Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εκβιαστικές απαιτήσεις Δημάρχων να γίνουν συνέταιροι χωρίς λεφτά απειλούν τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές

Εκβιαστικές απαιτήσεις Δημάρχων να γίνουν συνέταιροι χωρίς λεφτά απειλούν τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές

Φτάνουν να ζητούν το 25% των εσόδων μιας εταιρείας ΑΠΕ για να ολοκληρώσει μια επένδυση στην περιοχή τους!!!

Συνέταιροι σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα θέλουν να γίνουν οι Δήμαρχοι καθώς προβάλλουν οικονομικές απαιτήσεις που προκαλούν «ΣΟΚ» στις εταιρείες που τρέχουν αντίστοιχα project υλοποίησης σε όλη την Ελλάδα.

Οι Δήμαρχοι σε συνεργασία με τις υπηρεσίες τους , οι οποίες συμμετέχουν στο τελικό στάδιο αδειοδότησης των έργων αξιώνουν να πληρωθούν 8 φορές υψηλότερα από αυτά που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία ως ανταποδοτικό τέλος, το οποίο να σημειωθεί δεν πρέπει να ξεπερνά το 3%.
Οι Δήμαρχοι μαζί τις υπηρεσίες τους στην ουσία θέλουν να γίνουν συνέταιροι στο έργο αφού ζητούν το 25% των εσόδων από το έργο, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την ελληνική νομοθεσία.
Ωστόσο η εταιρεία ή οι εταιρείες που δέχονται ανάλογες οικονομικές προσφορές τις απορρίπτουν αλλά αποφεύγουν να ακολουθήσουν το δρόμο της Δικαιοσύνης διότι κατανοούν ότι τα εμπόδια θα πολλαπλασιαστούν και θα καθυστερήσουν την υλοποίηση του έργου.

Η καταγγελία

Η σχετική καταγγελία έγινε από τον γενικό διευθυντή της ABO Wind Παναγιώτη Σαρρή, ο οποίος περιέγραψε αυτό που βιώνει η εταιρεία του, λέγοντας ότι οι Δήμοι θέλουν να γίνουν συνέταιροι στα έργα ΑΠΕ χωρίς να βάζουν ένα ευρώ.
Και διευκρίνισε ότι οι οικονομικές απαιτήσεις τους δεν διαμορφώνονται με βάση την καθαρή κερδοφορία της εταιρείας αλλά ζητούν από τα έσοδα που θα έχει από την πώληση ενέργειας στο δίκτυο μεταφοράς.
Πάντως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει γίνει αποδέκτης αντίστοιχων φαινομένων και για το λόγο αυτό ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παρατράγουδα που συμβαίνουν από την έναρξη έως την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η φιλοσοφία το νομοσχεδίου θα είναι η συντόμευση του χρόνου εκκίνησης της επένδυσης και να περιορίσει αδειοδοτήσεις οι οποίες θεωρούνται παρωχημένες όπως είναι και η άδεια εγκατάστασης.
Πάντως η γερμανική εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα αλλά διατυπώνει την ανησυχία της για την υλοποίηση των σχεδίων της στην περίπτωση που οι χρόνοι έκδοσης αδειών αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης