Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Lavrov: Αναπόφευκτο να επανεξετάσουμε τα ουκρανικά σύνορα - Παράνομος και τελειωμένος ο Zelensky... Υπογράφουμε ειρήνη με νόμιμο ηγέτη

Βόμβα Lavrov: Αναπόφευκτο να επανεξετάσουμε τα ουκρανικά σύνορα - Παράνομος και τελειωμένος ο Zelensky... Υπογράφουμε ειρήνη με νόμιμο ηγέτη
Δεν απορρίπτουμε συνομιλίες αλλά η υπογραφή είναι άλλο πράγμα... θα γίνει με άλλον, νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας και είναι αναπόφευκτο πως θα επανεξετάσουμε τα ουκρανικά σύνορα, τόνισε σε ομιλία του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
Με μια δήλωση βόμβα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, δίνει τους δύο κρίσιμους παράγοντες στο θέμα της ειρήνευσης στην Ουκρανία: την νομιμότητα του Volodymyr Zelensky ως προέδρου της Ουκρανίας και την επανεξέταση των ουκρανικών συνόρων, γεγονός... αναπόφευκτο, όπως ξεκαθαρίζει αφού έχει αλλάξει η πραγματικότητα του εδάφους.
Σε μια εξαιρετικά αποκαλυπτική τοποθέτηση, στο συνέδριο “Historical South Russian Lands, National Identity and Self-Determination of Peoples” ο Sergey Lavrov, τόνισε πως η Ρωσία δεν αποκλείει συνομιλίες με τον Zelensky και την κυβέρνησή του, αλλά καθιστά σαφές ότι η υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας θα εξαρτηθεί από την διεθνή αναγνώριση της θητείας του ως προέδρου της Ουκρανίας, που αυτή την στιγμή δεν είναι νομιμοποιημένη δεδομένου, ότι ο Ουκρανός ηγέτης ανέβαλε τις εκλογές.
Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνή μέσα χρησιμοποίησε την έκφραση ότι ο Zelensky είναι «τελειωμένος».

Δεν απορρίπτουμε συνομιλίες αλλά η υπογραφή είναι άλλο πράγμα...

«Ο Πρόεδρος μας [σ.σ. της Ρωσίας Vladimir Putin] διατύπωσε ξεκάθαρα τη θέση μας όσον αφορά το ζήτημα της νομιμότητας του Zelensky και του καθεστώτος του.
Δεν απορρίπτουμε επαφές μαζί του και με την κυβέρνησή του για τη χάραξη αρχών συμβιβασμού που θα είναι αποδεκτές από όλους.
Όμως, όταν φτάσουμε στο σημείο της υπογραφής, εκεί το ζήτημα της νομιμότητας θα είναι καθοριστικό», δήλωσε ο Lavrov, προσθέτοντας ότι αν υπογράψουν πρόσωπα που, κατά την έκφρασή του, «δεν πείθουν πλέον κανέναν», τότε οποιοσδήποτε διάδοχος θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη συμφωνία.
zelensky_trump_1.JPG
Προχωρούν συνομιλίες, αλλά χωρίς χάρτη και ημερομηνία — «Όχι στο Βατικανό»

Ο Lavrov επιβεβαίωσε ότι επίκειται δεύτερος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών, χωρίς ωστόσο να έχουν οριστεί ακόμα τόπος ή ημερομηνία.
Ωστόσο, φρόντισε να απορρίψει εμφατικά την πιθανότητα να διεξαχθούν στο Βατικανό, χαρακτηρίζοντάς την ιδέα «ανεδαφική».
«Μην ξοδεύετε ενέργεια σε σενάρια μη ρεαλιστικά.
Η ιδέα να διεξαχθούν οι συνομιλίες στο Βατικανό είναι μάλλον ατυχής, όταν δύο Ορθόδοξες χώρες καλούνται να συζητήσουν σε καθολικό έδαφος.
Δεν θα είναι άνετο ούτε για το ίδιο το Βατικανό», σημείωσε δηκτικά ο Lavrov.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα ετοιμάζει μνημόνιο ειρηνευτικής πρότασης που, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και θα κατατεθεί επισήμως στο Κίεβο.

Η Ρωσία επιμένει στην αντιμετώπιση των «ριζικών αιτίων» – Ζητά συνομιλίες για τον πυρήνα της κρίσης

Ο Lavrov ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία επιδιώκει όχι απλώς κατάπαυση του πυρός, αλλά συνομιλίες ουσίας για τα αίτια της σύγκρουσης: «Πάντα τονίζαμε — και σε ανώτατο επίπεδο — ότι είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες ειρήνης, με στόχο να κατανοήσουμε και να εξαλείψουμε τις ρίζες της κρίσης.
Όχι με επιφανειακά μέτρα, αλλά με μια ουσιαστική λύση», υπογράμμισε.
zelensky_trump_putin.JPG

 «Αυτός δεν είναι ο πόλεμός μου» — Πως ο Trump αλλάζει το παιχνίδι για την Ουκρανία

Ο Lavrov επανέλαβε ότι η Ουκρανία υπέπεσε στο λάθος να θεωρήσει τη στήριξη των ΗΠΑ δεδομένη, όμως ο νέος πρόεδρος Donald Trump φέρεται να αποστασιοποιείται από την κληρονομιά Biden.
«Πίστεψαν [οι Ουκρανοί] ότι η στήριξη της Δύσης θα είναι αιώνια.
Ότι θα τους επιτρέπεται τα πάντα.
Όμως ο Πρόεδρος Trump βλέπει αλλιώς την κατάσταση.
Έχει επανειλημμένα δηλώσει: "Αυτός δεν είναι ο δικός μου πόλεμος.
Είναι ο πόλεμος του Biden"»
, είπε ο Lavrov με νόημα.

Η Μόσχα είναι έτοιμη για αλλαγές στην αμερικανική γραμμή

Ο Lavrov ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν τρέφει αυταπάτες για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και σχεδιάζει την πολιτική της με βάση την πιθανότητα ριζικής μεταστροφής της αμερικανικής στάσης, εάν το επιτάξουν οι συνθήκες ή οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον.
«Λαμβάνουμε υπόψη μας ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να αλλάξει ριζικά τη στάση της.
Στο πλαίσιο αυτό, θα χαρακτήριζα τις τρέχουσες ρωσοαμερικανικές σχέσεις ως ‘επιστροφή στην κανονικότητα’ — δηλαδή σε μια σχέση σκληρού ρεαλισμού», δήλωσε ο υπουργός.
Η τοποθέτηση αυτή συμπίπτει με τις επανειλημμένες δηλώσεις του Trump ότι επιδιώκει ειρήνη στην Ουκρανία, αν και πολλοί στη Δύση βλέπουν τον απομονωτισμό του με έντονο σκεπτικισμό.Donetsk_Oblast_May_22_2025_1.png
Χαστούκι στο Κίεβο: Αναπόφευκτη η επανεξέταση των ουκρανικών συνόρων

Σε μια δήλωση που αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Ουκρανίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει πλέον ανοιχτά την ανάγκη επίλυσης του "εδαφικού ζητήματος" στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εμμένει σε απόψεις που ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «ανόητες και ανεδαφικές».
«Αμερικανοί αξιωματούχοι της παρούσας κυβέρνησης δηλώνουν πλέον δημόσια ότι το ζήτημα των εδαφών είναι αναπόφευκτο — θα πρέπει να επιλυθεί λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες πραγματικότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Lavrov, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επέκρινε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κατηγορώντας τις ότι επιμένουν με «ανόητη επιμονή» να ζητούν από τη Ρωσία επιστροφή στα σύνορα του 1991, δηλαδή προ της προσάρτησης της Κριμαίας και της έναρξης του πολέμου στο Donbass.
Η συγκεκριμένη γραμμή, όπως τόνισε, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις γεωπολιτικές πραγματικότητες.
Luhansk_Oblast_May_22_2025_1.png
Πίσω από τις δηλώσεις

Η αναφορά Lavrov περί «αναπόφευκτης» επίλυσης του εδαφικού ζητήματος μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη πως η Μόσχα εκτιμά ότι η Δύση αρχίζει να αποδέχεται μια λύση βασισμένη στην υπάρχουσα πραγματικότητα επί του εδάφους, στην οποία η Ρωσία έχει ενσωματώσει de facto εδάφη όπως η Κριμαία και μέρη του Donbass, της Zaporizhia και της Kherson.
Παράλληλα, η αναφορά σε «νέο ρεαλισμό» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ υποδηλώνει ότι η ρωσική ηγεσία επενδύει στο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων υπό νέα, πιο ευνοϊκά για εκείνη δεδομένα, ιδίως αν ο Πρόεδρος Trump συνεχίσει την αποστασιοποίηση από την πολιτική του Biden για τη στήριξη του Κιέβου.
Sumy_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης