Διεθνή

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές - Στο -0,5% ο DAX στη σκιά της ΕΚΤ - Δεν θα μειώσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές - Στο -0,5% ο DAX στη σκιά της ΕΚΤ - Δεν θα μειώσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε ημέρα στο -0,51% και τις 571,89 μονάδες (-0,7% για την εβδομάδα),
Σχετικά Άρθρα

(upd) Με απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή (31/10) οι περισσότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, κλείνοντας μια γεμάτη εβδομάδα με αρνητικό τόνο, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν εταιρικά αποτελέσματα και σημαντικές αποφάσεις επιτοκίων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε την Πέμπτη 30/10 το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 2% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, δηλώνοντας ότι η πολιτική βρίσκεται σε «καλό σημείο» καθώς οι οικονομικοί κίνδυνοι υποχωρούν και η ευρωζώνη δείχνει ανθεκτικότητα μέσα στην αβεβαιότητα.
Η Barclays αναθεώρησε πλέον τις προβλέψεις της για την πορεία των επιτοκίων, αναμένοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε μείωση τον Δεκέμβριο, όπως προηγουμένως περίμενε, και ότι θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά έως το τέλος του 2026. Όπως αναφέρει η τράπεζα: «Η ΕΚΤ δεν δείχνει σχεδόν καμία βεβαιότητα για το αν και για πόσο θα διατηρηθεί η τρέχουσα στάση».

Μικρή επιβράδυνση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης

Μικρή επιβράδυνση ακόμα πιο κοντά στον στόχο της ΕΚΤ σημειώθηκε στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,1% τον Οκτώβριο από 2,2% τον Σεπτέμβριο.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Οκτώβριο (3,4%, σε σύγκριση με 3,2% τον Σεπτέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (2,5%, σε σύγκριση με 3,0% τον Σεπτέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,6%, σε σύγκριση με 0,8% τον Σεπτέμβριο) και την ενέργεια (-1,0%, σε σύγκριση με -0,4% τον Σεπτέμβριο).
Νωρίτερα, τα στοιχεία για τη Γαλλία έδειξαν ελαφρώς μικρότερη του αναμενόμενου άνοδο τιμών, με τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στο 0,9% σε ετήσια βάση.

Η Fed σε διαφορετική κατεύθυνση

Η Federal Reserve, αντίθετα, μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3.75%-4.00% νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα — η τρίτη μείωση φέτος.
Ωστόσο, ο Jerome Powell μετρίασε τις προσδοκίες για νέα μείωση τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «μακριά από βέβαιο».

Εταιρικά αποτελέσματα

• Η Danske Bank αναμένει ότι τα καθαρά κέρδη για το 2025 θα διαμορφωθούν στο άνω άκρο των στόχων της, παρά πτώση 5% στα κέρδη των πρώτων εννέα μηνών.
• Η Caixabank ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους €500 εκατ., με τα κέρδη τριμήνου ελαφρώς καλύτερα των προβλέψεων.
• Η Aker Solutions κατέγραψε υψηλότερα κέρδη, χάρη σε ισχυρότερη δραστηριότητα στα έργα της.
• Η Fuchs σημείωσε καλύτερα αποτελέσματα τριμήνου και διατήρησε την ετήσια πρόβλεψή της.

Στο ταμπλό 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε ημέρα στο -0,51% και τις 571,89 μονάδες (-0,7% για την εβδομάδα), στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 0,67% στις 23.958,30 μονάδες (-1,1% για την εβδομάδα), ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,04% στις 9.717,25 μονάδες, μετά από απανωτά ιστορικά υψηλά (+0,8% για την εβδομάδα).

Το κλείσιμο στους υπόλοιπους δείκτες:


kleisimo_110.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης