Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιδού γιατί ο προκλητικός Zelensky απέρριψε την πρόταση Putin για Μόσχα - Η απάντηση βρίσκεται στην Ευρώπη

Ιδού γιατί ο προκλητικός Zelensky απέρριψε την πρόταση Putin για Μόσχα - Η απάντηση βρίσκεται στην Ευρώπη
Η Ουκρανία βρίσκεται πλήρως εξαρτημένη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες δεν επιδιώκουν πραγματική ειρήνη αλλά τη συνέχιση του πολέμου, προκειμένου να φθείρουν τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, σε συνέντευξή του στο ABC News, απέρριψε την πρόταση του Ρώσου ομολόγου του Vladimir Putin να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε την πρόταση «απαράδεκτη» και ειρωνικά πρότεινε ότι, αν επιθυμεί, ο Putin μπορεί να επισκεφθεί το Κίεβο.
Η στάση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Ρωσία, καθώς θεωρήθηκε ακόμη μία απόδειξη ότι το Κίεβο δεν αναζητά πραγματικά την ειρήνη, αλλά παρατείνει τη σύγκρουση υπό τις οδηγίες και τις πιέσεις της Δύσης.

Ζelensky: Δεν μπορώ να πάω στη Μόσχα


Σύμφωνα με τον Zelensky η επιλογή της ρωσικής πρωτεύουσας ως τόπου συνάντησης δεν είναι ρεαλιστική, δεδομένου ότι, όπως είπε, «η Ουκρανία δέχεται πυραυλικές επιθέσεις καθημερινά».
Επέμεινε ότι ο Putin προσφέρει «μια πρόταση που ξέρει εκ των προτέρων ότι είναι απαράδεκτη», αφήνοντας να εννοηθεί πως στόχος του Ρώσου ηγέτη είναι η αναβολή οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.
Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήταν θετικός σε συναντήσεις σε «ουδέτερη» ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελβετία, η Αυστρία ή η Τουρκία, αλλά χαρακτήρισε «αμφιλεγόμενη» την περίπτωση της Ουγγαρίας, καθώς η κυβέρνηση Orban δεν ακολουθεί τη γραμμή πλήρους στήριξης προς το Κίεβο.

«Η Ευρώπη πληρώνει τον Ζελένσκι για τον πόλεμο»

Η ρωσική πλευρά βλέπει διαφορετικά τα πράγματα.
Ο πρεσβευτής εκτάκτων αποστολών του ρωσικού ΥΠΕΞ, Rodion Miroshnik, σχολίασε δηκτικά ότι ο Zelensky «δεν μπορεί να πάει στη Μόσχα, γιατί η Ευρώπη τον πληρώνει όχι για την ειρήνη, αλλά για τη συνέχιση του πολέμου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η άρνηση του Κιέβου να συμμετάσχει σε συνομιλίες υπό ρωσική αιγίδα είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι το ουκρανικό καθεστώς λειτουργεί ως εργολάβος του πολέμου για λογαριασμό της Δύσης.
Ο Miroshnik υπενθύμισε επίσης ότι ήταν ο ίδιος ο Zelensky που στο παρελθόν ζητούσε συνάντηση με τον Putin και τώρα, παρά τις εγγυήσεις ασφαλείας που δίνει η Ρωσία, αρνείται να ανταποκριθεί.

«Η Ουκρανία είναι η ηττημένη πλευρά»


Ακόμη πιο κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής της ρωσικής Δούμας, Andrei Kolesnik.
Σε δηλώσεις του στο NEWS.ru, τόνισε ότι ο Zelensky είναι δέσμιος όχι μόνο της Δύσης, αλλά και των «ναζιστικών σχηματισμών μέσα στην Ουκρανία», οι οποίοι δεν θα του συγχωρούσαν ποτέ μια επίσκεψη στη Μόσχα.
Ο Kolesnik πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν πρόκειται ποτέ να επισκεφθεί το Κίεβο, διότι «η Ουκρανία είναι η ηττημένη πλευρά».
Όπως χαρακτηριστικά είπε:«Ο Putin να πάει στο Κίεβο, στην πλευρά που χάνει; Οι δυνάμεις μας προελαύνουν συνεχώς.
Στο τέλος θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε.
Ο πρόεδρός μας δεν θα πάει σε αυτό το θέατρο.
Ο Zelensky δεν είναι ηγέτης κράτους – είναι ένας ηθοποιός που συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του, όπως του τον έγραψαν στο σενάριο».
Οι δηλώσεις αυτές αποτυπώνουν τη βεβαιότητα της Μόσχας ότι ο πόλεμος έχει ήδη κριθεί σε βάθος χρόνου και ότι η Ουκρανία έχει χάσει την πρωτοβουλία.

Η ρωσική πρόταση: η Μόσχα ως φυσικός τόπος συνομιλιών

Ο Putin κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, επανέλαβε δημόσια ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Zelensky αρκεί εκείνος να έρθει στη Μόσχα.
Μάλιστα, σημείωσε ότι το αίτημα για συνάντηση δεν προήλθε από τη Ρωσία αλλά από την ουκρανική πλευρά, η οποία επανειλημμένα ζητούσε διάλογο.
«Είπα: είμαστε έτοιμοι, παρακαλώ, ελάτε. Θα προσφέρουμε όλες τις συνθήκες για εργασία και ασφάλεια», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι η Μόσχα παραμένει το φυσικότερο και πιο κατάλληλο μέρος για μια τέτοια κορυφαία συνάντηση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, συμπλήρωσε ότι η πρόσκληση του Putin δεν αφορά παράδοση ή «συνθηκολόγηση» της Ουκρανίας, αλλά πραγματικές διαπραγματεύσεις για ειρήνη.

Η άρνηση του Zelensky και οι υπερβολικές απαιτήσεις

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από τη ρωσική πλευρά για την ασφάλεια του Ουκρανού προέδρου, ο Zelensky απορρίπτει σταθερά τη Μόσχα ως τόπο διαπραγματεύσεων.
Στη συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί «ουδέτερη ευρωπαϊκή χώρα» ως έδρα.
Αυτή η στάση ερμηνεύεται από τη ρωσική πλευρά ως υπερβολική απαίτηση, καθώς ο Zelensky ζητά από τον Putin να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα της χώρας του και να μετακινηθεί σε έδαφος που ελέγχουν ή επηρεάζουν δυτικές δυνάμεις.
Όπως είπε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος: «Όταν μας λένε ‘εμείς θέλουμε τη συνάντηση, αλλά να έρθετε εσείς εκεί που σας λέμε’, αυτές είναι υπερβολικές απαιτήσεις».

Η γεωπολιτική διάσταση - Ποιος θέλει πραγματικά ειρήνη;

Η σύγκρουση γύρω από τον τόπο των διαπραγματεύσεων αποκαλύπτει το βαθύτερο πρόβλημα: το Κίεβο δεν έχει την ελευθερία να χαράξει ανεξάρτητη γραμμή.
Η Ουκρανία βρίσκεται πλήρως εξαρτημένη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες δεν επιδιώκουν πραγματική ειρήνη αλλά τη συνέχιση του πολέμου, προκειμένου να φθείρουν τη Ρωσία.
Ο Zelensky γνωρίζει ότι οποιαδήποτε υποχώρηση θα τον φέρει αντιμέτωπο όχι μόνο με τους δυτικούς χρηματοδότες του, αλλά και με τα ακραία  στοιχεία μέσα στη χώρα. Έτσι, επιλέγει την κλιμάκωση και τις υπεκφυγές, αντί για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Η ρωσική στρατηγική αντοχή

Από ρωσικής σκοπιάς, η πρόταση για συνομιλίες στη Μόσχα είναι απόδειξη αυτοπεποίθησης.
Η Ρωσία γνωρίζει ότι διατηρεί το στρατηγικό πλεονέκτημα στο πεδίο, με τις δυνάμεις της να προελαύνουν και τις ουκρανικές γραμμές άμυνας να εξαντλούνται.
Η Μόσχα δείχνει έτοιμη να συζητήσει, αλλά από θέση ισχύος και χωρίς να θυσιάσει τα ζωτικά της συμφέροντα.
Αντίθετα, το Κίεβο εμφανίζεται ανίκανο να λάβει αποφάσεις χωρίς έγκριση των δυτικών κέντρων ισχύος.
Η απόρριψη της πρότασης του Putin από τον Zelensky δεν είναι έκπληξη.
Η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε εξαρτημένο κράτος, όπου οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Κίεβο αλλά στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.
Η Δύση δεν πληρώνει για την ειρήνη αλλά για τη συνέχιση του πολέμου, ενώ ο Zelensky παίζει τον ρόλο που του έχει ανατεθεί – να παρατείνει τη σύγκρουση, ακόμη κι αν η χώρα του καταρρέει.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, συνεχίζει να δείχνει ότι είναι ανοικτή σε διάλογο, αλλά μόνο σε συνθήκες που δεν θα υπονομεύουν την κυριαρχία της. Η πρωτεύουσα της Ρωσίας, η Μόσχα, είναι το φυσικότερο και ασφαλέστερο μέρος για να συζητηθεί το μέλλον.
Αν το Κίεβο το απορρίπτει, είναι γιατί δεν αναζητά ειρήνη – αναζητά απλώς χρόνο, με ξένα δανεικά.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης