Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ίσως να μου θολώνει τα νερά» - Δεύτερες … σκέψεις Trump, αν και πιστεύει Putin για Ουκρανία - Καμία υποχώρηση Ρωσίας

«Ίσως να μου θολώνει τα νερά» - Δεύτερες … σκέψεις Trump, αν και πιστεύει Putin για Ουκρανία - Καμία υποχώρηση Ρωσίας
Αν και ο Donald Trump επιδεικνύει μια σαφώς θετική στάση και προσέγγιση απέναντι στον Vladimir Putin, υποστηρίζοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος θέλει πραγματικά μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, το τελευταίο διάστημα φέρεται να … έχει και δεύτερες σκέψεις.
Χαρακτηριστική ήταν η συνέντευξη του Trump στο ABC News, όπου και τόνισε ότι είναι βέβαιος ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να σταματήσει τον πόλεμο.
Την ίδια όμως στιγμή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και να δέχεται κάποιου… είδους παραπληροφόρηση από τη Μόσχα.
«Ίσως να μου θολώνει τα νερά λίγο.
Αλλά πιστεύω ότι θέλει να σταματήσει τον πόλεμο», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εάν δεν ήμουν εγώ, θα είχε καταλάβει όλη την Ουκρανία

Μάλιστα ο Trump υποστήριξε πως αν δεν ήταν ο ίδιος πρόεδρος, η Ρωσία «θα είχε ήδη καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία».
Eπίσης, εξέφρασε την άποψη ότι ο Putin τον σέβεται, γεγονός που –κατά τον ίδιο– λειτουργεί ανασταλτικά στα σχέδια της Μόσχας.

Bloomberg: Αντίσταση στα σχέδια

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι διπλωματικές προσπάθειες του Λευκού Οίκου για κατάπαυση του πυρός φαίνεται να συναντούν αντίσταση.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Steve Witkoff, δεν κατάφερε να μεταπείσει τον Putin σε πρόσφατη συνάντηση διάρκειας άνω των τριών ωρών στο Κρεμλίνο.
Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα η ρωσική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να διατηρήσει τον έλεγχο τεσσάρων πρώην ουκρανικών περιοχών, απορρίπτοντας κάθε πρόταση που αφορά παύση των εχθροπραξιών χωρίς εδαφικά ανταλλάγματα.
«Η έλλειψη προόδου προκαλεί έντονη ανησυχία στον Λευκό Οίκο», αναφέρει το Bloomberg, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν ότι δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση της Μόσχας να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της.

Προς επανεκκίνηση σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας

Πάντως και παρά τις πληροφορίες αυτές, ο ειδικός απεσταλμένος του Trump, Steve Witkoff, ο οποίος έχει αναλάβει και το εξαιρετικά κρίσιμο «κομμάτι» των απευθείας διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Putin, υποστήριξε πως «ο Putin για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες βλέπει πιθανότητα επανεκκίνησης των σχέσεων ΗΠΑ–Ρωσίας».
«Νομίζω ότι ο Putin βλέπει μια ευκαιρία να επανεξετάσει τη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, και αυτό είναι προφανές.
Είχα τέσσερις συναντήσεις μαζί του, και καμία από αυτές δεν κράτησε λιγότερο από τρεις ώρες.
Και η μία κράτησε σχεδόν πέντε ώρες» είπε ο Witkoff, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του για το Κρεμλίνο, το οποίο χαρακτήρισε «εντυπωσιακό μέρος».

«Ευκολότερη η συνεννόηση με τον Putin από ό,τι με τον Zelensky»

Σε άλλη συνέντευξη του, αυτήν την φορά στον Αμερικανό δημοσιογράφο Glenn Beck, ο Trump δήλωσε πως θεωρεί τον Putin πιο διαλλακτικό συνομιλητή από τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky.
«Μέχρι στιγμής είναι πιο εύκολο να συνεννοηθώ με τον Putin», είπε o Trump, χωρίς να κρύψει τις δυσκολίες που – όπως υποστηρίζει – αντιμετωπίζει στην επικοινωνία με το Κίεβο.
Παρά τις επιφυλάξεις του για τον Zelensky, o Trump τόνισε ότι μπορεί να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας: «Όχι απαραίτητα υπέρ του Zelensky, αλλά υπέρ της Ουκρανίας - ναι».

The Atlantic: Μονόπλευρη συμφωνία υπέρ Putin

Σύμφωνα με ανάλυση του The Atlantic, ο Trump μέχρι στιγμής δεν έχει εξασφαλίσει καμία απτή παραχώρηση από τον Putin, με αποτέλεσμα η φερόμενη ειρηνευτική συμφωνία να εμφανίζεται «ακραία μονόπλευρη υπέρ της Ρωσίας».
Το δημοσίευμα σημειώνει πως η αμερικανική κυβέρνηση ίσως υποχρεωθεί να επινοήσει συμβιβασμούς ώστε να παρουσιαστεί δημόσια ως επιτυχία η πρωτοβουλία του Trump.
Αν η Μόσχα απορρίψει τελικά το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να συνεχίσει την αμέριστη υποστήριξή της προς την Ουκρανία φαντάζει λιγότερο βέβαιο.

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Βήμα προς επίλυση της κρίσης η πρόταση Putin για διαπραγματεύσεις χωρίς όρους

Η απόφαση του Ρώσου Προέδρου, Vladimir Putin, να προτείνει άμεσες διαπραγματεύσεις με το Κίεβο χωρίς καμία προϋπόθεση, αναδεικνύεται ως σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Όπως είπε, η πρόταση σημαίνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να απαιτεί προϋποθέσεις.
Ωστόσο, ο Lavrov επισήμανε ότι η εκεχειρία που ζητά η Ουκρανία για τουλάχιστον 30 ημέρες αποτελεί κατά τη γνώμη της Ρωσίας μια μορφή προϋπόθεσης, κάτι που αντιβαίνει στην πρόθεση για την έναρξη του διαλόγου.
Η δήλωση αυτή ήρθε μετά την επίσημη τοποθέτηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ρωσίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία χωρίς να απαιτείται ανταλλαγή όρων ή δεσμεύσεων εκ των προτέρων.
Σε ένδειξη καλής θέλησης, η Ρωσία ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή των εχθροπραξιών από τις 8 έως τις 11 Μαΐου, με αφορμή την 80ή επέτειο της Νίκης.
Κατά το διάστημα αυτό, σύμφωνα με διάταγμα του Ρώσου Προέδρου, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα ανασταλούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης