Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: Τα επόμενα βήματα - Τα οφέλη του έργου

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: Τα επόμενα βήματα - Τα οφέλη του έργου
Βασικός στόχος είναι η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας

Διαβουλεύσεις μεταξύ των Διαχειριστών των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου με στόχο την επιλογή της καταλληλότερης επιλογής για τη διασύνδεση με υποβρύχιο καλώδιο των δύο χωρών, είναι το επόμενο βήμα , σε συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών, Κ. Σκρέκα και M. Shaker , στην Αθήνα.
Βασικός στόχος είναι η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι οι βάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας τέθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κάιρο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της οποίας ο Κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον Μ. Shaker και συζήτησε τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.
Το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των δύο υπουργών, προβλέπει τη σύσταση ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου που θα αναλάβει τα επόμενα βήματα για την μελέτη, αδειοδότηση και υλοποίηση του έργου.
Στελέχη του ΑΔΜΗΕ ανέφεραν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι ο ρόλος του Διαχειριστή είναι κατά κύριο λόγο να διασφαλίσει ότι το έργο θα κατασκευαστεί με τεχνικές προδιαγραφές που εγγυώνται την διαλειτουργικότητα με το ελληνικό σύστημα, χωρίς να αποκλείεται εκ των προτέρων και επιχειρηματική συμμετοχή σε αυτό.
Σημειώνεται ότι για τη διασύνδεση των δύο χωρών έχουν προταθεί και έχουν περιληφθεί στο δεκαετές πρόγραμμα του ευρωπαϊκού οργανισμού των διαχειριστών ενέργειας (Entso-e) δύο έργα: το GREGY Interconnector της ELICA (όμιλος Κοπελούζου) ισχύος 3.000 μεγαβάτ και Greece-Africa Power Interconnector της εταιρείας Κυκλαδικά Μελτέμια (όμιλος Eunice) ισχύος 2.000 μεγαβάτ.
«Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του την Πέμπτη 21/10 κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Γ. Ιωάννου, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο την περασμένη εβδομάδα, έθεσε μια ακόμη διάσταση ως προς την ωφελιμότητα του έργου αναφέροντας ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε διαφορετική χρονική ζώνη από την Ελλάδα, που σημαίνει ότι η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά είναι διαθέσιμη σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο από την ελληνική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης