Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Exxon Mobil: Προς την κατάκτηση 3ης θέσης στο ΔΣ από τους «ακτιβιστές» του fund Engine No. 1

Exxon Mobil: Προς την κατάκτηση 3ης θέσης στο ΔΣ από τους «ακτιβιστές» του fund Engine No. 1

Οι δύο λόγοι που είναι δυσαρεστημένοι οι μέτοχοι με τις επιδόσεις του CEO Darren Woods – Τι θα σημάνουν οι εξελίξεις στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρείας της Δύσης

Σχετικά Άρθρα

Και τρίτη θέση στο διοικητικό συμβούλιο του πετρελαϊκού «γίγαντα» Exxon Mobil αναμένεται να λάβουν οι εκπρόσωποι του «πράσινου» ακτιβιστικού fund Engine No. 1, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg, την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021.
Σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα, ο νέος υποψήφιος από την ομάδα Engine No. 1 που εκλέγεται στο 12μελές συμβούλιο της εταιρείας είναι ο επενδυτικός σύμβουλος για μετοχικά χαρτοφυλάκια Alexander Karsner, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα.

Τα νέα μέλη

Ο Karsner είναι το τρίτο μέλος των «πράσινων ακτιβιστών» στο ΔΣ μαζί με τον Gregory Goff, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του διυλιστηρίου Andeavour, και την περιβαλλοντική επιστήμονα Kaisa Hietala, οι οποίοι εκλέχθηκαν αφού η Exxon ανακοίνωσε ορισμένα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την ψηφοφορία της ετήσιας γενικής συνέλευσης της 26ης Μαΐου.
Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου του Δυτικού κόσμου τοποθέτησε εννέα από τους υποψηφίους της στο διοικητικό συμβούλιο.

Το μέλλον του CEO

Μια κατάκτηση μιας τρίτης θέσης για την ομάδα Engine No. 1 δίνει δραματική τροπή στις εξελίξεις που ξεκίνησαν την περασμένξ εβδομάδα κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία σε ένα σημείο σταμάτησε ώστε η εταιρεία να έχει περισσότερο χρόνο να καταμετρήσει τις ψήφους.
Οι εξελίξεις επίσης προκαλούν πλήγμα για το μέλλον στην εταιρεία του CEO Darren Woods, σύμφωνα με τον Ceres, έναν συνασπισμό περιβαλλοντικά ενεργών επενδυτών.
Ο Woods δήλωσε στους μετόχους νωρίτερα τον περασμένο μήνα ότι η ψήφος των «αντιφρούντων» μελών του ΔΣ θα «εκτροχιάσει την πρόοδό μας και θα θέσει σε κίνδυνο το μέρισμά σας».

Η δυσαρέσκεια

Η δυσαρέσκεια των επενδυτών επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε δύο ζητήματα που γίνονται πιο αλληλένδετα: την κλιματική αλλαγή και την οικονομική επίδοση της εταιρείας.
Ο πετρελαϊκός γίγαντας προβλέπει ένα κερδοφόρο και μακροπρόθεσμο μέλλον για τα ορυκτά καύσιμα, ενώ δεν σχεδιάζει να επενδύσει σε παραδοσιακά project  ανανεώσιμης ενέργειας.
Αρνείται επίσης να δεσμευτεί σε στόχους για μηδενικές εκπομπές αερίων ρύπων, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της.

Σημείο καμπής

Από ορισμένες απόψεις, η Exxon βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό, τι στην αρχή του έτους.
Η μετοχή της σημείωσε άνοδο 48% φέτος, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν μετά την άρση των lockdowns.
H Engine No. 1 καταγράφει τη συμμετοχή της ως σημείο καμπής για την εταιρεία, ενώ η Exxon ισχυρίζεται ότι η αγορά επιβραβεύει συνετές περικοπές κόστους και της επενδύσεις υψηλής απόδοσης που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.
Exxon Mobil has failed to match oil's recovery
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης