Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κατάσταση επιφυλακής η Βενεζουέλα - Χιλιάδες πολιτοφύλακες σε ετοιμότητα, ο Maduro θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση επιφυλακής η Βενεζουέλα - Χιλιάδες πολιτοφύλακες σε ετοιμότητα, ο Maduro θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί η Βενζουέλα, τη στιγμή που ο Πρόεδρος Nicolas Maduro καλεί το λαό να ενταχθεί μαζικά στην πολιτοφυλακή για να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα των ΗΠΑ
Σε κατάσταση επιφυλακής εξακολουθεί να παραμένει η Βενεζουέλα λόγω της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα ανοικτά των ακτών της που προκαλεί ανησυχίες για εισβολή.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα (27/9) θα διεξαχθούν ασκήσεις ετοιμότητας, ενώ ο Πρόεδρος Nicolas Maduro εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης έκτακτης ανάγκης.
Οι ασκήσεις είχαν ανακοινωθεί την Πέμπτη (25/9) από τον Maduro, αφότου η ένταση είχε ανέβει επικίνδυνα με επιθέσεις των ΗΠΑ σε σκάφη τα οποία υποτίθεται ότι διακινούσαν ναρκωτικά.

Σχέδια επί χάρτου

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απέστειλε οκτώ πολεμικά πλοία και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στη Νότια Καραϊβική, επικαλούμενος προσπάθειες καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν βυθίσει τουλάχιστον τρία σκάφη στην Καραϊβική, με αποτέλεσμα περισσότερους από δώδεκα θανάτους, ενέργειες που καταδικάστηκαν από ειδικούς του ΟΗΕ ως «εκτελέσεις εκτός δικαστηρίου».
Τώρα, αξιωματούχοι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων καταρτίζουν επιλογές για στόχευση διακινητών ναρκωτικών εντός των συνόρων της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC που επικαλείται τέσσερις πηγές εξοικειωμένες με τις συζητήσεις!
Οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν «τις επόμενες εβδομάδες», αν και ο Trump δεν τις έχει ακόμη εγκρίνει, ανέφερε το ρεπορτάζ.

Ασκήσεις ετοιμότητας

Ο Maduro, τον οποίο ο Trump κατηγορεί ότι ηγείται καρτέλ ναρκωτικών, υποψιάζεται ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος.
Χιλιάδες Βενεζουελάνοι έχουν ενταχθεί σε πολιτοφυλακές σε απάντηση του καλέσματος του Maduro για ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
Πολλοί μάλιστα έχουν συμμετάσχει σε εκπαίδευση με όπλα που διεξάγεται σε στρατιωτικά φυλάκια και σε γειτονιές.
Ο Maduro αναφέρθηκε στις «απειλές» των ΗΠΑ καθώς κάλεσε σε άσκηση που θα ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί του Σαββάτου για να δοκιμάσει «την ετοιμότητα του λαού για φυσικές καταστροφές ή οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση».
Σχολεία και νοσοκομεία θα συμμετάσχουν «για να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο πρόεδρος.

fdsfds.JPG

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Την Τρίτη ο Maduro εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση με ένα κόκκινο φάκελο στον οποίο έγραφε: «Διάταγμα κήρυξης κατάστασης εξωτερικής αναστάτωσης σε όλη την εθνική επικράτεια».
Το Σύνταγμα της Βενεζουέλας επιτρέπει τέτοιο διάταγμα σε περίπτωση «εξωτερικής σύγκρουσης που θέτει σοβαρά σε κίνδυνο την ασφάλεια του έθνους, των πολιτών ή των θεσμών του».
Παρέχει στην κυβέρνηση έκτακτες εξουσίες για να παρακάμψει το κοινοβούλιο, να αναστείλει συνταγματικές εγγυήσεις και να αναπτύξει τον στρατό, μεταξύ άλλων μέτρων.
Ο Maduro δεν έχει δημοσιεύσει τίποτα ακόμα, αλλά είπε ότι «προετοιμάζουμε σημαντικά διατάγματα… για κάθε σενάριο που μπορεί να προκύψει».

Στρατιωτικές ασκήσεις

Νωρίτερα, η Βενεζουέλα είχε αναπτύξει τα ρωσικής προέλευσης μαχητικά Su-30 Mk2 οπλισμένα με πυραύλους Kh-31 σε απάντηση στις ενέργειες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Οι ασκήσεις με την ονομασία «Sovereign Caribbean 200» ξεκίνησαν στις 18 Σεπτεμβρίου στο νησί La Orchila.
Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, Vladimir Padrino, δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ότι οι ασκήσεις ήταν απάντηση στην ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων.
Αξίζει να επισημανθεί πως οι ασκήσεις ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για τη δεύτερη αμερικανική επίθεση σε σκάφος σε διεθνή ύδατα κοντά στη Βενεζουέλα στις 16 Σεπτεμβρίου.
Ο Trump δήλωσε ότι το αμερικανικό ναυτικό κατέστρεψε ένα υποτιθέμενο βενεζουελάνικο ναρκωτικό σκάφος που ταξίδευε σε διεθνή ύδατα με προορισμό τις ΗΠΑ, σκοτώνοντας τρία άτομα.
Ωστόσο, δεν παρασχέθηκαν αποδείξεις ότι το σκάφος μετέφερε ναρκωτικά.

Capture_316.JPG

Η Βενεζουέλα ζητά στήριξη

Η Βενεζουέλα κάλεσε σε αλληλεγγύη στον ΟΗΕ την Παρασκευή ενάντια στην «απειλή» των ΗΠΑ, που έχουν πραγματοποιήσει θανατηφόρες επιθέσεις σε υποτιθέμενα σκάφη διακίνησης ναρκωτικών.
«Καθώς δεν μπορούν να κατηγορήσουν τη Βενεζουέλα ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής ή πυρηνικά όπλα, επινοούν χυδαία και διεστραμμένα ψεύδη που κανείς δεν πιστεύει, ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε στον κόσμο, για να δικαιολογήσουν μια φρικτή, υπερβολική και ανήθικη πολυδισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτική απειλή», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Yvan Gil Pinto σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση.
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις κυβερνήσεις και τους λαούς του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για την καταδίκη αυτής της απόπειρας κήρυξης πολέμου», πρόσθεσε.
Ο Maduro και ο αείμνηστος προκάτοχός του, Hugo Chavez, είχαν υπάρξει τακτικές παρουσίες στις ετήσιες συναντήσεις ηγετών στον ΟΗΕ.
Ο Maduro δεν παρέστη φέτος, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marco Rubio, να τον χαρακτηρίζει ως φυγόδικο δικαιοσύνης λόγω κατηγοριών για διακίνηση ναρκωτικών από τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης