης