Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος τρόμος - Πλημμύρα φωτιάς 1.000 βαθμών Κελσίου με τη βόμβα υδρογόνου της Κίνας - Διαλύει πόλεις σε 2 δευτερόλεπτα

Παγκόσμιος τρόμος -  Πλημμύρα φωτιάς 1.000 βαθμών Κελσίου με τη βόμβα υδρογόνου της Κίνας - Διαλύει πόλεις  σε 2 δευτερόλεπτα
Μία νέα, μη-πυρηνική βόμβα βασισμένη στο υδρογόνο, προϊόν του 705 Ερευνητικού Ινστιτούτου της Κρατικής Ναυπηγικής Εταιρείας της Κίνας (CSSC), μετατοπίζει τα όρια μεταξύ συμβατικών και μη συμβατικών όπλων

Τον Απρίλιο του 2025, η Κίνα προχώρησε σε ένα τεχνολογικό επίτευγμα με ενδεχομένως παγκόσμιες συνέπειες.
Μία νέα, μη-πυρηνική βόμβα βασισμένη στο υδρογόνο, προϊόν του 705 Ερευνητικού Ινστιτούτου της Κρατικής Ναυπηγικής Εταιρείας της Κίνας (CSSC), μετατοπίζει τα όρια μεταξύ συμβατικών και μη συμβατικών όπλων.
Αυτό το οπλικό σύστημα δεν προέρχεται από πυρηνική σύντηξη, όπως τα παραδοσιακά θερμοπυρηνικά όπλα (H-bombs), αλλά από καθαρά χημική αντίδραση, χρησιμοποιώντας υδρίδιο του μαγνησίου (MgH₂) — ένα υλικό που έως πρότινος προοριζόταν για «πράσινες» ενεργειακές λύσεις.

Η τεχνολογία πίσω από την καταστροφή

Το υδρίδιο του μαγνησίου έχει την ικανότητα να απελευθερώνει υδρογόνο όταν θερμαίνεται.
Το νέο κινεζικό όπλο εκμεταλλεύεται αυτή την ιδιότητα για να δημιουργήσει μια πυροπλημμύρα άνω των 1.000°C, που διαρκεί πάνω από δύο δευτερόλεπτα — δηλαδή 15 φορές περισσότερο από το θερμικό κύμα μιας έκρηξης ΤΝΤ αντίστοιχου μεγέθους.
Ο επικεφαλής επιστήμονας του CSSC, Wang Xuefeng, εξηγεί: «Οι εκρήξεις υδρογόνου απαιτούν ελάχιστη ενέργεια ανάφλεξης, έχουν μεγάλο εύρος δράσης και εξαπλώνονται ταχύτατα με εκτεταμένη ακτίνα θερμικής καταστροφής.»
Αυτό προσδίδει στο όπλο εξαιρετική ευελιξία: μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στοχευμένες καταστροφές υψηλής ακρίβειας ή για μαζικές θερμικές επιθέσεις χωρίς τη ραδιενεργή επίπτωση των πυρηνικών.
h_2.jpg


Η στρατηγική αξία της βόμβας υδρογόνου

Η CSSC, με πείρα σε υποβρύχια όπλα, προτείνει το νέο όπλο ως μια πολυμορφική λύση στον πόλεμο του 21ου αιώνα:

Θερμικά πλήγματα ακριβείας

Ιδανικό για καταστροφή υποδομών, στρατιωτικών σχηματισμών, ραντάρ ή αποθηκών καυσίμων. Η υψηλή θερμοκρασία λιώνει μέταλλα και «καίει» κρίσιμες εγκαταστάσεις χωρίς την πολιτική κατακραυγή που συνοδεύει τα πυρηνικά.

Απαγόρευση περιοχών – Area Denial

Η παρατεταμένη φωτιά μπορεί να μετατρέψει στρατηγικά σημεία σε ζώνες μη προσέγγισης για εχθρικές δυνάμεις, αποτρέποντας κινήσεις, ανεφοδιασμούς και επικοινωνίες.

Ναυτικός πόλεμος

Το όπλο μπορεί να ενσωματωθεί σε τορπίλες ή μη επανδρωμένα υποβρύχια, προκαλώντας καταστροφική θερμική ζημιά σε εχθρικά πλοία χωρίς την απαγορευτική χρήση πυρηνικών.
Συγκρινόμενο με το ρωσικό TOS-1A Buratino, το οποίο βασίζεται σε ογκώδη πυραυλικά συστήματα, το κινεζικό όπλο ξεχωρίζει για τη μικρότερη μάζα και ευκολία μεταφοράς, ενισχύοντας τη δυνατότητα χρήσης από UAVs, βόμβες glide και άλλα ευέλικτα μέσα.

Ανατριχιαστικές ομοιότητες με θερμοβαρικά όπλα

Αν και δεν είναι πυρηνικό, το κινεζικό όπλο μοιάζει σε αποτελέσματα με θερμοβαρικά όπλα, τα οποία έχουν επικριθεί για:

1. Αποξυγόνωση κλειστών χώρων, προκαλώντας ασφυξία.

2.  Εσωτερικά εγκαύματα και συντριβή οργάνων.

 3. Αδιάκριτες επιπτώσεις σε αστικούς πληθυσμούς.

Η προοπτική χρήσης ενός τέτοιου όπλου σε πόλεις όπως η Ταϊπέι, σε υπόγεια καταφύγια ή στρατηγεία, έχει προκαλέσει έντονους ηθικούς και νομικούς προβληματισμούς.

h3.jpg

Βιομηχανική κλίμακα παραγωγής - Το πραγματικό οπλικό πλεονέκτημα

Το μεγάλο άλμα ήρθε όταν το Ινστιτούτο Χημικής Φυσικής Dalian ανέπτυξε τη σύνθεση μίας φάσης, επιτρέποντας την παραγωγή 150 τόνων υδριδίου μαγνησίου ετησίως.
Έτσι, η Κίνα έχει πλέον τη δυνατότητα για μαζική παραγωγή του όπλου, κάλυψη στρατιωτικών αναγκών χωρίς εξάρτηση από πυρηνικά υλικά και στρατηγική αυτονομία σε νέα πεδία πολέμου.

Τρόμος - Ένα καταστροφικό όπλο που δεν απαγορεύεται

Η συγκυρία της δοκιμής, εν μέσω έντασης στα Στενά της Ταϊβάν, ενισχύει τις υποψίες ότι το όπλο προορίζεται για χρήση σε ασύμμετρες συγκρούσεις, όπου ο ψυχολογικός τρόμος μετρά όσο και η φυσική καταστροφή.
Το όπλο δεν καλύπτεται από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων (NPT), ούτε από τη Συνθήκη για την Απαγόρευση Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), δημιουργώντας ένα επικίνδυνο νομικό κενό που μπορεί να αξιοποιηθεί και από άλλες δυνάμεις.
Η Ουάσιγκτον, ήδη σε τροχιά ενίσχυσης της Ταϊβάν, βλέπει την τεχνολογία αυτή ως πρόκληση στο στρατηγικό της πλεονέκτημα.Αναλυτές προειδοποιούν για επιτάχυνση της κούρσας εξοπλισμών στην Ασία και πιθανή ανάπτυξη αντίστοιχων όπλων από ΗΠΑ, Ινδία ή Ιαπωνία.

china_1_1.webp

Από την πράσινη ενέργεια στον πόλεμο

Η εξέλιξη του υδριδίου μαγνησίου δείχνει πώς η επιστημονική καινοτομία μετασχηματίζεται σε πολεμικό εργαλείο. Η Κίνα ήδη εξετάζει χρήση της τεχνολογίας για:

• Καύσιμα σε υποβρύχια,
• Αυτονομία drones,
• Ενεργειακά συστήματα μάχης.

Ο διττός χαρακτήρας της τεχνολογίας —ως καθαρή ενέργεια και όπλο μαζικής θερμικής καταστροφής— επιβεβαιώνει πως το πεδίο της επιστήμης έχει γίνει πλέον το νέο πεδίο μάχης.

2_496.jpg

Το μέλλον των πολέμων είναι καυτό και όχι ραδιενεργό

Η κινεζική βόμβα MgH₂ δεν αλλάζει μόνο την τακτική στον πόλεμο — αλλάζει και τη φιλοσοφία του.
Χωρίς την πολιτική επιβάρυνση των πυρηνικών, και με επιπτώσεις ανάλογες ή ανώτερες των θερμοβαρικών όπλων, ανοίγει τον δρόμο σε έναν νέο τύπο στρατιωτικής τεχνολογίας: «καθαρής» αλλά καταστροφικής.
Η απόσταση μεταξύ της «συμβατικής» και της «ακραίας» πολεμικής τεχνολογίας μειώνεται επικίνδυνα.
Και αν η χρήση αυτών των όπλων γίνει καθημερινότητα, τότε η επόμενη παγκόσμια κρίση μπορεί να ξεσπάσει όχι με πυρηνική έκρηξη, αλλά με μια παρατεταμένη, αθόρυβη πυρκαγιά — χωρίς ραδιενέργεια αλλά με παγκόσμιες συνέπειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης