Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στη Γεωργία - Στήνουν πραξικόπημα με Γεωργιανούς που πολεμούν στην Ουκρανία και με… κρυπτονομίσματα

Συναγερμός στη Γεωργία - Στήνουν πραξικόπημα με Γεωργιανούς που πολεμούν στην Ουκρανία και με… κρυπτονομίσματα
Αφορμή οι διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου για τους ξένους πράκτορες… που έφερε τη Γεωργία πιο κοντά στη Ρωσία
Συναγερμός έχει σημάνει στη Γεωργία καθώς η κρατική υπηρεσία ασφαλείας (SSS) υποστηρίζει πως οι διοργανωτές των διαδηλώσεων κατά του πρόσφατου νομοσχεδίου για τους ξένους πράκτορες, προετοιμάζουν ενέργειες προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία με τη βία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της SSS, στις ενέργειες προβοκάτσιας που ετοιμάζονται, πρόκειται να συμμετάσχουν Γεωργιανοί που μάχονται στην Ουκρανία ενώ αναφέρεται πως η χρηματοδότηση των ενεργειών αυτών, γίνεται με κρυπτονομίσματα από το εξωτερικό καθώς και ότι χρησιμοποιούνται πρακτικές και τακτικές που παραπέμπουν «στις έγχρωμες επαναστάσεις» που οδήγησαν στην κατάρρευση πολλών κυβερνήσεων σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες τη δεκαετία του 2000.

Τι αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες

«Συγκεκριμένες ομάδες προσπαθούν να προκαλέσουν προβοκάτσιες σε συγκεντρώσεις που γίνονται κοντά στο Κοινοβούλιο της Γεωργίας, σκοπός των οποίων είναι να αναπτύξουν σενάρια καταστροφής και βίας.
Αυτές χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό από συγκεκριμένα πολιτικά κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και από μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σε αυτά τα εγκληματικά σχέδια που εξυφαίνονται στο εξωτερικό εμπλέκονται πολίτες της Γεωργίας, οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε ένα συγκεκριμένο μέρος των Γεωργιανών που πολεμούν στην Ουκρανία» αναφέρει η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Γεωργίας.

Εμπλοκή ξένων

Σύμφωνα με την SSS, ξένοι καθοδηγητές εκπαιδεύουν τους διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου για τους ξένους πράκτορες, έτσι ώστε αυτοί να προκαλέσουν προβοκατορικές ενέργειες κατά των δυνάμεων επιβολής του νόμου και να παρασύρουν την χώρα στο χάος.

Το σχέδιο και οι τακτικές

Όπως αναφέρεται, οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να παραλύσουν τους συγκοινωνιακούς κόμβους, να φράξουν και να πολιορκήσουν διοικητικά κτίρια.
Οι διοργανωτές των δράσεων, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών, λαμβάνουν χρήματα από το εξωτερικό με τη μορφή κρυπτονομισμάτων.
«Το κάνουν αυτό για να κρύψουν την ξένη χρηματοδότησή τους» αναφέρει η υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας της Γεωργίας.
Όπως επισημαίνεται, οι διαδηλωτές στην Τιφλίδα χρησιμοποιούν τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν κατά τις διάφορες «έγχρωμες επαναστάσεις».
Απώτερος στόχος τους είναι να καταλάβουν την εξουσία με τη βία.
Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας καλεί τους συμμετέχοντες σε διαδηλώσεις να μην υποκύψουν σε προκλήσεις και προειδοποιεί τους διοργανωτές των συγκεντρώσεων ότι σε περίπτωση παράβασης, η αντίδραση των στελεχών επιβολής του νόμου θα είναι άμεση.

Scott Ritter: Η CIA θέλει πραξικόπημα στη Γεωργία

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ θέλει να πραγματοποιήσει πραξικόπημα στη Γεωργία, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Scott Ritter.
«Η αναταραχή στη Γεωργία θα συνεχίσει να κλιμακώνεται.
Η βία θα συνεχιστεί το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
Η ιδέα είναι να οδηγηθεί το κόμμα του Γεωργιανού Ονείρου στην κατάρρευση, έτσι ώστε κατά τις εκλογές του Οκτωβρίου οι προβοκάτορες της CIA να κερδίσουν την εξουσία.
Τώρα παρακολουθούμε κυριολεκτικά ζωντανά το πραξικόπημα που προσπαθεί να πραγματοποιήσει η CIA», πιστεύει ο Scott Ritter.
Όπως σημείωσε ο Scott Ritter, η αστυνομία ενεργεί προσεκτικά σε αυτή την υπόθεση, αλλά εξακολουθεί να λιθοβολείται.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, προέβλεψε ο Ritter.
Σύμφωνα με πρώην αξιωματικό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η CIA ονειρεύεται να εφαρμόσει το ίδιο σενάριο στη Ρωσία.

Το χρονικό

Στις 7 Μαρτίου 2023, το Κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες σε πρώτη ανάγνωση.
Μετά από αυτό, άρχισαν μαζικές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας, τις οποίες διέλυσε η αστυνομία.
Αργότερα οι αρχές και η κυβέρνηση απέσυραν το έγγραφο.
Στις 3 Απριλίου 2024, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο επανέφερε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ονομάζεται «Για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής».
Δυνάμεις της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι τώρα, αντί για τον όρο «πράκτορας ξένης επιρροής», το κείμενο χρησιμοποιεί τη διατύπωση «μια οργάνωση που επιδιώκει τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» και το υπόλοιπο περιεχόμενο παραμένει το ίδιο.
Μετά από αυτό, μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα άρχισαν εκ νέου.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο νόμος είναι ανάλογος του νόμου που εφαρμόζεται στη Ρωσία και που χρησιμοποιείται για να κάμψει οποιαδήποτε ανεξάρτητη φωνή και ΜΜΕ.
Μάλιστα υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι ο νόμος αυτός επανέρχεται, αποδεικνύει την εμπλοκή και την επιρροή της Μόσχας στη σημερινή κυβέρνηση της Γεωργίας.

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov χαρακτήρισε παράλογες τέτοιες δηλώσεις, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη χώρα που δημιούργησε ένα σύστημα για την καταπολέμηση ξένων πρακτόρων ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας πέρασε πρόσφατα την αμφιλεγόμενη νέα νομοθεσία που θα χαρακτηρίζει τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που χρηματοδοτούνται από τη Δύση ως ξένους πράκτορες, παρά τη δημόσια κατακραυγή και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι η κίνηση αυτή μπορεί να τορπιλίσει τις φιλοδοξίες της χώρας για την ΕΕ.
Στο πλαίσιο της δεύτερης ψηφοφορίας στην ολομέλεια για το νομοσχέδιο, οι βουλευτές της Γεωργίας υποστήριξαν τις προτάσεις της κυβέρνησης με 83-23 ψήφους, ανοίγοντας το δρόμο για την ψήφιση του νόμου τις επόμενες εβδομάδες.
Μια τρίτη ανάγνωση και ψηφοφορία στα μέσα Μαΐου πρόκειται να καταστήσουν νόμο, το εν λόγω νομοσχέδιο παρά τις αντιρρήσεις και το βέτο που πρόκειται να ασκήσει η πρόεδρος της Γεωργίας.

Απομακρύνεται από την ΕΕ

Η πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili, η οποία έχει διαφορετική πολιτική πεποίθηση από την κυβέρνηση και αντιτίθεται στο νόμο, κάλεσε τους διαδηλωτές να «μείνουν μακριά από τις πόρτες του Κοινοβουλίου», διότι «ο νόμος έχει ήδη περάσει από δεύτερη ακρόαση».
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Γεωργίας, αυτός ο νόμος «μας απομακρύνει από τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Τι προβλέπει ο αμφιλεγόμενος νόμος

Τα μέτρα του νόμου θα ισχύουν για τις ΜΚΟ, τα μέσα ενημέρωσης και τις ομάδες εκστρατείας που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό.
Όλοι αυτοί θα εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου και θα χαρακτηρίζονται ξένοι πράκτορες.
ΜΚΟ και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι τους αρνήθηκαν ευκαιρίες να δώσουν στοιχεία σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του νόμου στο έργο τους, κατηγορώντας τον βουλευτή του κόμματος Γεωργιανό Όνειρο και πρόεδρο της επιτροπής Anri Okhanashvili ότι «λογοκρίνει» τις φωνές τους.

ΟΗΕ: Να αποσυρθεί

Με τη σειρά του, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου περί ξένης επιρροής το οποίο εξετάζεται στο κοινοβούλιο της Γεωργίας και εκφράζει την ανησυχία του για τη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον όσων αντιτίθενται σε αυτό.
«Προτρέπω τις γεωργιανές αρχές να αποσύρουν το νομοσχέδιο αυτό και να αρχίσουν έναν διάλογο, κυρίως με την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Volker Türk, σύμφωνα με ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι ο χαρακτηρισμός των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης που επωφελούνται από ξένη χρηματοδότηση ως «οργανώσεις που ενεργούν προς το συμφέρον ξένης δύναμης» συνιστά σοβαρή απειλή για τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης