Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής παραδοχή από τον Γερμανό στρατηγό Kujat – Χάθηκε η Ουκρανία, εκτός πραγματικότητας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Πρωτοφανής παραδοχή από τον Γερμανό στρατηγό Kujat – Χάθηκε η Ουκρανία, εκτός πραγματικότητας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Ασήμαντη η βοήθεια που παράσχουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία
Για «θανάσιμα» λάθη που οδήγησαν στην απώλεια της Ουκρανίας, μίλησε ο Γερμανός στρατηγός Harald Kujat, πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.
Οι δυτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την παράταση του ουκρανικού πολέμου κάνουν «θανάσιμο» λάθος.
Και αυτό άρχισε από την λάθος υπόθεση ότι το Κίεβο θα μπορούσε να ωφεληθεί κατά κάποιο τρόπο με την παράταση, προειδοποίησε ο στρατηγός Kujat.
«Θα ήταν μοιραίο λάθος να πιστέψουμε ότι οι προοπτικές της Ουκρανίας θα βελτιωθούν όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος.
Αντίθετα, οι καταστροφικές συνέπειες αυτού του λάθους μπορούν να αποφευχθούν μόνο εάν είναι δυνατό να αποτραπεί μια στρατιωτική ήττα μέσω της πρόωρης παύσης των εχθροπραξιών και έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών», δήλωσε ο Kujat σε συνέντευξή του στο περιοδικό Overton Magazin.
«Η στρατιωτική κατάσταση έχει γίνει πολύ κρίσιμη για την Ουκρανία μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης πέρυσι και γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάθε μέρα που περνά.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χάσει την ικανότητα να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις και, με τη συμβουλή των Αμερικανών, προσπαθούν να μειώσουν τις υψηλές απώλειες προσωπικού μέσω στρατηγικής άμυνας, διατηρώντας το έδαφος που ελέγχουν ακόμα», πρόσθεσε ο Kujat.

Πέφτουν οι άμυνες της Ουκρανίας

Ταυτόχρονα, ο Γερμανός στρατηγός σημείωσε ότι το Κίεβο βρίσκεται τώρα σε μια «εξαιρετικά ευάλωτη» θέση σε περιοχές ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη στρατηγική άμυνα – χωρίς επαρκή αεράμυνα και πυρομαχικά πυροβολικού και με «τεράστιο έλλειμμα εκπαιδευμένων στρατιωτών».
Αυτές οι ελλείψεις «ενισχύουν η μία την άλλη στις αρνητικές επιπτώσεις τους».
«Όσο πικρό κι αν είναι να παραδεχθούμε, παρά την εκτεταμένη οικονομική και υλική υποστήριξη που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, η Ουκρανία δεν μπόρεσε να μετατρέψει τη στρατηγική κατάσταση προς όφελός της.
Αντίθετα, πέρυσι, 12 ουκρανικές ταξιαρχίες εκπαιδεύτηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ και εξοπλίστηκαν με σύγχρονο οπλισμό για να σπάσουν τις ρωσικές άμυνες σε μια μεγάλη επίθεση που ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες.
Η επίθεση απέτυχε με μεγάλες απώλειες», υπενθύμισε.
Η ουκρανική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εντελώς αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ήταν πρόθυμοι να «διαπραγματευτούν σοβαρά» το σχέδιο ρωσικών συνθηκών ασφαλείας που πρότεινε η Μόσχα στα τέλη του 2021, υπενθύμισε ο Kujat, προσθέτοντας ότι μια άλλη ευκαιρία για τον τερματισμό της σύγκρουσης – μέσω διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία και την Τουρκία τον Μάρτιο του 2022 – έπεσε στο κενό από τη Δύση.

Βαρέλι δίχως πάτο…

Ωστόσο, αντί να επιδιώκει μια ταπεινή αποκλιμάκωση με τη Μόσχα, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διατηρήσει την πίεση υποστηρίζοντας συνεχώς την Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, είπε σε μια βιντεοδιάσκεψη στις 28 Απριλίου ότι διαπραγματεύεται ώστε οι ΗΠΑ να παράσχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο τα επόμενα δέκα χρόνια.
Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
Στόχος του Κιέβου, είπε, είναι να καταστήσει αυτή τη συμφωνία την «ισχυρότερη» από όλες τις συμφωνίες ασφαλείας με άλλες χώρες.
«Εργαζόμαστε ήδη σε ένα συγκεκριμένο κείμενο», είπε ο Zelensky.
«Στόχος μας είναι να κάνουμε αυτή τη συμφωνία την ισχυρότερη από όλες.
Συζητάμε τα συγκεκριμένα θεμέλια της ασφάλειας και της συνεργασίας μας.
Εργαζόμαστε επίσης για τον καθορισμό συγκεκριμένων επιπέδων υποστήριξης για φέτος και τα επόμενα 10 χρόνια».
Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον εγκαταλείπει τον πόλεμο μεταθέτοντας όλη την ευθύνη στην Ευρώπη και αντ' αυτού δίνει προτεραιότητα στην προμήθεια συμβάσεων για το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, γύρω από το οποίο θα περιστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος του 10ετούς σχεδίου με το Κίεβο.
Αν και οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν σιγά σιγά τον πόλεμο, αυτό δεν δείχνει ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις, για τις οποίες ο Kujat υπογραμμίζει ότι η Μόσχα προέτρεπε ήδη από το 2021.
Το ΝΑΤΟ δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις γιατί, κατά την άποψή τους, η σύγκρουση αντιπροσώπευε μια ευκαιρία να αποδυναμωθεί η Ρωσία σε βάρος των Ουκρανών.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο τον Απρίλιο του 2022 ότι η στρατηγική της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση της ουκρανικής σύγκρουσης δεν περιελάμβανε ειρηνευτικές συνομιλίες αλλά μάλλον «μαζική υποστήριξη για την Ουκρανία, μαζική πίεση κατά της Ρωσίας, αλληλεγγύη με περισσότερους από 30 χώρες».
Πάνω από δύο χρόνια αργότερα, έχει παρατηρηθεί ότι αν και η Δύση μπορεί να προσφέρει την «αλληλεγγύη» περισσότερων από 30 χωρών, δεν μπορεί πλέον να παρέχει τη «μαζική υποστήριξη» στην Ουκρανία για να ασκήσει «μαζική πίεση εναντίον της Ρωσίας».
Αν και οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία στην αρχή ακούγονται τεράστια και είναι ένα τεράστιο χρηματικό ποσό εάν χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των εσωτερικών προβλημάτων, είναι στην πραγματικότητα ασήμαντο για το ποσό που απαιτείται για να ξεπεραστούν οι ρωσικές δυνάμεις.
Όπως είπε ο Kujat, θα ήταν μοιραίο λάθος για το ΝΑΤΟ να πιστέψει ότι το Κίεβο θα μπορούσε να επωφεληθεί με κάποιο τρόπο από την επιμήκυνση της κρίσης, καθώς μόνο η Ουκρανία υποφέρει σε αυτό το σενάριο, ενώ η οικονομία της Ρωσίας συνεχίζει να αναπτύσσεται και τα εδαφικά της σύνορα επεκτείνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης