Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο Putin επιμένει ότι η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί ως «όπλο» το φυσικό αέριο - Έτοιμη για διάλογο με την ΕΕ

Ο Putin επιμένει ότι η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί ως «όπλο» το φυσικό αέριο - Έτοιμη για διάλογο με την ΕΕ
O Putin χαρακτήρισε τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας ως «πολιτικά υποκινούμενες»
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως «όπλο» και είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ευρώπη, διαμήνυσε ο πρόεδρος Vladimir Putin, απορρίπτωντας τις κατηγορίες ότι η Μόσχα συντηρεί την αύξηση στις τιμές, που έχουν προκαλέσει ενεργειακή κρίση.
«Δεν χρησιμοποιούμε κανένα όπλο», δήλωσε ο Putin στο CNBC.
«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία εκπλήρωνε τακτικά τις συμβατικές της υποχρεώσεις και προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος συμμετέχει σε ενεργειακό συνέδριο στη Μόσχα.

«Πολιτικά υποκινούμενες οι καταγγελίες κατά της Μόσχας»

O Putin χαρακτήρισε τις κατηγορίες αυτές ως «πολιτικά υποκινούμενες» και σημείωσε ότι δεν υπάρχει «τίποτα που να το υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούμε την ενέργεια ως ένα είδος όπλου». Αντίθετα, είπε, η Ρωσία «επεκτείνει τις προμήθειές της στην Ευρώπη».
Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη να μην επιδίδεται σε ένα παιχνίδι ευθυνών για την ενεργειακή κρίση και υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έκαναν αρκετά για να αναπληρώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου δεν φαίνεται να είναι καλά ισορροπημένη και προβλέψιμη», είπε ο Putin, με τον κύριο λόγο να είναι, πρόσθεσε «ότι δεν εξαρτώνται τα πάντα σε αυτήν την αγορά από τους παραγωγούς, ενώ δεν είναι μικρότερος ο ρόλος που διαδραματίζουν οι καταναλώτριες χώρες».
«Παρ 'όλα αυτά, η Ρωσία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις εφοδιασμού και να συζητήσει πρόσθετες ενέργειες και συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της», πρόσθεσε ο Putin.

Ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060

Η Ρωσία, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, θα επιδιώξει, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, την ουδετερότητα του άνθρακα το αργότερο έως το 2060.
«Η Ρωσία στην πράξη θα επιδιώξει την ουδετερότητα του άνθρακα στην οικονομία της. Και στην περίπτωση αυτή θέτουμε συγκεκριμένο στόχο, όχι αργότερα από το 2060» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Απευθυνόμενος στους συνέδρους ο Putin τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργηθούν μηχανισμοί μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης στην ενεργειακή αγορά υπό το φως της διαμορφωθείσας αυτή τη στιγμή δύσκολης κατάστασης, και να αρχίσει ένας διάλογος στο ζήτημα αυτό χωρίς προκαταλήψεις και κλισέ.
«Αυτή την στιγμή είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε για τους μηχανισμούς εξισορρόπησης της ενεργειακής αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, να ξεκινήσουμε σε αυτό το θέμα έναν ουσιαστικό, εμπεριστατωμένο διάλογο μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενεργειακών πόρων, χωρίς προκαταλήψεις και επιβεβλημένα κλισέ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα, από τα οποία ευθέως εξαρτάται η λειτουργία των επιχειρήσεων, τον οργανισμών και η ευημερία των νοικοκυριών εκατομμυρίων ανθρώπων και στην Ρωσία και στις χώρες των εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης».
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία υπολογίζει τις προσεχείς δεκαετίες να εξασφαλίσει καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε ποσότητες χαμηλότερες από ό,τι στην ΕΕ.
Ο πρόεδρος Putin είπε επίσης ότι αναμένει πως το υδρογόνο, η αμμωνία και το φυσικό αέριο θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα τα επόμενα χρόνια και δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο ώστε να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Κρεμλίνο: Το φυσικό αέριο δεν είναι... τσάμπα

Η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τους όρους των συμβολαίων και η τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο έχει αυξηθεί στα μέγιστα δυνατά επίπεδα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο.
«Τίποτε δεν μπορεί να παραδοθεί εκτός συμβολαίων. Πώς; Τσάμπα; Είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την Gazprom», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, εφόσον η Ευρώπη αυξήσει τις αγορές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Τσουλγκίνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι για την αύξηση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, είναι αναγκαία η αναθεώρηση των συμβολαίων.
«Μιλάμε για μεγάλη αύξηση της ζήτησης για το φυσικό μας αέριο.
Και, με το δεδομένο ότι η Ρωσία υπήρξε πάντοτε αξιόπιστος προμηθευτής, θεωρώ ότι θα παραμείνει έτσι», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξή του στο δίκτυο Rossïia-24, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.
«Αν υπάρξουν επιπλέον παραγγελίες, αυτό μπορεί να γίνει αποκλειστικά βάσει νέων συμβολαίων με νέους όρους», απάντησε ο υπουργός Ενέργειας σε ερώτηση σχετικά με την δυνατότητα αύξησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Pavel Sorokin δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της αποστολής φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης μέχρι την 1η Νοεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί η Μόσχα ότι δεν βιάζεται να αυξήσει την τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω της αγοράς spot (άμεσης παράδοσης).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης