Συγκεκριμένα, οι εξαγωγικές της Ινδίας προς τις ΗΠΑ θα επιβαρυνθούν με δασμούς 50% από σήμερα (27/8), καθώς τίθενται σε ισχύ οι πρόσθετοι δασμοί 25% που επέβαλε ο Donald Trump στο Νέο Δελχί λόγω των αγορών ρωσικού πετρελαίου.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι οι υψηλότεροι αμερικανικοί δασμοί ενέχουν τον κίνδυνο να μειώσουν σημαντικά την ελκυστικότητα των ινδικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, σε σύγκριση με τους περιφερειακούς ανταγωνιστές.
Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εξαγωγικό εταίρο της Ινδίας. Το σύνολο των εξαγωγών αγαθών της χώρας έφθασε τα 434 δισ. δολάρια για το έτος που έληξε τον Μάρτιο 2025, εκ των οποίων σχεδόν το 20%, δηλαδή 86,51 δισ. δολάρια, κατευθύνθηκε προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.
Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ο Jerome Powell -στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole (22/8)- άφησε μια υπόνοια για ενδεχόμενες μειώσεις επιτοκίων στο μέλλον, «αν το επιτρέψουν οι συνθήκες και προχωρήσουμε προσεκτικά».
Μάλιστα, εξαπέλυσε -χωρίς να κατονομάσει- επίθεση στον πρόεδρο Donald Trump για την πολιτική των δασμών και τη δραματική μείωση της μετανάστευσης, οι οποίες αποτελούν βασικές αιτίες για τη νέα άνοδο του πληθωρισμού, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τη μείωση του εργατικού δυναμικού.
Να σημειωθεί ότι μετά το κλείσιμο αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα για το γ' τρίμηνο η κολοσσιαία Nvidia.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για ακόμη ένα ιστορικό τρίμηνο, γεγονός που έχει ενισχύσει σημαντικά τη μετοχή της εταιρείας το τελευταίο διάστημα. Οποιαδήποτε απόκλιση από τις προσδοκίες ενδέχεται να προκαλέσει έντονη μεταβλητότητα, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της Nvidia στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα και τη Wall Street (η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση 4,5 τρισ. δολάρια!).
Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που έχουν ανακοινωθεί την τρέχουσα εβδομάδα:
- Υποχώρησαν κατά 2,8% σε μηνιαία βάση οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών που περιλαμβάνουν είδη μακράς διαρκείας, όπως αεροπλάνα και συσκευές, τον Ιούλιο 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για την τρίτη πτώση τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
- Οι τιμές κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής υποχώρησαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο (σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον δείκτη Case-Shiller της S&P CoreLogic). Η πτώση κατά 0,25% σε μηνιαία βάση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και οδήγησε την ετήσια αύξηση των τιμών στο +2,15% - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2023.
- Κατά 1,3 μονάδα υποχώρησε τον Αύγουστο 2025 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board, φτάνοντας τις 97,4 μονάδες, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών (96,5 μονάδες) αλλά χαμηλότερα σε σχέση με την αναθεωρημένη τιμή του Ιουλίου (98,7 μονάδες).
Ο δείκτης Παρούσας Κατάστασης, που βασίζεται στην αξιολόγηση των καταναλωτών για τις τρέχουσες συνθήκες στις επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας, μειώθηκε κατά 1,6 μονάδες, φτάνοντας τις 131,2 μονάδες από τις αναθεωρημένες 132,8 του Ιουλίου. Αντίστοιχα, ο δείκτης Προσδοκιών, που αντικατοπτρίζει την βραχυπρόθεσμη εκτίμηση των καταναλωτών για το εισόδημα, τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας, υποχώρησε κατά 1,2 μονάδες στις 74,8 μονάδες, από τις αναθεωρημένες 76,0 μονάδες τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Federal Reserve Νέας Υόρκης, John Williams, σε συνέντευξή του νωρίτερα μέσα στην ημέρα, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία περνά μια φάση προσαρμογής, ενώ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 1% και 1,5% για το 2025. Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, θεωρεί ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, αν και η πρόσληψη νέων εργαζομένων έχει μειωθεί.
Η αύξηση των μισθών συνεχίζεται, κάτι που υποδηλώνει μια ακόμα ανθεκτική αγορά εργασίας και μια πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%. Ωστόσο, χαρακτήρισε αυτή την πρόοδο πολύ αργή, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να απομονωθεί η επίδραση των δασμών στις τιμές.
Στο ταμπλό
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones έκλεισε στις 45.565,05 μονάδες (+0,32%), ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 στις 6.481,39 μονάδες (+0,24%) και ο τεχνολογικός Nasdaq στις 21.590,14 μονάδες (+0,21%).
Στο ταμπλό, δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερες μεταβολές στα blue chips.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, υπενθυμίζεται: Dow Jones +1,5%, S&P 500 +0,3%, Nasdaq -0,6%.
Παράλληλα, μεικτά πρόσημα καταγράφονται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ και αυτή την ώρα το 10ετές και το 30ετές κινούναι γύρω από το 4,23% (-0,5% επί της απόδοσης) και το 4,91 (+0,1% επί της απόδοσης) αντίστοιχα.
Σχόλια αναγνωστών