Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεσκεπάζεται η αλήθεια - Το CDC απέκρυψε κρίσιμα στοιχεία για το RSV - Σε κίνδυνο τα βρέφη - Βόμβες από Malone

Ξεσκεπάζεται η αλήθεια - Το CDC απέκρυψε κρίσιμα στοιχεία για το RSV - Σε κίνδυνο τα βρέφη - Βόμβες από Malone
Η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιαστικών Πρακτικών (ACIP) του CDC είχε εγκρίνει τον Ιούνιο τη χρήση του αντισώματος clesrovimab για βρέφη, με στόχο την πρόληψη του RSV
Σχετικά Άρθρα

Νέα στοιχεία ανατρέπουν την απόφαση του CDC να εγκρίνει το αντίσωμα RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) για βρέφη, καθώς αποκαλύπτεται ότι κρίσιμες πληροφορίες για την ασφάλεια των παιδιών δεν παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή ACIP.
Ο Δρ. Robert Malone, μέλος της επιτροπής που ψήφισε υπέρ, καταγγέλλει ότι οι αναλύσεις των δεδομένων ήταν χειραγωγημένες, ενώ ανεξάρτητη μελέτη δείχνει ότι τα βρέφη που έλαβαν το αντίσωμα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο κρίσεων. Οι αποκαλύψεις αυτές προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του CDC…
«Φαίνεται ότι αυτή η απόφαση βασίστηκε σε χειραγωγημένες αναλύσεις δεδομένων», έγραψε ο Malone, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιαστικών Πρακτικών (ACIP) του CDC, σε ανάρτησή του στις 20 Αυγούστου.
Ο Malone και τέσσερα ακόμη μέλη του πάνελ, τον Ιούνιο, ψήφισαν υπέρ της σύστασης προς το CDC να εγκρίνει το αντίσωμα με την ονομασία clesrovimab για βρέφη, ώστε να επιχειρηθεί η πρόληψη του RSV. Ο ιός RSV προκαλεί συνήθως ήπια συμπτώματα, παρόμοια με κοινό κρυολόγημα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα και, σύμφωνα με το CDC, αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες νοσηλείας βρεφών.
Δύο μέλη ψήφισαν κατά της σύστασης.
Η ψηφοφορία ακολούθησε παρουσιάσεις του επιδημιολόγου του CDC, Adam MacNeil, και του Δρ. Matthew Daley, ο οποίος συνεργάζεται στενά με το CDC και είναι πρώην μέλος της ACIP.
Ο MacNeil ανέφερε ότι δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων σε βρέφη που έλαβαν το nirsevimab (το μοναδικό διαθέσιμο αντίσωμα εκείνη την περίοδο, 2024–αρχές 2025), βάσει δεδομένων από το Vaccine Safety Datalink του CDC. Ο Daley παρουσίασε επιπλέον πληροφορίες, συνοψίζοντας τη μελέτη. Ανάμεσα σε αυτές υπήρχε και η ανάλυση δύο υποομάδων βρεφών (0–37 ημερών και 38 ημερών έως <8 μηνών), στην οποία δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντικός κίνδυνος κρίσεων.
«Αυτά είναι πραγματικά εξαιρετικά προϊόντα», είπε μετά τις παρουσιάσεις ο Δρ. Cody Meissner, μέλος της ACIP που τα είχε μελετήσει στο πλαίσιο ομάδας εργασίας. «Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».
Πριν την ψηφοφορία, ο Malone είχε δηλώσει: «Για το συγκεκριμένο προϊόν, η συζήτηση ήταν πολύ έντονη εσωτερικά, αλλά είμαι ικανοποιημένος ότι, με τον λίγο χρόνο που είχαμε, έχουμε αρκετές πληροφορίες για να προχωρήσουμε».
Ο Retsef Levi, ένας από τους δύο που ψήφισαν αρνητικά, εξήγησε: «Ψηφίζω όχι επειδή δεν θεωρώ ότι είναι έτοιμο να χορηγηθεί σε όλα τα υγιή βρέφη» και γιατί προτιμούσε μια πιο προληπτική προσέγγιση. Η παρουσίαση δεν περιλάμβανε ανάλυση των δεδομένων σε συνδυασμό για όλον τον πληθυσμό βρεφών.
Η δημοσιογράφος και ερευνήτρια Maryanne Demasi, κάτοχος διδακτορικού στη ρευματολογία, έκανε ανεξάρτητη ανάλυση των δεδομένων για τις κρίσεις, συνδυάζοντας τις δύο ομάδες. Διαπίστωσε ότι τα βρέφη που έλαβαν nirsevimab είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο για κρίσεις.

«Χειραγωγημένες αναλύσεις δεδομένων»

Ο Malone δήλωσε στις 20 Αυγούστου ότι, με βάση τα νέα στοιχεία αλλά και άλλες ανησυχίες για τις παρουσιάσεις (όπως η μη συμπερίληψη δεδομένων από άλλα κρατικά συστήματα παρακολούθησης ασφάλειας), φαίνεται ότι η ψήφος του υπέρ του νέου αντισώματος «βασίστηκε σε χειραγωγημένες αναλύσεις δεδομένων».
«Η εμπιστοσύνη στα δεδομένα που παρουσιάστηκαν αποδεικνύεται τώρα αδικαιολόγητη. Στο εξής, προσωπικά, δεν θα μπορώ πλέον να εμπιστεύομαι ότι οι παρουσιάσεις του CDC προς την ACIP είναι διαφανείς, ακριβείς και αμερόληπτες», είπε.
Ο Levi δήλωσε μέσω email στους Epoch Times ότι «όλοι πρέπει να στοχεύουμε σε μεγαλύτερη διαφάνεια και σε πιο εις βάθος συζητήσεις για πιθανά σήματα ασφάλειας». Δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω.
Άλλα μέλη δεν απάντησαν ή δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν.
Οι Merck και AstraZeneca, που παράγουν τα αντισώματα, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Το ίδιο έκαναν και το CDC και ο Daley.
«Ο Δρ. Malone μιλούσε με προσωπική του ιδιότητα, μέσω του προσωπικού του blog, εκτός των αρμοδιοτήτων του ως μέλος της ACIP», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) στους Epoch Times μέσω email. «Η ACIP παραμένει προσηλωμένη στην ιατρική βασισμένη σε αποδείξεις, στην επιστήμη υψηλού επιπέδου και στην κοινή λογική».
Το υπουργείο, στο οποίο υπάγεται το CDC, διευθύνεται από τον Υπουργό Υγείας Robert F. Kennedy Jr., ο οποίος διόρισε τον Malone και άλλα μέλη στην ACIP μετά την απομάκρυνση των προηγούμενων μελών.
Ο Δρ. Jake Scott, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford, έγραψε στο X ότι διαφωνεί με τις ανησυχίες για τις παρουσιάσεις. Δεν πρέπει να γίνεται συνδυασμός των υποομάδων βρεφών, είπε, επειδή τα περισσότερα νεογνά της πρώτης ομάδας δεν έλαβαν εμβόλια ταυτόχρονα με το αντίσωμα, ενώ πολλά από τα μεγαλύτερα βρέφη της δεύτερης ομάδας έλαβαν.
«Τα εμβόλια είναι γνωστό ότι προκαλούν πυρετό και οι εμπύρετες κρίσεις είναι τεκμηριωμένη παρενέργεια των εμβολίων. Όταν συνδυάζεις νεογνά χωρίς σχεδόν καμία έκθεση σε εμβόλια με βρέφη 2 μηνών που έλαβαν εμβόλια, τότε δεν μετράς τις επιπτώσεις του nirsevimab, αλλά τις παρενέργειες του εμβολίου που αποδίδονται λανθασμένα στο αντίσωμα», έγραψε στο X.
Κατά τη συνεδρίαση της ACIP, ο Daley ανέφερε ότι το 20% των βρεφών της μικρότερης ηλικιακής ομάδας έλαβαν εμβόλιο ηπατίτιδας Β την ίδια ημέρα με το nirsevimab, ενώ το 84% των βρεφών της μεγαλύτερης ομάδας έλαβαν ταυτόχρονα διάφορους εμβολιασμούς. «Έτσι, ουσιαστικά, τα δεδομένα ασφάλειας που παρουσίασα, ειδικά για την ομάδα 37 ημερών έως <8 μηνών, αφορούν την ασφάλεια σε συνδυασμένο εμβολιασμό», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης